flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ліквідатора ВАТ «Содовий завод» м. Слов’янськ Донецької області

12 грудня 2014, 14:08

 

 

 Господарський суд Запорізької області

 

 Ухвала
 про відмову у прийнятті заяви про
 продовження повноважень ліквідатора
 
111112 грудня 2014р.                                                                                                      Справа № 5/174Б
 м. Запоріжжя
 
Суддя господарського суду Запорізької області Кричмаржевський В.А., розглянувши заяву ліквідатора за № 01-32/204 від 02.12.2014р. Відкритого акціонерного товариства "Содовий завод", м. Слов’янськ Донецької області,  Магдєєвої Н.М., та додані до неї матеріали, про продовження повноважень ліквідатора, -
                                              Установив:  
 
До господарського суду Запорізької області із заявою № 01-32/204 від 02.12.2014р. про продовження повноважень ліквідатора у справі № 5/174Б про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Содовий завод", м. Слов’янськ Донецької області, звернувся ліквідатор - арбітражний керуючий Магдєєва Н.М. 
Розглянувши заяву, суд вважає, що у її прийнятті слід відмовити, виходячи з наступного.
 Згідно зі статтею 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у попередній редакції Закону - № 2343-ХII, за якою здійснюється провадження у справі, строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців. Господарський суд може продовжити цей строк на шість місяців, якщо інше не передбачено цим Законом.           
 Відповідно до пункту 86 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18 грудня 2009р. "Про судову практику в справах про банкрутство" у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд зазначає про відкриття ліквідаційної процедури без зазначення строку. Її тривалість не повинна перевищувати дванадцяти місяців. Пізніше строк ліквідаційної процедури за клопотанням ліквідатора або комітету кредиторів може бути продовжено судом, про що виноситься ухвала. Загальний строк ліквідаційної процедури не може перевищувати вісімнадцяти місяців.     Ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс у встановлений строк, проте невиконання ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом, не є підставою для припинення провадження у справі.                                                                                                              Наслідків перевищення строку ліквідаційної процедури Закон не містить.
 Таким чином, враховуючи викладене, у суду відсутні правові підстави для продовження повноважень ліквідатора та строку ліквідаційної процедури, передбачений законом строк якої закінчився.
 Ліквідатор у справі продовжує виконувати повноваження ліквідатора до завершення ліквідаційної процедури, для чого винесення додаткової ухвали суду закон не передбачає.
Враховуючи вищезазначене, арбітражний керуючий Магдєєва Н.М. повинна виконувати повноваження ліквідатора Відкритого акціонерного товариства "Содовий завод", м. Слов’янськ Донецької області, до моменту припинення їх судом.
 Крім того, абзацом другим частини третьої статті 1 Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції" передбачено, що у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно із Законом підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
Але долучені ліквідатором до заяви матеріали при відсутності жодного судового акту або його належно засвідченої копії, у тому числі постанови суду про визнання боржника банкрутом, ухвали господарського суду про призначення Магдєєвої Н.М. ліквідатором банкрута, не є достатніми для ухвалення судового рішення.
Звернувшись до суду з вищезгаданою заявою, ліквідатор Магдєєва Н.М. не долучила правовстановлюючого документа, який свідчить про наявність у неї права на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).
Оскільки заявником у належний спосіб не доведено тих обставин, на які він посилається, а у господарського суду на цій стадії відсутня можливість встановити їх, у прийнятті заяви ліквідатора слід відмовити. 
 
Керуючись статтею 2 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», статтями 41, 45, ч.1 статті 62 та 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
Ухвалив:   
 
Відмовити у прийнятті заяви (№ 01-32/204 від 02.12.2014р.) ліквідатора ВАТ "Содовий завод", м. Слов’янськ Донецької області, Магдєєвої Н.М., та доданих до неї матеріалів, про продовження повноважень ліквідатора. 
 
Копію ухвали надіслати заявнику.
 
Додаток на адресу заявника: заява з додатками всього на 13 арк.
 
     Суддя                                                                    В.А. Кричмаржевський