flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», м. Горлівка, у справі № 38/159

23 грудня 2014, 16:51

 

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
УХВАЛА
22.12.2014                                                                                                                                                             справа № 38/159
 
Суддя Корсун В.Л., розглянувши заяву фізичної особи-підприємця Самойленко Юрія Володимировича за вих. від 07.11.14 № 07/11-14 про вступ у справу № 38/159, яка знаходиться в провадженні господарського суду Донецької області, а також заяву за вих. від 12.12.14 № 12/12-14  
 
за позовною заявою: RAFAKOS.A. Польща, 47-400 RaciborzUILakova 33
до відповідача: публічного акціонерного товариства «ДТЕК Донецькобленерго», 83601, Донецька область, м. Горлівка, проспект Леніна, 11
                                                    
 
                                                              СУТЬ СПОРУ:
На підставі ст. ст. 1, 22, 27, 28 ГПК України до господарського суду Запорізької області надійшла повторна заява за вих. від 07.11.14 № 07/11-14 за підписом фізичної особи-підприємця Самойленко Ю.В. (далі ФОП Самойленко Ю.В.) згідно з якою вказана особа просить господарський суд задовольнити його повторну заяву про вступ у справу № 38/159 в якості третьої особи зі сторони позивача без самостійних вимог на предмет позову та допустити його, ФОП Самойленко Ю.В. до участі в господарській справі № 38/159 в якості третьої особи зі сторони позивача без самостійних вимог на предмет позову та повідомити його про наступне судове засідання, а також його аналогічна за суттю заява за вих. від 12.12.14 № 12/12-14.
Протоколом автоматичного розподілу справ (заяв, скарг, клопотань, матеріалів, документів, тощо) між суддями вказана заява за вих. від 07.11.14 № 07/11-14 розподілена та призначена для розгляду судді Корсуну В.Л. Також до неї додана і заява за вих. від 12.12.14 № 12/12-14. 
Розглянувши зазначені заяви суд вважає, що їх (заяви) слід повернути без розгляду з огляду на наступне.
Преамбулою Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням анти терористичної операції» від 12.08.14 № 1623-YII (далі Закон № 1623-YII) визначено, що цей Закон визначає заходи правового реагування в районі проведення анти терористичної операції і спрямований на забезпечення доступу громадян та юридичних осіб до суду.  
У зв’язку із неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення АТО змінити територіальну підсудність судових справ підсудних розташованим у районі проведення АТО таким судам та забезпечити розгляд (…) господарських справ підсудних господарським судам розташованим в районі проведення АТО – господарськими судами, що визначаються головою Вищого господарського суду України (п. 1 ст. 1 Закону № 1623-YII).
Справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні місцевих, апеляційних судів, розташованих в районі проведення АТО, в разі неможливості здійснювати правосуддя передаються судам відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності протягом 10 робочих днів з дня прийняття розпорядження головою відповідного вищого спеціалізованого суду. У разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення (п. 3 ст. 1 Закону№ 1623-YII).
Пунктом 1 розпорядження голови Вищого господарського суду України від 02.09.14 № 28-р визначено, що розгляд справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції (у даному випадку господарському суду Донецької області) здійснюється господарським судом Запорізької області.
Статтею 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод (яку ратифіковано Законом України від 17.07.97 № 475/97-ВР) визначено, що (…) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру.
ФОП Самойленко Ю.В. обґрунтовуючи свої заяви вказує на те, що він ще 26.06.14 подав заяву до господарського суду Донецької області про вступ у справу № 38/159 в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет позову на стороні позивача за первісним позовом, але з моменту подачі такої його заяви засідання по справі № 38/159 господарським судом Донецької області не проводилось. При цьому, на думку ФОП Самойленко Ю.В. (дослівно словами заявника) « … Результати розгляду господарської справи № 38/159 фактично господарським судом Запорізької області дозволять визначити обсяг збитків, які ПАТ «Донецькобленерго» та розмір його зобов’язань перед RAFAKOS.A. та, відповідно, розмір грошового відшкодування на користь ФОП Самойленка Ю.В.». 
В примітках до заяви від 07.11.14 № 07/11-14 ФОП Самойленко Ю.В. вказує, що необхідні документи будуть надані суду додатково в судовому засіданні. Додатком до наведеної вище заяви є ніким не засвідчена світлокопія додаткового рішення господарського суду Донецької області від 02.07.02 у справі № 38/380 (яка за номером справи не відноситься до справи, в якій вказаною особою подано зазначену вище заяву до господарського суду Запорізької області, а саме справу № 38/159).
Заявник не надав до матеріалів своїх заяв зазначених вище, які надійшли до господарського суду Запорізької області, доказів про неможливість направлення справи № 38/159, яка знаходяться в провадженні господарського суду Донецької області, до господарського суду Запорізької області.  
У зв’язку із чим, станом на час розгляду заяв ФОП Самойленка Ю.В. за вих. від 07.11.14 № 07/11-14 та від 12.12.14 № 12/12-14, поданих відповідно до статей 1, 22, 27, 28 ГПК України, у господарського суду Запорізької області відсутні матеріали справи № 38/159 господарського суду Донецької області, яка, згідно із електронною базою даних Діловодство спеціалізованого суду ДСС, все ще знаходиться в провадженні господарського суду Донецької області, а не господарського суду Запорізької області.
Судом при розгляді вказаних у тексті цієї ухвали заяв ФОП Самойленко Ю.В. прийнято до уваги той факт, що направляючи до господарського суду Запорізької області вказані заяви та фактично вимагаючи від господарського суду Запорізької області, кожен із суддів якого жодної секунди не брав участь у розгляді справи, яка, як стверджує заявник, із 2002 року знаходиться у провадженні суддів господарського суду Донецької області, ФОП Самойленко Ю.В. лише на підставі його заяви на 2 аркушах та світлокопії додаткового судового рішення від 03.07.02 господарського суду Донецької області у справі № 38/380 на 2 аркушах фактично прагне ініціювати судовий процес в господарському суді Запорізької області.
Разом з тим, вказаною особою залишаються поза увагою норми Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції»яким чітко не врегульовані питання розгляду даних звернень.
Станом на час винесення цієї ухвали ФОП Самойленко Ю.В. не було надано суду жодного доказу на підтвердження повідомлення сторін у справі № 38/159 про те, що ФОП Самойленко Ю.В звернувся до господарського суду Запорізької області із заявою про вступ у справу.
Тобто, про ініціювання ним розгляду в господарському суді Запорізької області заяв про допуск його до участі в справі № 38/159 в якості третьої особи без самостійних вимог.
І вказані дії ФОП Самойленка Ю.В. порушують загальні принципи господарського судочинства, зокрема рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом (ст. 4-2 ГПК України) та змагальності (ст. 4-3 ГПК України).
Враховуючи всі вище вказані обставини, ФОП Самойленко Ю.В. мав повідомити сторони у справі № 38/159 про свій намір вступу у справу та намір розглядати спір у господарському суді Запорізької області відповідно до положень Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції».
ФОП Самойленко Ю.П. не надав господарському суду Запорізької області до своїх заяв наведених вище ані позовної заяви, ані доданих до неї документів у справі № 38/159 (додана копія додаткового рішення від 03.07.12 має відношення до справи № 38/380, але не до справи № 38/159).
У даному випадку, надані ФОП Самойленко Ю.В.докази не є достатніми для прийняття данних заяв до розгляду по суті.
Як свідчить база діловодства спеціалізованого суду ДСС, ухвалою господарського суду Донецької області від 12.05.14, вказаний господарський суд зупинив провадження у справі № 38/159 за первісним позовом … та за зустрічним позовом … на строк до виконання судових доручень.
Відповідно до ч. 3 ст. 79 ГПК України господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що зумовили його зупинення.
Таким чином, підставою для поновлення провадження у справі № 38/159 є факт завершення виконання судових доручень господарського суду Донецької області.
Отже, після завершення виконання судових доручень у справі № 38/159 господарський суд Донецької області має поновити провадження у справі № 38/159, або передати матеріали справи до господарського суду Запорізької області.
У господарського суду Запорізької області відсутні будь-які відомості про хід виконання доручень господарського суду Донецької області у справі № 38/159.
З огляду на викладене, господарський суд Запорізької області позбавлений можливості розглянути заяви ФОП Самойленко Ю.В. по суті за наявними документами, а тому, повертає їх (заяви) без розгляду.
Крім того,ФОП Самойленко Ю.В. залишено поза увагою той факт, що:
- згідно із ч. 3 ст. 17 ГПК України, справа прийнята господарським судом до свого провадження з додержанням правил підсудності повинна бути ним розглянута по суті і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудна іншому господарському суду;.
- справа господарського суду Донецької області № 38/159 до господарського суду Запорізької області в порядку визначеному статтями ГПК України чи в інший порядок не передана;  
- доказів втрати такої справи № 38/159, судовий розгляд в якій не закінчено, заявником не надано.
А згідно із розділом 7 постанови Вищого господарського суду Запорізької області від 26.12.11 № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу судами першої інстанції» (в редакції станом на 22.12.14) … заявник не позбавлений права на подання нової позовної заяви в загальному порядку.  
Керуючись ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
У Х В А Л И В:
 
Заяви ФОП Самойленка Ю.В.за вих. від 07.11.14 № 07/11-14 про вступ у справу № 38/159 (яка знаходиться в провадженні господарського суду Донецької області із 2002 року ) в якості третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог на предмет позову, а також заяву за вих. від 12.12.14 № 12/12-14 - повернути заявнику без розгляду.
Додаток: дві заяви з додатками до них всього на 7 аркушах.  
 
 Суддя                                                                                              В.Л. Корсун