flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПОГ “Промреле”, Донецька область, м. Маріуполь, справа № 908/4042/14

09 грудня 2014, 13:58
 номер провадження справи 9/108/14
        
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
 
 01.12.2014                                                                                                                                                             Справа № 908/4042/14
 
За позовом Підприємства об’єднання громадян “Промреле” (87528, Донецька область,              м. Маріуполь, вул. Серова, 1-А; факс (0629) 34-63-46)
до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю “Тондо” (юридична адреса: 50007, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пр. Дзержинського, буд. 38, оф. 25; 49064,                                  м. Дніпропетровськ, пр. Калініна, буд. 62, к. 213;) в особі Відокремленого підрозділу Товариства з обмеженою відповідальністю “Тондо” (87500, Донецька область, м. Маріуполь,                 пр. Перемоги, буд. 22, офіс 12)
про стягнення суми 15360 грн.
                   Суддя Боєва О.С.
 
За участю представників сторін:
Від позивача: не з’явився
Від відповідача: не з’явився
 
ВСТАНОВЛЕНО:
 
            14.10.2014р. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Підприємства об’єднання громадян “Промреле” до Товариства з обмеженою відповідальністю “Тондо” в особі Відокремленого підрозділу Товариства з обмеженою відповідальністю “Тондо” про стягнення суми 15360 грн.
            Ухвалою господарського суду Запорізької області від 14.10.2014р. позовна заява прийнята до розгляду, порушено провадження у справі № 908/4042/14, судове засідання призначено на 04.11.2014р. Ухвалою суду від 04.11.2014р. у зв’язку з неявкою представників сторін, неподанням витребуваних документів в порядку ст. 77 ГПК України розгляд справи відкладено на 18.11.2014р., потім – на 01.12.2014р.
             30.10.2014р. до суду від Товариства з обмеженою відповідальністю “Тондо” надійшло письмове клопотання про передачу справи до іншого господарського суду, в якому зазначено, що оскільки договір укладено з ТОВ “Тондо”, а не з якимось його структурним підрозділом, враховуючи територіальну підсудність та суть спору, позивач повинен був звернутись з позовною заявою до господарського суду Дніпропетровської області. На підставі ч. 1 ст. 17 ГПК України просить до початку розгляду справи по суті вирішити питання стосовно підсудності даної справи та передати справу до господарського суду за встановленою підсудністю.
Згідно з ч. 2 ст. 15 ГПК України справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.
    Відповідно до ст. 21 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.
    Статтею 28 ГПК України передбачено, що повноваження сторони або третьої особи від імені юридичної особи може здійснювати її відособлений підрозділ, якщо таке право йому надано установчими або іншими документами.
    Згідно приписів п. 1.7. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України            від 26.12.2011р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", "Про банки і банківську діяльність", юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами. Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. 
            Пунктом же 20.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України                   від 24.10.2011р. № 10 “Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам” визначено, що територіальна підсудність справи за участю відособленого підрозділу юридичної особи визначається відповідно до вимог статті 15 ГПК за місцем знаходження відособленого підрозділу, якому надано право здійснювати повноваження сторони від імені юридичної особи. Господарським судам слід також враховувати, що, оскільки відособлений підрозділ юридичної особи діє у межах наданих йому повноважень, то подання позову за місцем знаходження цього підрозділу правомірне лише тоді, коли спір випливає саме з його діяльності. У разі відсутності у відособленого підрозділу відповідних повноважень та/або коли спір не пов'язаний з діяльністю цього підрозділу, позовні матеріали або справа надсилаються за підсудністю до господарського суду за місцем знаходження юридичної особи.
            Як вбачається з матеріалів справи, підставою звернення Підприємства об’єднання громадян “Промреле” з позовною заявою до суду слугувало невиконання ТОВ “Тондо” зобов’язань за договором на оренду нерухомого майна № 10/12-2 від 15.10.2012р., сторонами якого є Підприємство об’єднання громадян “Промреле” (орендодавець) та ТОВ “Тондо” (орендар). Тобто, договір оренди нерухомого майна укладено саме з юридичною особою, а не з її відокремленим підрозділом, а отже спір не пов'язаний з діяльністю відокремленого підрозділу ТОВ “Тондо”.
У пункті 20.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України                        від 24.10.2011р. № 10 “Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам” зазначено, що місцезнаходження юридичної особи або фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зробленого судом, станом на 04.11.2014р. місцезнаходженням юридичної особи – Товариства з обмеженою відповідальністю “Тондо”, є: 50007, Дніпропетровська область,              м. Кривий Ріг, просп. Дзержинського, буд. 38, оф. 25.
Частиною 1 ст. 17 ГПК України визначено, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п'яти днів з дня надходження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.
Отже, виходячи з вищевикладеного, справа № 908/4042/14 не підсудна господарському суду Запорізької області і підлягає передачі за територіальною підсудністю до господарського суду Дніпропетровської області.
Керуючись ст.ст. 15, 17, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
УХВАЛИВ:
 
Направити матеріали справи № 908/4042/14 за територіальною підсудністю до господарського суду Дніпропетровської області.
 
   
 
Суддя                                                                          О.С. Боєва