flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ "Авіс Фінанс" та ПАТ "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД"

04 грудня 2014, 17:22

 

     

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД  ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 У Х В А Л А

        12.11.2014                                                                                                                       Справа № 42/167б

       

        За заявою кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіс Фінанс" м.Київ (правонаступника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО ЛІЗИНГ",  м. Київ)

до боржника Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м. Донецьк

про банкрутство           

 

Ліквідатор   арбітражний керуючий Шугалєєва І.Г.

        

Суддя  Ніколаєнко Р.А.        

 

без виклику сторін

ВСТАНОВИВ:

 

            11.11.2014 господарським судом Запорізької області отримані клопотання  за вих.№ 01-32-42/167б від 28.10.2014 та вих.№ 1/01-32-42/167б від 04.11.2014, заявлені в рамках справи господарського суду Донецької  області    42/167б про банкрутство    ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД” ліквідатором останнього арбітражним  керуючим  Шугалєєвою  І.Г. 

            Згідно з розпорядженням Вищого господарського суду України від 02.09.2014 № 28-р  розгляд  справ, підсудних господарському суду Донецької області, здійснюється господарським судом Запорізької області.

            Відповідно до ст.1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції”  у разі неможливості  передачі матеріалів справи відповідно до встановленої підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.

            Шляхом автоматичного розподілу заяв між суддями розгляд вищезгаданих клопотань призначено судді Ніколаєнку Р.А.

            Клопотання приймаються до розгляду.

Встановлено, що ухвалою господарського суду Донецької області від 18.11.2010  за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО ЛІЗИНГ", м. Київ, господарським судом Донецької області порушена справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк, внаслідок його фінансової неспроможності.  

Постановою від 09.07.2013  боржника - Публічне акціонерне товариство "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк, визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 09.07.2014, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Шарий Андрія Миколайовича.

В газеті "Голос України" №132 від 19.07.2013 опубліковано оголошення про визнання боржника - Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк, банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Ухвалою від 26.03.2014 припинено повноваження ліквідатора Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк Шарий Андрія Миколайовича та призначено ліквідатором по справі №42/167б про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк Шугалєєву Ірину Григорівну.

Відповідно до ухвали господарського суду Донецької області від 02.04.2014 у справі №42/167б задоволено клопотання ліквідатора ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД” та визнано учасником провадження по справі організатора аукціону – Товарну біржу “Універсал Плюс”.   

Згідно ухвали господарського суду Донецької області від 24.04.2014 у справі №42/167б затверджено реєстр вимог кредиторів ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД” з урахуванням вимог конкурсних кредиторів, забезпечених кредиторів, поточних вимог, а також вимог з виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів згідно обліку боржника тощо; надано згоду на продаж майна банкрута, яке є предметом забезпечення зобов’язань забезпечених кредиторів ПАТ “Банк “Фінанси та Кредит”, ПАТ “Місто Банк” м. Одеса в особі Донецької філії ПАТ “Місто Банк”, Корпорації “Індустріальна Спілка Донбасу”.

Звернувшись до господарського суду Запорізької області з клопотанням від 28.10.2014 № 01-32-42/167б, ліквідатор арбітражний керуючий Шугалєєва І.Г. просить зобов’язати організатора аукціону Товарну біржу “УНІВЕРСАЛ ПЛЮС” (код ЄДРПОУ 36380662, місце розташування: 01601, м.Київ, бульв.Лесі Українки, 34) розмістити оголошення в офіційних друкованих органах (газетах “Голос України” або “Урядовий кур’єр”) із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими статтею 59 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, про проведення аукціону з продажу  цілісного майнового комплексу ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” (код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл., місто Донецьк, вул. Університетська, б.36).

Суд знаходить клопотання ліквідатора обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке. 

Відповідно до ч.3  п.1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (в редакції Закону від 22 грудня 2011 року N 4212-VI), положення нової редакції Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Справа про банкрутство  Публічного акціонерного товариства “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м. Донецьк (далі – ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” порушена 18.11.2010, постанова про визнання боржника банкрутом винесена судом 09.07.2013, таким чином, при винесення даної ухвали судом застосовуються приписи Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"          в редакції Закону від 22 грудня 2011 року N 4212-VI (далі – Закон про банкрутство)

Ч.5 ст.44 Закону про банкрутство встановлено, що ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу.

Згідно ч. 1 ст. 49 Закону про банкрутство продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Також приписами ст.49 Закону “Про банкрутство передбачено, що  замовником аукціону є ліквідатор, призначений господарським судом у порядку, встановленому цим Законом; організатором аукціону є визначена замовником фізична або юридична особа, що має ліцензію на проведення торгів і з якою замовник аукціону уклав договір на проведення аукціону. Організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку. 

  25.03.2014 ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” в особі ліквідатора арбітражного керуючого Шарого А.М. з організатором аукціону Товарною біржею “Універсал Плюс” укладено договір про проведення аукціону.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 02.04.2014 Товарну біржу “Універсал Плюс” визнано учасником провадження у справі про банкрутство ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД”.

Згідно ст. 51 Закону про банкрутство за договором про проведення аукціону організатор аукціону зобов'язується за свій рахунок провести аукціон та укласти договір з його переможцем, а замовник - сплатити організаторові аукціону обумовлену договором винагороду. Серед іншого, організатор аукціону опубліковує і розміщує повідомлення про продаж майна боржника і повідомлення про результати проведення торгів тощо.

Відповідно п. 1 ст. 58 Закону про банкрутство  організатор аукціону не пізніше як за 15 робочих днів до дня початку аукціону оприлюднює на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України (при проведенні електронних торгів - також на своєму веб-сайті) оголошення про проведення аукціону, а також письмово повідомляє про проведення аукціону власника майна, замовника та інших осіб, визначених замовником.

Відповідно до ч.4 ст.53  Закону про банкрутство відомості, які підлягають розміщенню на веб-сайті державного органу з питань банкрутства, повинні бути безоплатно розміщені цим органом протягом п'яти робочих днів з дня їх одержання, якщо інше не встановлено цим Законом.

Відповідно до змісту клопотання ліквідатора та доданих документів організатор аукціону на виконання вимог  ч. 1 ст. 58 Закону про банкрутство, 23.05.2014, а потім – 23.09.2014  звертався до Міністерства юстиції України про оприлюднення на веб-сайті оголошення про проведення аукціону. Проте, на веб-сайті Міністерства юстиції України не здійснено у порядку, передбаченому законом, оприлюднення оголошення про проведення аукціону, що не відповідає обставинам справи.

Вищим господарським судом України у інформаційному листі від 07.08.13 №01-06/1149/2013 “Про внесення змін і доповнень до інформаційного листа ВГСУ від 28.03.13 №01-06/606/2013 “Про Закон України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (у редакції Закону України від 22.12.11 №4212-VI)” визначено, якщо оприлюднення оголошення про проведення аукціону на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України не здійснено у порядку, передбаченому Законом (зокрема, з технічних причин), господарський суд за клопотанням арбітражного керуючого, комітету кредиторів або з власної ініціативи може зобов'язати організатора аукціону розмістити відповідне оголошення в офіційних друкованих органах (газетах “Голос України” або “Урядовий кур'єр”) із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими статтею 59 Закону.

З огляду на викладене, суд на підставі матеріалів клопотання та приписів законодавства, враховуючи необхідність здійснення заходів щодо реалізації виявлених майнових активів боржника, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання ліквідатора та зобов’язати організатора аукціону Товарну біржу “Універсал Плюс” (код ЄДРПОУ 36380662, місце розташування: 01601, м.Київ, бульв.Лесі Українки, 34) розмістити оголошення в офіційних друкованих органах (газетах “Голос України” або “Урядовий кур’єр”) із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими статтею 59 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, про проведення аукціону з продажу  цілісного майнового комплексу ПАТ “ТРЕСТ “ДОНБАСШЛЯХБУД” (код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл., місто Донецьк, вул. Університетська, б.36).

Клопотанням від 04.11.2014 № 1/01-32-42/167б ліквідатор просить зобов’язати Державну податкову інспекцію у Ворошиловському районі м.Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області, Центр обслуговування платників Орджонікідзевського відділення Маріупольської об’єднаної Державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Донецькій області, Державну фіскальну службу України взяти на облік поточний рахунок № 26004193100239, що належить ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” (код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл., місто Донецьк, вул. Університетська, б.36) та відкритий в ПАТ “Укрінбанк”, МФО  300142.

            Це клопотання суд також знаходить обґрунтованим.

            Згідно з ч.7 ст.41 Закону про банкрутство під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов’язаний використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедурі, підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника.

            Згідно з клопотанням внаслідок певних сьогоденних об’єктивних обставин було зупинено проведення банківських операцій в банківських установах, де обслуговується боржник, і цим спричинено необхідність відкриття іншого рахунку у діючій банківській установі, які в змозі не тільки оперативно здійснювати банківські операції, але й за вигідним тарифом погодитися відкрити карткові рахунки понад 500 звільненим працівникам підприємства, заборгованість боржника перед якими становить 8695722,63 грн.

Такий рахунок ліквідатором було відкрито в ПАТ “Укрінбанк”, МФО 300142, номер рахунку  26004193100239 і, згідно з поясненнями ліквідатора, на нього вже надійшли грошові кошти, які потребують реалізації, насамперед на погашення заборгованості із заробітної плати.

Однак, на адресу ПАТ “Укрінбанк” від ДПІ у Ворошиловському районі м.Донецька надійшов лист із відмовою взяття на облік цього рахунку.

Відповідно до наказу Міндоходів України від 08.07.2014 №381 виконання функціональних обов’язків з обслуговування платників податків, які перебувають на обліку в ДШ в Ворошиловському районі м. Донецька покладено у межах компетенції на Маріупольську ОДПІ (Центр обслуговування платників Орджонікідзевського відділення Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області). 

Листом №12072/05-83-18 від 09.09.2014 Орджонікідзевське відділення Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів повідомило, що відмова взяття  на облік рахунку обумовлена посиланням на пп.2 п. 3.1 Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затвердженого Наказом Міністерства доходів і зборів України 26.12.2013 № 853.

            Згідно п.1.4. Порядку №853 відповідно до статті 41 глави 1 розділу II Кодексу контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску, його територіальні органи.

            Відповідно до п.2.1. Порядку №853 Національний банк України, банки та інші фінансові установи (далі - фінансові установи) не пізніше наступного робочого дня з дня відкриття/закриття рахунків платників податків (включаючи день відкриття/закриття) подають відомості про це в електронному вигляді з використанням надійних засобів електронного цифрового підпису з посиленими сертифікатами відкритих ключів засобами електронної пошти мережі Інтернет (далі - засоби телекомунікаційного зв'язку) на адресу Інформаційного порталу Міністерства доходів і зборів України.

Контролюючий орган не пізніше наступного робочого дня з дня отримання Повідомлення в електронному вигляді зобов'язаний надіслати до фінансової установи засобами телекомунікаційного зв'язку електронне повідомлення-відповідь щодо взяття рахунку на облік у контролюючому органі, структура якого визначається згідно з додатком 1 до цього Порядку. У разі відмови у взятті рахунку на облік Повідомлення-відповідь повинно містити підставу для відмови (п.2.4. Порядку №853).

Відповідно до пп.2 п. 3.1 Порядку №853 однією з підстав для відмови у взятті контролюючим органом рахунку на облік є наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Як вже зазначалося, у листі №12072/05-83-18 від 09.09.2014 Орджонікідзевське відділення зазначило, що у зв’язку з визнанням ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” банкрутом та на тій підставі, що дане підприємство вже має відкриті рахунки в установах банків, то 18.06.2014 Державною фіскальною службою України було надано повідомлення-відповідь про відмову у взятті рахунку на облік. Причина відмови “2 - Наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця”.

Відповідно до ч.2 ст. 33 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно з частини 1 статті 35 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення учасників юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, без розгляду повинен у день надходження цих документів внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

Проте, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи відносно ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” не вносився.  

Юридична особа ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” знаходиться в стані припинення – ліквідації, але не є припиненою. Визнання юридичної особи банкрутом та припинення юридичної особи не є тотожними поняттями. 

Щодо відкриття ліквідатором нового рахунку підприємства – банкрута, то Закон про банкрутство стосовно цього заборони не містить.

Враховуючи викладені обставини у їх сукупності, суд вважає за необхідне клопотання ліквідатора задовольнити та зобов’язати Державну податкову інспекцію у Ворошиловському районі м.Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області, Центр обслуговування платників Орджонікідзевського відділення Маріупольської об’єднаної Державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Донецькій області, Державну фіскальну службу України взяти на облік поточний рахунок № 26004193100239, що належать ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” (код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл., місто Донецьк, вул. Університетська, б.36) та відкритий в ПАТ “Укрінбанк”, МФО  300142.

            На підставі викладеного,  керуючись ст.ст. 2, 23 Закону України   “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 22.12.2011 № 4212-VІ, ст.ст.65, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

У Х В А Л И В :

            Клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Шугалєєвої І.Г. (вих.№ 01-32-42/167б від 28.10.2014 та вих.№ 1/01-32-42/167б від 04.11.2014)  прийняти до розгляду.

            Клопотання ліквідатора  за вих.№ 01-32-42/167б від 28.10.2014 та вих.№ 1/01-32-42/167б від 04.11.2014 задовольнити.

             Зобов’язати організатора аукціону Товарну біржу “УНІВЕРСАЛ ПЛЮС” (код ЄДРПОУ 36380662, місце розташування: 01601, м.Київ, бульв.Лесі Українки, 34) розмістити оголошення в офіційних друкованих органах (газетах “Голос України” або “Урядовий кур’єр”) із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими статтею 59 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, про проведення аукціону з продажу  цілісного майнового комплексу ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” (код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл., місто Донецьк, вул. Університетська, б.36).

Зобов’язати Державну податкову інспекцію у Ворошиловському районі м.Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області, Центр обслуговування платників Орджонікідзевського відділення Маріупольської об’єднаної Державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Донецькій області, Державну фіскальну службу України взяти на облік поточний рахунок № 26004193100239, що належить ПАТ “Трест “ДОНБАСШЛЯХБУД” (код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл., місто Донецьк, вул. Університетська, б.36) та відкритий в ПАТ “Укрінбанк”, МФО  300142.

 

Копії ухвали надіслати кредитору (ініціюючому), боржнику, ліквідатору, ТБ “УНІВЕРСАЛ ПЛЮС”, ПАТ “Укрінбанк”, ДПІ у Ворошиловському районі м.Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області, Центру обслуговування платників Орджонікідзевського відділення Маріупольської об’єднаної Державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Донецькій області, Державній фіскальній  службі  України.  

                   

 

 

         Суддя                                                                                Р.Ніколаєнко