flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ “Торгівельний дім “Аргос-Трейд”

09 грудня 2014, 17:09
 номер провадження справи 29/85/14
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
про припинення провадження у справі
   
        25.11.2014                                                                          Справа № 905/8254/13-908/4653/14
м. Запоріжжя
 
Боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю “Торгівельний дім “Аргос-Трейд”, код з ЄДР – 32466997 (83001 м. Донецьк вул. Постишева, 109)
Банківські установи, які здійснюють розрахунково - касове обслуговування боржника:
-     Донецька філія АБ “Укргазбанк”,
-          ПАТ “КБ “Актив-Банк”,
-          ПАТ “Укрбізнесбанк”,
-          ПАТ “УкрСиббанк”,
-          ПАТ “Банк Камбіо”,
-          ПАТ “ПУМБ”,
-          ПАТ “Сведбанк”,
-          ПАТ “Банк Фамільний”
 
про банкрутство
 
Суддя                                                               Кричмаржевський В.А.
 
За участю представника ПАТ “Банк Камбіо” - Табалєнкової О.С. (за довіреністю)
 
Установив:
 
Згідно з постановою Донецького апеляційного господарського суду від 26.03.2014р., залишеною без змін постановою Вищого господарського суду України від 26.06.2014р., скасовано постанову у справі № 905/8254/13 про визнання ТОВ “Торгівельний дім “Аргос-Трейд” банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Справу № 905/8254/13 направлено до суду першої інстанції на стадії провадження у підготовчому засіданні.
Відповідно до статті 1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” та розпорядження Вищого господарського суду України від 02.09.2014р. №28-р, справу № 905/8254/13 направлено Вищим господарським судом України на розгляд до господарського суду Запорізької області.
Протоколом автоматичного розподілу справи між суддями від 06.11.2014р. справу № 905/8254/13-908/4653/14 передано судді Кричмаржевському В.А.
Ухвалою суду від 11.11.2014р. справу № 905/8254/13-908/4653/14 прийнято до провадження, судове засідання призначено на 25.11.2014р., зобов’язано боржника виконати певні дії та надати відповідні докази, а саме:
 - докази на підтвердження виконання всіх вимог Цивільного та Господарського кодексів України, які передбачають порядок ліквідації юридичної особи, зокрема, докази виконання положень статей 105, 111 Цивільного кодексу України, статті 60 Господарського кодексу України при ліквідації підприємства; проміжний ліквідаційний баланс, який відповідає вимогам чинного законодавства та з урахуванням постанови Донецького апеляційного господарського суду від 26.03.2014р. та постанови Вищого господарського суду України від 26.06.2014р., докази на підтвердження показників активу та пасиву балансу боржника;
- пояснення щодо звернення стягнення на предмет іпотеки ПАТ “Банк Камбіо”, довідку про заборгованість перед ПАТ “Банк Камбіо”;
 - відповідні довідки органів реєстрації речових прав на майно щодо наявності або відсутності у боржника рухомого та нерухоме майна; відомості щодо місцезнаходження заставного майна; витяги з державних реєстрів обтяжень нерухомого та нерухомого майна; 
- перелік кредиторі боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора – його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов’язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов’язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;
- перелік осіб, що мають невиконані зобов’язання перед боржником, із зазначенням вартості таких зобов’язань, терміну виконання та підстав виникнення;
- докази відсутності корпоративних прав в інших юридичних особах;
- оригінали доданих до заяви документів (для огляду);
- довідки банків про залишок коштів чи закриття рахунків;
ПАТ “Банк Камбіо” також було зобов’язано надати довідку про розмір заборгованості, підтверджену розрахунком, пояснення щодо звернення банком стягнення на предмет іпотеки.
Явка в судове засідання представників боржника, ПАТ “Банк Камбіо”, голови ліквідаційної комісії визнана судом обов’язковою. 
            Боржник явку повноважного представника в засідання суду не забезпечив, голова ліквідаційної комісії Карауш Ю.В. також в судове засідання не з’явилась.
            Вимоги ухвали суду від 11.11.2014р. боржником не виконані, витребувані докази не надані.
            ПАТ “Банк Камбіо” подало суду письмові пояснення щодо звернення стягнення на предмет іпотеки та надало розрахунок заборгованості станом на 20.11.2014р.
            Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника ПАТ “Банк Камбіо”, суд вважає, що провадження у справі підлягає припиненню, виходячи з наступного.
            Відповідно до пункту 11 частини 1 статті 83 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо судом не встановлені ознаки неплатоспроможності боржника.
            Під неплатоспроможність боржника слід розуміти неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов’язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.
 За приписами статті 95Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов’язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Обов’язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.
За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов’язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.
При винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури суд в обов'язковому порядку повинен з'ясувати активи і пасиви боржника.
Судом встановлено, що згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців учасником підприємства-боржника є ТОВ “ХАСЕР”, яким 30.07.2013р. прийнято рішення про припинення ТОВ “Торгівельний дім “Аргос-Трейд” як юридичної особи шляхом ліквідації, створено комісію з припинення у складі голови комісії – Карауш Юлії Вікторівни та членів ліквідаційної комісії: Хаммо Дмитра Станіславовича та Яненка Олександра Віталійовича ( протокол № 1 від 30.07.2013р.).
Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 04.11.2013р. до ЄДР 30.07.2013р. внесено запис про рішення щодо припинення юридичної особи ТОВ “Торгівельний дім “Аргос-Трейд” за рішенням засновників.
В “Бюлетені державної реєстрації” № 256 (21) від 08.08.2013р. опубліковане повідомлення про припинення ТОВ “Торгівельний дім “Аргос-Трейд” шляхом ліквідації з відображенням визначеного строку - до 09.10.2013р. для пред’явлення вимог кредиторів.
На загальних зборах учасників боржника 21.10.2013р. прийнято рішення про затвердження проміжного ліквідаційного балансу ТОВ “Торгівельний дім “Аргос-Трейд” станом на 09.10.2013р. та звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.
Як встановлено судами апеляційної та касаційної інстанції, відомості в затвердженому загальними зборами проміжному ліквідаційному балансі, який представлений боржником суду, не відповідають обставинам справи. 
Так, проміжний ліквідаційний баланс боржника містить відомості про визнані вимоги ПАТ “Банк Камбіо” в розмірі - 5.050.000 грн.
При цьому на момент прийняття рішення загальними зборами учасників боржника про затвердження проміжного ліквідаційного балансу та звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство існував спір щодо визначення розміру вимог та зобов’язання ліквідаційної комісії внести відповідну суму до ліквідаційного балансу.
Як вбачається з матеріалів справи, 05.10.2013р. та 07.10.2013р. ПАТ “Банк Камбіо” звернуло стягнення на предмети іпотеки, а саме, на підставі договорів іпотеки, якими були забезпечені кредитні зобов’язання за генеральною кредитною угодою № 596/02-2010 від 06.12.10р. та укладених в її межах кредитних договорів № 597/02-2010 та № 598/02-2010. Банк звернувся до реєстраційної служби Ворошиловського районного управління юстиції в м. Донецьку та зареєстрував за собою право власності на нерухоме майно, а саме:
-     на вбудоване нежитлове приміщення на першому поверсі житлового будинку літ.А-9, розташованого за адресою: м. Донецьк пр. Ілліча, 36;
 -    на житловий будинок з надвірними будовами загальною площею - 264,4кв.м. та земельну ділянку загальною площею - 0,2400 га, кадастровий номер - 1410137700:01:001:0777, що розташовані за адресою: м. Донецьк вул. Ангеліної, № 82,84,86.
Вказані обставини підтверджуються Витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за №11141358, № 11140544, № 11146599 від 18.10.2013р.
За наявними матеріалами справи неможливо встановити перевищення пасиву над активом боржника.
Матеріали справи не містять даних про залишки грошових коштів на всіх рахунках боржника, довідок державних органів, що здійснюють державну реєстрацію речових прав на нерухоме та рухоме майно, щодо зареєстрованих за боржником прав на рухоме та нерухоме майно.
Складення наданого у справі проміжного ліквідаційного балансу боржника відбулось з порушенням статті 111 Цивільного кодексу України, а відомості в цьому балансі не відповідають обставинам справи.    
Оскільки передумовою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку статті 95 Закону про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України, порушення боржником статей 105, 110, 111 ЦК України, статті 60 ГК України та статті 11 Закону про банкрутство не дає підстав для провадження у справі про банкрутство.
Провадження у справі про банкрутство ТОВ “Торгівельний дім "Аргос-Трейд" підлягає припиненню оскільки відсутні беззаперечні докази наявності ознак неплатоспроможності боржника, як того вимагає Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
 
На підставі викладеного, керуючись статтею 2, пунктом 11 частини 1 статті 83, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -  
 
Ухвалив:
 
Провадження у справі № 905/8254/13-908/4653/14 про банкрутство ТОВ “Торгівельний дім "Аргос-Трейд”, код з ЄДР - 32466997, припинити.
 
Копію ухвали надіслати: боржнику, ПАТ “Банк Камбіо”, голові ліквідаційної комісії Карауш Ю.В., державному реєстратору реєстраційної служби Полтавського міського управління юстиції у Полтавській області, ВДВС Ворошиловського районного управління юстиції м.Донецька, Орджонікідзевському відділенню Маріупольської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області. 
                                                    
Суддя                                                                     В.А. Кричмаржевський