flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ НВП «Енерготрансінжиніринг», м. Донецьк

25 грудня 2014, 09:27
   ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
 ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
 
24.12.2014 р.                                                                                                                      № 908/6086/14
Суддя Алейникова Т.Г., розглянувши позовну заяву Публічного акціонерного товариства «ФІНРОСТБАНК», м. Одеса
до Товариства з обмеженою відповідальністю науково виробниче підприємство «Енерготрансінжиніринг», м. Донецьк
про стягнення 2 257 972, 61 грн
 
                                                          ВСТАНОВИВ:
 
До господарського суду 23.12.2014 р. звернулось Публічне акціонерне товариство «ФІНРОСТБАНК», м. Одесса з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю науково виробниче підприємство «Енерготрансінжиніринг», м. Донецьк про стягнення 2 257 972, 61 грн.
            Відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України № 30 від 26.11.2010р., протоколом автоматичного розподілу справи між суддями від 23.12.2014р., справу 908/6086/14 передано на розгляд судді Алейниковій Т.Г.
Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає поверненню на підставі п. 4 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), виходячи з наступного.
Згідно із п 3 ч. 1 ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.
Відповідно до статті 44 ГПК України (із змінами згідно із Законом N 02/163-48 від 08.07.2011 р.) розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.
Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду (ст. 2 Закону).
З 01.11.2011р. набув чинності Закон України “Про судовий збір” № 02/163-48 від 08.07.2011р.
Відповідно до ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої станом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.
Зокрема, згідно пп. 2.1 п. 2.2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру, ставка судового збору становить 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат та за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру, ставка судового збору становить 1 розмір мінімальної заробітної плати.
Позивачем не надано доказів сплати судового збору у встановленому законодавством порядку та розмірі.
При цьому, позивач в своїй позовній заяві зазначає, що він звільнений від сплати судового збору на підставі п. 22 ч. 1 ст. 5 Закону України “Про судовий збір”.
Вказане твердження позивача є хибним з огляд на наступне:
Відповідно до п. 22 ч. 1 ст. 5 Закону України “Про судовий збір”, від сплати судового збору звільняєтьсяуповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - у справах, пов’язаних із здійсненням тимчасової адміністрації та ліквідації банку.
Заявлені позивачем у позовній заяві вимоги засновані на кредитному договорі,                    тобто даний спір є спором, пов’язаним із виконанням певного договору (кредитного договору), і не є спором, пов’язаним із здійсненням тимчасової адміністрації та ліквідації банку.
З огляду на викладене, позовна заява про стягнення з певної особи заборгованості за кредитним договором підлягає оплаті судовим збором в порядку, передбаченому ст. 4 Закону України “Про судовий збір”.
Згідно абзацу 1 пункту 3.5 постанови пленуму ВГСУ від 26.12.2011 N 18, недодержання вимог ст. 54, 56 та п. 2 і 3 ч. 1 ст. 57 ГПК щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені ст. 63 ГПК.
Згідно з ч. 3 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.
            На підставі вищевикладеного та керуючись п. 4 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суддя 
 
                                                      УХВАЛИВ:
 
Позовну заяву та додані до неї документи повернути Публічного акціонерного товариства «ФІНРОСТБАНК», м. Одесса  без розгляду.
Додаток: позовна заява з додатком до неї (всього - на 32 аркушах.)
 
 
 
 Суддя                                                                                           Т.Г. Алейникова