flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги кредитора ТОВ «ТРЕЙД-ИМЕКС» , у справі № 908/5248/14 про банкрутство ТОВ «АРТИКС»

24 грудня 2014, 17:15
номер провадження справи 29/94/14
              
     Господарський суд Запорізької області

 

     Постанова
     Іменем України
 
23 грудня 2014р.                                                                             Справа № 908/5248/14
м. Запоріжжя
 
Боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю “АРТИКС”, м.Донецьк, код з ЄДР – 38185700 (83008 м. Донецьк вул. Югославська, 28-А, адреса для листування: 69001, м.Запоріжжя-01, а/с 1374)
         про банкрутство
 
Суддя                                                                   Кричмаржевський В.А.
 
Представник боржника –не з’явився
 
 Частиною першою статті 1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних, зокрема, господарським судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції (АТО). Розгляд відповідних справ здійснюється господарськими судами, що визначаються Головою Вищого господарського суду України.
За розпорядженням Голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 № 28-р "Про зміну територіальної підсудності господарських справ" розгляд справ, підсудних господарському суду Донецької області, здійснюється господарським судом Запорізької області.
Товариством з обмеженою відповідальністю «АРТИКС», м.Донецьк, відповідно до статті 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (в редакції Закону від 22.12.2011р. № 4212-VІ) подано заяву про порушення справи про банкрутство, яку ухвалою господарського суду Запорізької області від 01.12.2014р. прийнято до розгляду, судове засідання призначене на 10.12.2014р.
        Згідно з ухвалою господарського суду від 10.12.2014р. порушено провадження у справі № 908/5248/14 про банкрутство ТОВ «АРТИКС», м.Донецьк, засідання суду, на якому буде розглянуте питання про визнання боржника банкрутом, призначено на 23 грудня  2014р. о 10-20 год.
 
Вивчивши матеріали справи, проаналізувавши діюче законодавство, суд
                                               Установив:
 
 Боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТИКС» відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстроване за адресою: 83008 м.Донецьк вул. Югославська, буд. 28-А, код з ЄДР – 38185700.
           Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців учасником підприємства є Потін Василь Миколайович, яким 11.06.2014р. прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності товариства, призначено головою ліквідаційної комісії Потіна В.М., строк для заявлення вимог кредиторів визначено – два місяці з дня публікації повідомлення про ліквідацію (протокол загальних зборів учасників №2 від 11.06.2014р.). 
         До Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 12.06.2014р. внесено запис про рішення засновника щодо припинення юридичної особи – ТОВ «АРТИКС».
В “Бюлетені державної реєстрації” № 286 (16) від 16.06.2014р. опубліковане повідомлення про припинення ТОВ “АРТИКС” шляхом ліквідації з відображенням визначеного строку - до 19.08.2014р. для пред’явлення вимог кредиторів.
В межах визначеного двомісячного строку претензію з вимогами до боржника пред’явило ТОВ “ТРЕЙД-ИМЕКС” на суму - 100.000 грн.
 Заборгованість боржником визнається і обліковується у відповідній бухгалтерській документації.
В ході досудової ліквідації ліквідаційною комісією була встановлена неможливість погашення кредиторських вимог через відсутність майнових активів боржника та складено проміжний ліквідаційний баланс підприємства, який містить інформацію про поточні зобов’язання боржника на суму – 100.000 грн.
В ході досудової ліквідації ліквідаційною комісією проведено інвентаризацію майна боржника, за результатами якої майнових активів не виявлено, крім залишку коштів на суму - 7.000 грн., про що свідчить акт інвентаризації від 24.11.2014р.
На загальних зборах учасників ТОВ «АРТИКС», які відбулися 24.11.2014р., вказаний баланс затверджено та прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство (протокол № 3 від 24.11.2014р.).
В ході здійснення досудової ліквідації підприємства встановлено, що активів, наявних у підприємства, недостатньо для погашення кредиторських вимог, у зв'язку з цим учасником товариства прийнято рішення про звернення з відповідною заявою до господарського суду.
Матеріалами справи підтверджено, що ТОВ «АРТИКС» дотримано встановлених законом вимог щодо ліквідації юридичної особи за рішенням власника, зокрема, положень статей 104, 105, 110 та 111 Цивільного кодексу України.  
 Частиною 1 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов’язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Господарський суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що ТОВ «АРТИКС» правомірно звернулось до суду з відповідною заявою, оскільки наявні усі ознаки неплатоспроможності боржника.
Відповідно до ч.2 статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов’язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.
Відповідно до статті 37 цього ж Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.
Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов’язання встановлена господарським судом.
        Встановлені обставини і матеріали справи свідчать про неспроможність ТОВ «АРТИКС», щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, виконати грошові зобов’язання, внаслідок чого є підстави для застосування до боржника процедури ліквідації у справі про банкрутство, а тому боржника необхідно визнати банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру.
Боржником заявлено клопотання про призначення голови ліквідаційної комісії боржника – Потіна Василя Миколайовича ліквідатором боржника.
Господарський суд, враховуючи той факт, що голова ліквідаційної комісії Потін В.М. здійснював процедуру досудової ліквідації боржника та ознайомлений з усіма обставинами справи, а також відсутність у боржника активів, за рахунок яких можливо було б здійснити оплату послуг ліквідатора - арбітражного керуючого, вважає доцільним призначити ліквідатором банкрута голову ліквідаційної комісії – Потіна Василя Миколайовича.
 
На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 7, 37, 38, 40 та 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд   
 
                                            Постановив:
 
Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТИКС», м.Донецьк, код з ЄДР – 38185700, банкрутом.
Відкрити ліквідаційну процедуру.
Ліквідатором банкрута призначити голову ліквідаційної комісії – Потіна Василя Миколайовича, ідентифікаційний номер – 2563521159 (Донецька область, м. Єнакієве, с.Булавинка, вул. Маяковського, 46 кв.7).
         Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника – ТОВ «АРТИКС», код з ЄДР – 38185700, банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.      
 Зобовязати ліквідатора у визначеному законом порядку і строк здійснити ліквідаційну процедуру, надати звіт про виконану роботу та ліквідаційний баланс для затвердження.
 
Копію постанови надіслати: ліквідатору, банкруту, державному реєстратору Реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції, Управлінню ДВС Головного управління юстиції у Донецькій області (84300,м.Краматорськ, Шкадінова,20), Приморському відділенню Жовтневої ОДПІ м. Маріуполя ГУ Міндоходів у Донецькій області, ТОВ “ТРЕЙД-ИМЕКС”, Головному управлінню юстиції у Запорізькій області.
 
Суддя                                                               В.А. Кричмаржевський