flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ “Соціально-промислове будівництво “Енерго”

05 грудня 2014, 16:33
                                     
     
     номер провадження справи 29/83/14
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
 
 
       13.11.2014                                                                                                Справа №  908/4553/14       
м. Запоріжжя
 
Позивач –Публічне акціонерне товариство “Завод залізобетонних конструкцій № 1”, код з ЄДР – 13628220 (69106 м.Запоріжжя вул. Фінальна, 1-б) 
Відповідач –Товариство з відповідальністю “Соціально-промислове будівництво “Енерго”, код з ЄДР – 35456138 (83062 м. Донецьк вул. Куйбишева, 6)
про стягнення заборгованості
 
Суддя                                                                     В.А. Кричмаржевський
 
За участю представників:
 
- позивача – Міхантьєва М.Д. (за довіреністю)
- відповідача –не з’явився
 
До господарського суду Запорізької області 03.11.2014 року звернулось ПАТ “Завод залізобетонних конструкцій №1” з позовом до ТОВ “СПБ “Енерго”, м. Донецьк, про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу № 1022спс від 21.01.2014р. в розмірі – 39.792,88 грн., що складається з основного боргу – 34.313,52 грн., 3.273,42 грн. пені, 4.28,68 грн. трьох процентів річних, 1.777,26 грн. - інфляційних втрат.
Ухвалою господарського суду від 03.11.2014р. порушено провадження у справі № 908/4553/14, судове засідання призначено на 13.11.2014р. об 11-10 год.
Позивачем 13.11.2014р. подано уточнення позовних вимог, відповідно до яких ПАТ “ЗЗБК № 1” просить стягнути з відповідача – 34.313,52 грн. основного боргу, пеню – 2.715 грн., три проценти річних - 361 грн., інфляційних втрат – 1.777,26 грн.
Зазначена заява заявлена відповідно до статті 22 ГПК України та по суті є зменшенням розміру ціни позову, розглянута судом та задоволена, внаслідок чого розглядаються позовні вимоги про стягнення з ТОВ “СПБ “Енерго” - 34.313,52 грн. основного боргу, пені – 2.715 грн., 3 % річних - 361 грн., інфляційних втрат – 1.777,26 грн.
Відповідач не забезпечив явку свого представника в судове засідання, про час та місце проведення якого повідомлений в установленому законом порядку, відзиву на заяву не надав.
 З огляду на обмеженість розгляду справи визначеними законом процесуальними строками, достатність матеріалів справи для розгляду та прийняття відповідного рішення, судове засідання відбулося за відсутності представника відповідача, згідно зі статтею 75 ГПК України..
За клопотанням представника позивача судове засідання відбулося без застосування засобів фіксації.
        В судовому засіданні 13.11.2014р. прийнято і оголошено на підставі статті 85 ГПК України вступну та резолютивну частини судового рішення.
 
Розглянувши матеріали справи, проаналізувавши діюче законодавство та заслухавши пояснення представника позивача, суд –
 
Установив:
 
Між Публічним акціонерним товариством “Завод залізобетонних конструкцій №1” (Продавцем) та Товариством з обмеженою відповідальністю “Соціально-промислове будівництво “Енерго” (Покупцем) 21 січня 2014р. укладено договір купівлі-продажу № 1022спс, за умовами якого позивач зобов’язався передати, а відповідач прийняти та оплатити обладнання та продукцію виробничо-технічного призначення, іменований надалі - “Товар”, номенклатура, кількість, ціна та умови поставки якого узгоджуються сторонами та зазначаються у відповідних додаткових угодах, що є невід’ємною частиною цього договору.
Згідно з п.3.2 договору покупець здійснює оплату товару шляхом прямого перерахування грошових коштів на рахунок Продавця протягом 30-ти днів з дати його поставки, якщо інше не визначено в додаткових угодах. Датою оплати товару вважається дата зарахування грошових коштів на рахунок Продавця.
Відповідно до п.3.3 договору по факту відвантаження товару Продавець надає Покупцеві видаткову накладну (товарно-транспортну накладну при відвантаженні вантажним автотранспортом) – 1 прим., при відвантаженні залізничним транспортом оформлюється перевізний документ (накладна) в електронному вигляді в програмі АС “Клієнт УЗ”. Продавець представляє Покупцеві засвідчені печаткою вантажовідправника копії примірника електронного перевізного документу (накладної) з двома відмітками: електронний цифровий підпис відправки та електронний цифровий підпис залізниці про приймання вантажу до перевезення, сертифікат якості-1 прим., інші спеціальні документи. Податкова накладна видається в день виникнення податкових зобов’язань відповідно до статті 187 Податкового кодексу України).
За пунктом 3.1 договору ціна за договором відповідає рівню звичних цін, а сторони обізнані про ринкові ціни.
На виконання умов договору позивач 24.04.2014р. передав відповідачеві товар на загальну суму – 34.313,52 грн.
Про факт поставки товару відповідачеві на загальну суму – 34.313,52грн. свідчать видаткова накладна № 243 від 24.04.2014р., довіреність №844 від 23.04.2014р. на ім’я Куцевої Наталії Олександрівни, які долучені до матеріалів справи.
Відповідач вартість поставленого товару не сплатив. 
Внаслідок порушення відповідачем умов договору в частині оплати товару позивач за захистом своїх порушених прав і законних інтересів звернувся з позовом до суду про стягнення боргу, пені, інфляційних втрат та трьох відсотків річних.
Проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що між сторонами склалися правовідносини з купівлі-продажу товару.
Приписами статті 6 Цивільного кодексу України визначено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
За статтями 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Аналогічні приписи містить пункт 1 статті 193 Господарського кодексу України.
Згідно зі статтею 530 ЦК України якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.
Статтею 655 ЦК України визначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.
Відповідно до статті 692 ЦК України покупець зобов’язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.
Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).
За приписами статті 629 ЦК України договір є обов’язковим для виконання сторонами.
Укладаючи договір, кожна із сторін прийняла на себе певні зобов’язання щодо його виконання, однак відповідач покладеного на нього обов’язку про оплату поставленого позивачем товару на суму – 34.313,52 грн. у встановлений договором строк не виконав, факт порушення відповідачем умов, визначених договором, доведений та підтверджується матеріалами справи.
Отже, вимога позивача про стягнення з відповідача – 34.313,52 грн. основного боргу обґрунтована та задовольняється судом.
За неналежне виконання зобов’язань за договором в частині строків оплати поставленого товару позивачем відповідно до п.7.2 договору заявлені вимоги про стягнення – 2.715 грн. пені.
Приписами статті 611 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.
Відповідно до статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання.
Згідно з положеннями статей 1, 3 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань” платник грошових коштів сплачує на користь одержувача цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.
Умовами п. 7.2 договору передбачено, що у разі порушення виконання грошового зобов’язання відповідач сплачує позивачеві за кожний день прострочення пеню у розмірі 0,1%, але не більше подвійної облікової ставки НБУ.
Суд погоджується з розміром пені, заявленим до стягнення позивачем за період з 25.05.2014 по 30.09.2014р., стягненню підлягає – 2.715 грн. 
Відповідно до статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Інфляційні витрати пов’язані з інфляційними процесами в державі та за своєю природою є компенсацією за понесені збитки, завдані знеціненням грошових коштів, а три відсотки річних – є платою за користування коштами, які не були своєчасно сплачені боржником. Вказана правова позиція викладена в Інформаційному листі Верховного Суду України № 3.2-2005 від 15.07.2005 року.
Наданий позивачем розрахунок інфляційних втрат в розмірі - 1.777,26грн. та трьох відсотків річних в сумі - 361грн. розраховані вірно, тому задовольняються судом у повному обсязі.
Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовій збір покладається на відповідача.
 
Керуючись статтями 49, 83-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -
Вирішив:
 
Позов задовольнити.
Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Соціально-промислове будівництво “Енерго”, код з ЄДР – 35456138 (83062, Донецька область, м. Донецьк вул. Куйбишева, 6) на користь Публічного акціонерного товариства “Завод залізобетонних конструкцій №1” (69106 м.Запоріжжя вул. Фінальна, 1-б, код з ЄДРПОУ - 13628220, п/р - 26004010000895 в АКБ "Індустріалбанк", МФО 313849) – 34.313 (тридцять чотири тисячі триста тринадцять) грн. 52 коп. основного боргу, 2.715 (дві тисячі сімсот п'ятнадцять) грн. - пені, 361 (триста шістдесят одну) грн. - 3% річних, 1.777 (одна тисяча сімсот сімдесят сім) грн. 26 коп. - втрат від інфляції, 1.827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. судового збору.
Видати наказ після набрання рішенням законної сили.
 
Суддя                                                                     В.А. Кричмаржевський
 
 
   Рішення підписано та оформлено згідно з вимогами статті 85 ГПК України 17.11.2014 р.