flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Маріупольської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, м. Маріуполь; ПАТ “Маріупольський Металургійний Комбінат імені Ілліча”, м. Маріуполь по справі № 905/2120/14-908/5414/14.

15 грудня 2014, 12:28
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
УХВАЛА
про повернення позовної заяви
       
01.12.2014                                                                    Справа № 905/2120/14-908/5414/14
 
 Суддя господарського суду Запорізької області Мірошниченко М.В., розглянувши позовну заяву Маріупольської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, м. Маріуполь Донецької області в інтересах держави в особі: Донецької обласної ради, м. Донецьк; Маріупольської міської ради Донецької області, м. Маріуполь Донецької області; Державної Азовської морської екологічної інспекції, м. Маріуполь Донецької області
до Публічного акціонерного товариства “Маріупольський Металургійний Комбінат імені Ілліча”, м. Маріуполь Донецької області
про відшкодування шкоди,
                                                     ВСТАНОВИВ:
 
01.12.2014 р. в господарський суд Запорізької області надійшла позовна заява Маріупольської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави в особі: Донецької обласної ради; Маріупольської міської ради Донецької області та Державної Азовської морської екологічної інспекції про стягнення з Публічного акціонерного товариства “Маріупольський Металургійний Комбінат імені Ілліча” збитків в сумі 868803,75 грн.
Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає поверненню на підставі пункту 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), виходячи з наступного.
Статтями 54 та 57 ГПК України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї. Зокрема, пунктом 2 ч. 1 статті 57 ГПК України передбачено, що до позовної заяви, що подається до господарського суду, мають бути додані документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Відповідно до ст. 56 ГПК України позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Порядок надання послуг поштового зв'язку, права та обов'язки операторів поштового зв'язку і користувачів послуг поштового зв'язку визначено Правилами надання послуг поштового зв'язку, затв.постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. N 270 (з наступними змінами та доповненнями).
За змістом п. 19 вказаного Порядку внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.
Відповідно до п. 61 Правил у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.
Наказом Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта"              від 12 травня 2006 р. N 211  затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення Опису вкладення за формою 107.
Так, за формою 107 відправник складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.
Відповідно до ч. 2 ст. 36 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.
Таким чином, належним доказом направлення відповідачу (сторонам) копії позовної заяви та доданих до неї документів є оригінал опису вкладення, з зазначенням адреси і найменуванням адресанта та заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до заяви.
В даному випадку, вищезазначені норми заявником не дотриманні. До позовної заяви, яка надійшла до господарського суду Запорізької області, фактично не надано доказів направлення копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу та позивачам, що є порушенням вимог п. 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України.  
Зазначені обставини перешкоджають суду вчинити передбачені нормами Господарського процесуального кодексу України дії по підготовці справи до судового розгляду та є підставами для повернення позовної заяви позивачу. 
За змістом Розділів VIII, IX ГПК України всі без виключення вказані в них вимоги до позовної заяви та відомості є обов’язковими для зазначення позивачем у позовній заяві, їх обов’язковість встановлена законодавцем і не може залежати від бажання особи, що звертається до суду, можливості подальшого з’ясування цих відомостей судом після відкриття провадження у справі та під час підготовки справи до розгляду тощо.
Вказані норми носять імперативний характер і не підлягають ігноруванню стороною чи судом з посиланням на будь-які суб’єктивні висновки та обставини.
Як зазначено в абзаці 1 пункту 3.5 постанови Пленуму Вищого господарського суд України від 26.12.2011р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції”, недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2 і 3 частини першої статті 57 ГПК щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК.
Згідно із пунктом 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Щодо посилання заявника на ст. 1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції”, суд зауважує, що у відповідності до ст. 1 вказаного Закону та змісту п. 4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.09.2014 р. № 01-06/1290/14, у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
В даному випадку, справа № 905/2120/14 господарському суду Запорізької області, на підставі ст. 17 ГПК України, не передана. Фактично, до господарського суду Запорізької області заявником подано окрему позовну заяву, прийняття до розгляду якої здійснюється судом за загальними правилами, визначеними ГПК України (в т.ч. ст.ст. 62, 63). Надані позивачем докази не є достатніми для прийняття даної позовної заяви до розгляду та порушення провадження у справі.
З огляду на вищевикладене, позовна заява Маріупольської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, підлягає поверненню заявнику без розгляду.
Суд вважає за необхідне роз'яснити, що у відповідності до ч. 3 ст. 63 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному звертанню з нею до господарського суду у загальному порядку після усунення допущених порушень.
Керуючись ст.ст. 54, 56, 57, п. 6 ч. 1 ст. 63, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -     
     УХВАЛИВ:
 
Позовну заяву Маріупольської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері, м. Маріуполь Донецької області повернути без розгляду.
Додаток: позовні матеріали на 38 аркушах.
      
 
Суддя                                                                                  М.В. Мірошниченко