flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

до відома кредитора ТОВ “ДК Ровенькиантрацитенерговугілля”, м. Луганськ, ідент. код юр. особи – 3745593 у справі №905/3836/14-908/4856/14 про банкрутство ТОВ “Межрегіональний торговий дім “Лугенерговугілля” (м. Донецьк, ідент. код юр. особи – 37456386)

09 грудня 2014, 09:58
 номер провадження справи 23/60/14
     
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4
Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88
УХВАЛА
26.11.2014                                                                                                                     Справа №905/3836/14-908/4856/14
Господарський суд Запорізької області у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни,
за участю представника банкрута - Аленікова О.В., на підставі довіреності б/н від 01.11.2014; від кредиторів: не з’явились;
розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали звіту ліквідатора банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю “Межрегіональний торговий дім “Лугенерговугілля” (м. Донецьк, ідент. код – 37456386) – Міненка Д.М. вх.№5067/09-05/14К від 12.11.2014 у справі №905/3836/14-908/4856/14
за заявою боржника – Товариства з обмеженою відповідальністю “Межрегіональний торговий дім “Лугенерговугілля” (83117, м. Донецьк, вул. Петровська, буд.126-Д, кв. 122, ідент. код юридичної особи – 37456386, скорочено – ТОВ “МТД “Лугенерговугілля”)
про визнання банкрутом,
ліквідатор – голова ліквідаційної комісії Міненко Дмитро Миколайович, на підставі постанови господарського суду Донецької області від 13.06.2014 у справі №905/3836/14 (93790, Луганська область, Слов’яносербський район, смт. Фрунзе, вул. Інтернаціональна, буд. 97),
ВСТАНОВИВ:
12.11.2014 до господарського суду Запорізької області із супровідним листом (вх.№5067/09-05/14К від 12.11.2014) надійшов звіт ліквідатора банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю “Межрегіональний торговий дім “Лугенерговугілля” (м. Донецьк, ідент. код –– 37456386) Міненка Дмитра Миколайовича. Ліквідатор просить затвердити звіт та ліквідувати банкрута – ТОВ “МТД “Лугенерговугілля”.
Відповідно до частини першої статті 1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції”, у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення антитерористичної операції змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим в районі проведення антитерористичної операції таким судам, та забезпечити розгляд господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, - господарськими судами, що визначаються головою Вищого господарського суду України.
У пункті першому розпорядження голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 №28-р визначено, що розгляд господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, здійснюється, зокрема, такими судами:
- господарських справ, підсудних господарському суду Донецької області, господарським судом Запорізької області.
Відповідно до пункту другого цього ж розпорядження визначено господарським судам Донецької і Луганської областей, Донецькому апеляційному господарському суду справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні цих судів, передати господарським судам відповідно до пункту першого цього розпорядження протягом десяти робочих днів з дня його прийняття.
На час надіслання ліквідатором (12.11.2014) до господарського суду Запорізької області звіту та ліквідаційного балансу банкрута для затвердження справа №905/3836/14 до господарського суду Запорізької області не надходила.
Судом з’ясовано, що справа про банкрутство ТОВ “МТД “Лугенерговугілля” №905/3836/14 зареєстрована в автоматизованій системі документообігу господарського суду Донецької області. На час зміни територіальної підсудності справа перебувала на стадії ліквідаційної процедури, після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом, і розгляд її не було завершено.
Згідно із частиною третьою статті 1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції”, у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
Як свідчать подані до господарського суду Запорізької області документи та матеріали, ухвалою господарського суду Донецької області від 24.06.2014 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ “МТД “Лугенерговугілля” на підставі статті 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (суддя Тарапата С.С.)
Постановою господарського суду Донецької області від 03.07.2014 у справі №905/3836/14 визнано банкрутом ТОВ “МТД “Лугенерговугілля”, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії – Міненка Дмитра Миколайовича, зобов’язано ліквідатора по закінченні ліквідаційної процедури надати суду завіт про проведену роботу, ліквідаційний баланс банкрута та документи, передбачені ст. 46 Закону про банкрутство.
07.07.2014 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднене повідомлення про визнання ТОВ “МТД “Лугенерговугілля”, банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (публікація №5740 від 07.07.2014).
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 17.11.2014 призначено судове засідання для заслуховування звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу на 26.11.2014.
Розглянувши звіт ліквідатора, вислухавши пояснення представника боржника, дослідивши подані документи, господарський суд вважає за можливе затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута на підставі документів і матеріалів, поданих ліквідатором, з огляду на таке.
Відповідно до частини четвертої статті 40 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі – Закон про банкрутство) у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) учасників ліквідаційної процедури та здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.
Статтею 41 Закону про банкрутство передбачено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.
Виходячи з приписів статей 42-44 Закону про банкрутство після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор формує ліквідаційну масу та розпочинає продаж майна банкрута через аукціон або продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі.
Отже, ліквідатор в ліквідаційній процедурі вживає заходів щодо виявлення майна (активів) банкрута та формування ліквідаційної маси, організовує продаж майна та вчиняє інші дії відповідно до Закону про банкрутство.
Згідно із частиною першою статті 46 Закону про банкрутство після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - копія розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів цінних паперів - копія звіту про наслідки погашення цінних паперів, засвідчена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.
Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених нім дій в ході ліквідаційної процедури.
Відповідно до частини другої статті 46 Закону про банкрутство якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається органу, який здійснив державну реєстрацію юридичної особи - банкрута, та органам державної статистики для виключення юридичної особи з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також власнику майна та органам доходів і зборів за місцезнаходженням банкрута.
Разом з тим, якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна (ч. 3 ст. 46 Закону про банкрутство).
Як свідчать подані до суду матеріали, після публікації повідомлення про визнання боржника банкрутом до господарського суду кредитори з вимогами до боржника не звернулись.
Ліквідатором до реєстру вимог кредиторів включено:
- вимоги ТОВ “ДК Ровенькиантрацитенерговугілля” у розмірі 43065,00 грн. (шоста черга задоволення, оскільки до суду заяву з вимогами до боржника не подано) на підставі даних бухгалтерського обліку підприємства – боржника;
- вимоги ДПІ у Кіровському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області у розмірі 495,50 грн. боргу за єдинним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (друга черга задоволення) на підставі довідки Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області.
В процесі ліквідаційної процедури майнових активів боржника, за рахунок яких можливе погашення кредиторських вимог, ліквідатором не виявлено.
Відсутність у банкрута майна підтверджується відповідними довідками, ліквідаційним балансом банкрута які додані до звіту.
Отже, за результатами пошуку ліквідатором майна у банкрута відсутні майнові активи та грошові кошти, за рахунок яких можливо погасити кредиторську заборгованість.
Всі здійснені ліквідатором запити, отримані відповіді та інші документи, що стосуються ліквідаційної процедури, досліджено та містяться у матеріалах звіту.
Враховуючи викладене, з огляду на приписи статті 1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції”, суд дійшов висновку, що поданих документів та матеріалів достатньо для вчинення необхідної процесуальної дії, а саме, для затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу підприємства-боржника, ліквідації банкрута, припинення провадження у справі.
Пунктом шостим частини першої статті 83 Закону про банкрутство передбачено, що господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо: затверджено звіт ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом.
Таким чином, оскільки за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність припинена, його необхідно ліквідувати, а провадження у справі припинити.
Відповідно до частини п’ятої статті45 Закону про банкрутство вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 40, 45, 46, 83 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.ст. 41, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
УХВАЛИВ:
Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута у справі №905/3836/14-908/4856/14 затвердити.
Банкрута – Товариство з обмеженою відповідальністю “Межрегіональний торговий дім “Лугенерговугілля” (83117, м. Донецьк, вул. Петровська, буд.126-Д, кв.122, ідент. код юридичної особи – 37456386) – ліквідувати.
Провадження у справі припинити.
Вимоги, що не задоволені за недостатністю майна, вважати погашеними.
Копію ухвали надіслати: ліквідатору (банкруту); кредиторам (ТОВ “ДК Ровенькиантрацитенерговугілля”, м. Луганськ, вул. Оборонна, буд. 34, офіс 403; ДПІ у Кіровському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області через Маріупольську ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області (87515, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Італійська, 59, тел. (0629)52-91-94), державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців Реєстраційної служби Ворошилівського районного управління юстиції у м. Донецьку через Реєстраційну службу Полтавського міського управління юстиції у Полтавській області (36000, м. Полтава, вул. Жовтнева, 36); Головному управлінню статистики у Запорізькій області.
Суддя                                                                          Т.М. Шевченко