flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ ТД «Промислові інвестиції» (908/4438/14)

09 грудня 2014, 17:07
 номер провадження справи 29/82/14
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
ПОСТАНОВА
Іменем України
 
        24.11.2014                                                                                                                 Справа 908/4438/14
м. Запоріжжя
 
Боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю “Торговий дім “Промислові інвестиції”, м. Донецьк код з ЄДР – 37720376 (83117 м. Донецьк вул. Бахметьєва, 34)
Банківська установа, яка здійснює розрахунково-касове обслуговування боржника – ПАТ КБ “Союз”
про банкрутство
 
Суддя                                                                   Кричмаржевський В.А.
 
За участю представник боржника –Аленікової О.В. (за довіреністю)
 
            Товариством з обмеженою відповідальністю “Торговий дім “Промислові інвестиції”, м. Донецьк, відповідно до статті 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (в редакції Закону від 22.12.2011р. № 4212-VІ) подано заяву про порушення справи про банкрутство, яку ухвалою господарського суду Запорізької області від 30.10.2014р. прийнято до розгляду, судове засідання призначене на 11.11.2014р.
            Згідно з ухвалою господарського суду від 11.11.2014р. порушено провадження у справі № 908/4438/14 про банкрутство ТОВ “Торговий дім “Промислові інвестиції”, м. Донецьк, засідання суду, на якому буде розглянуте питання про визнання боржника банкрутом, призначено на 24 листопада 2014р. об 11-00 год.
 
Вивчивши матеріали справи, проаналізувавши діюче законодавство, суд-
                                               
Установив:
 
 Боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю “Торговий дім “Промислові інвестиції” відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстроване за адресою: 83117 м. Донецьк вул. Бахметьєва, 34, код з ЄДР – 37720376.
 
           Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців єдиним учасником підприємства-боржника є Горностаєв Валентин Олександрович, яким 19.05.2014р. прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності товариства, призначено ліквідатором Горностаєва В.О., строк для заявлення вимог кредиторів визначено у два місяці з дати публікації рішення про припинення (протокол загальних зборів учасників від 19.05.2014р.). 
            До Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 20.05.2014р. внесено запис про рішення засновника щодо припинення юридичної особи – ТОВ “Торговий дім “Промислові інвестиції”.
В “Бюлетені державної реєстрації” № 284 (14) від 26.05.2014р. опубліковане повідомлення про припинення ТОВ “Торговий дім “Промислові інвестиції” шляхом ліквідації.  
В межах визначеного двомісячного строку претензію з вимогами до боржника пред’явила СПД ФО Зарицька Олена Володимирівна на суму – 150.000 грн. 
Заборгованість боржником визнається і обліковується у відповідній бухгалтерській документації.
В ході досудової ліквідації ліквідаційною комісією була встановлена неможливість погашення кредиторських вимог через відсутність майнових активів боржника та складено проміжний ліквідаційний баланс підприємства, який містить інформацію про поточні зобов’язання боржника на суму – 150.000грн.
За даними Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області боржник не має заборгованості зі сплати податків та зборів.
Відповідно до довідки ПАТ “КБ “СОЮЗ” від 07.11.2014р. на рахунку боржника обліковується залишок коштів в розмірі 19.398,40 грн.
 На загальних зборах учасників боржника 27.10.2014р. прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.
В ході здійснення досудової ліквідації підприємства встановлено, що будь-які активи, наявні у підприємства, відсутні.
Матеріалами справи підтверджено, що ТОВ “Торговий дім “Промислові інвестиції” дотримано встановлених законом вимог щодо ліквідації юридичної особи за рішенням власника, зокрема, положень статей 104, 105, 110 та 111 Цивільного кодексу України та діючих на той час статей 59, 60 Господарського кодексу України.  
 Частиною 1 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов’язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Господарський суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що ТОВ “Торговий дім “Промислові інвестиції” правомірно звернулось до суду з відповідною заявою, оскільки наявні усі ознаки неплатоспроможності боржника.
Відповідно до ч.2 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов’язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.
Відповідно до статті 37 цього ж Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.
Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов’язання встановлена господарським судом.
        Встановлені обставини і матеріали справи свідчать про неспроможність ТОВ “Торговий дім “Промислові інвестиції” щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, виконати грошові зобов’язання, внаслідок чого є підстави для застосування до боржника процедури ліквідації у справі про банкрутство, а тому боржника необхідно визнати банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру.
Боржником заявлено клопотання про призначення голови ліквідаційної комісії боржника – Горностаєва Валентина Олександровича ліквідатором боржника.
Також 19.11.2014р. до суду із заявою на призначення ліквідатором боржника звернувся арбітражний керуючий Коршун Владислав Володимирович.
Господарський суд, враховуючи той факт, що голова ліквідаційної комісії Горностаєв В.О. здійснював процедуру досудової ліквідації боржника та ознайомлений з усіма обставинами справи, не вбачає перешкод у задоволенні вказаного клопотання. Також при визначенні кандидатури ліквідатора судом врахована відсутність у боржника активів, за рахунок яких можливо було б здійснити оплату послуг ліквідатора - арбітражного керуючого Коршуна В.В.  
           Враховуючи зазначене, кандидатуру арбітражного керуючого Коршуна В.В. на призначення ліквідатором слід відхилити.
 
На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 7, 37, 38, 40 та 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд   
 
                                                    Постановив:
 
Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю “Торговий дім “Промислові інвестиції”, м. Донецьк, код з ЄДР – 37720376, банкрутом.
Відкрити ліквідаційну процедуру.
Ліквідатором банкрута призначити голову ліквідаційної комісії – Горностаєва Валентина Олександровича, ідентифікаційний номер – 2292312795 (Донецька область, м. Горлівка вул. Стаханівська, 180).
Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника – ТОВ “Торговий дім “Промислові інвестиції”, код з ЄДР – 37720376, банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.     
 Зобовязати ліквідатора у визначеному законом порядку здійснити ліквідаційну процедуру, надати звіт про виконану роботу та ліквідаційний баланс для затвердження до 24 листопада 2015р.     
 
Копію постанови надіслати: ліквідатору, банкруту, банку, державному реєстратору реєстраційної служби Долинського районного управління юстиції у Кіровоградській області, ВДВС Кіровського районного управління юстиції м. Донецька, Маріупольській ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області, СПД ФО Зарицькій О.В, Головному управлінню юстиції у Запорізькій області. 
 
Суддя                                                               В.А. Кричмаржевський