flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “МАЯКОВСЬКОГО 20 “М. СЕЛИДОВЕ”, Донецька область, м. Селидове, у справі № 908/5328/14

26 грудня 2014, 12:11
 
 номер провадження справи 17/129/14
     
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
 УХВАЛА 
 
           17.12.2014                                                                                                                                          справа №    908/5328/14 
 
за позовною заявою: публічного акціонерного товариства комерційний банк “ПРИВАТБАНК”, м. Дніпропетровськ
до відповідача: об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “МАЯКОВСЬКОГО 20 “М. СЕЛИДОВЕ”, Донецька область, м. Селидове
          про стягнення 22 108,16 грн.
                                                                                                                                 Суддя Корсун В.Л.
            Представники сторін:
від позивача:      не з’явився
від відповідача: не з’явився
 
СУТЬ СПОРУ:
28.11.14 до господарського суду Запорізької області звернулось публічне акціонерне товариство комерційний банк “ПРИВАТБАНК” (далі ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК”) до об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “МАЯКОВСЬКОГО 20 “М. СЕЛИДОВЕ” (надалі ОСББ “МАЯКОВСЬКОГО 20 “М. СЕЛИДОВЕ”)  про стягнення заборгованості за договором від 21.11.13 № б/н в розмірі 22 108,16 грн., з якої: 15 000,00 грн. сума боргу за кредитом, 4901,82 грн. – сума боргу по процентам за користування кредитом, 1298,27 грн. – сума пені за несвоєчасність виконання зобов’язань за договором, 908,07 грн. сума боргу по комісії за користування кредитом.
            28.11.14 автоматизованою системою документообігу господарського суду визначено вищевказану позовну заяву до розгляду судді Корсуну В.Л. 
            Ухвалою від 28.11.14 судом порушено провадження у справі № 908/5328/14, судове засідання призначено на 17.12.14. У сторін витребувані документи необхідні для всебічного розгляду справи по суті спору.
            Представники сторін в судове засідання 17.12.14 не з’явились, про причини своєї неявки суд не повідомили, всіх витребуваних ухвалою суду від 30.10.14 по цій справі документів до суду не надали.
Розглянувши матеріали справи № 908/5328/14, суд прийшов до висновку, щодо необхідності призначення у справі № 908/5328/14 судової економічної експертизи з огляду на наступні обставини.
Як вбачається зі змісту позовної заяви, 21.11.13 ОСББ “МАЯКОВСЬКОГО 20 “М. СЕЛИДОВЕ” підписано заяву про відкриття поточного рахунку. Згідно заяви відповідач приєднався до “Умов та правил надання банківських послуг”, Тарифів банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті://http privatbank.ua, та які разом із заявою складають Договір банківського обслуговування б/н від 21.11.13. Позивач зазначає, що свої зобов’язання виконав у повному обсязі надавши відповідачу кредитний ліміт в розмірі 15 000 грн. У зв’язку із порушенням зобов’язань за Договором на поточному рахунку відповідача станом на 31.10.14 виникла заборгованість яку позивач просить суд стягнути з відповідача, а саме: 15 000,00 грн. заборгованість за кредитом, 4901,82 грн. – заборгованість по відсотках за користування кредитом, 1298,27 грн. – пеня за несвоєчасність виконання зобов’язань за договором, 908,07 грн. заборгованість по комісії за користування кредитом.
            Ухвалою від 28.11.14 про порушення провадження у справі № 908/5328/14 судом зобов’язано позивача письмово обґрунтувати позовні вимоги зазначивши період (точні дати), за який нарахована заборгованість за кредитом (окремо), заборгованість по відсотках за користування кредитом (окремо), пеню за несвоєчасне виконання зобов’язань за договором (окремо), заборгованість по комісії за користування кредитом (окремо). Також  позивача зобов’язано надати суду розрахунки заборгованості по відсотках за користування кредитом (окремо), пені за несвоєчасне виконання зобов’язань за договором (окремо) та комісії за користування кредитом (окремо) із зазначенням у кожному із таких розрахунків чіткого періоду нарахування, тобто дати початку нарахування та дати закінчення нарахування (процентів, пені, комісії), із визначенням в кожному окремому періоді нарахування суми заборгованості, на яку нараховуються проценти, пеня, комісія, докладний розрахунок суми позову та всі документи на його підтвердження і обґрунтування.
            Представник позивача в судове засідання не з’явився, витребуваних ухвалою від 28.11.14 документів щодо докладного розрахунку суми позову не надав.
Розглянувши наявні в матеріалах справи № 908/5328/14 докази, суд дійшов висновку, що для перевірки заявлених позивачем до стягнення нарахувань заборгованості, а саме: з відсотків за користування кредитом, пені за несвоєчасність виконання зобов’язань та комісії за користування кредитом необхідні спеціальні знання.
Відповідно до ст. 41 ГПК України, для роз’яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу. Учасники судового процесу мають право пропонувати господарському суду питання, які мають бути роз’яснені судовим експертом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарським судом в ухвалі. Проведення судової експертизи доручається державним спеціалізованим установам чи безпосередньо особам, які відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу". Особа, яка проводить судову експертизу користується правами і несе обов'язки, зазначені у ст. 31 цього Кодексу. Сторони і прокурор, який бере участь в судовому процесі, мають право до початку проведення судової експертизи заявити відвід судовому експерту в порядку та з підстав, зазначених у частинах п’ятій і шостій статті 31 цього Кодексу.
Згідно із вимогами ст. 42 ГПК України, висновок судового експерта повинен містити докладний опис проведених досліджень, зроблені в результаті їх висновки і обґрунтовані відповіді на поставлені господарським судом питання. Висновок подається господарському суду в письмовій формі, і копія його надсилається сторонам. Якщо під час проведення судової експертизи встановлюються обставини, що мають значення для правильного вирішення спору, з приводу яких судовому експерту не були поставлені питання, у висновку він викладає свої міркування і щодо цих обставин. У випадках недостатньої ясності чи неповноти висновку судового експерта господарський суд може призначити додаткову судову експертизу. При необхідності господарський суд може призначити повторну судову експертизу і доручити її проведення іншому судовому експерту. Висновок судового експерта для господарського суду не є обов'язковим і оцінюється господарським судом за правилами, встановленими статтею 43 цього Кодексу.
            Згідно із положеннями ст. 1 Закону України “Про судову експертизу”, судова експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.
     Відповідно до ч. 1 ст. 12 вказаного Закону, судовий експерт незалежно від виду судочинства зобов’язаний: провести повне дослідження і дати обґрунтований та об’єктивний письмовий висновок; на вимогу особи або органу, які залучили експерта, судді, суду дати роз'яснення щодо даного ним висновку; заявляти самовідвід за наявності передбачених законодавством підстав, які виключають його участь у справі.
            Приписами ст. 13 цього Закону передбачено, що судовий експерт незалежно від виду судочинства, зокрема має право: ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи, і подавати клопотання про надання додаткових матеріалів; вказувати у висновку експерта на виявлені в ході проведення судової експертизи факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання.
     Статтею 14 вказаного Закону закріплено, що судовий експерт на підставах і в порядку, передбаченому законодавством, може бути притягнутий до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.
У зв’язку із вищенаведеним, суд вважає за необхідне призначити по справі судову економічну експертизу.
Згідно ІЗ п. 1.6 Інструкції «Про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердж. наказом Міністерства юстиції України 08.01.98 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.12 № 1950/5), експертизи та дослідження проводяться експертними установами за зонами регіонального обслуговування згідно з Переліком регіональних зон обслуговування науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, наведеним у додатку 1 до цієї Інструкції.
У відповідності до вказаного Додатку 1, Запорізька область є регіональною зоною обслуговування Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.
Таким чином, проведення експертизи слід доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз (49027, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 21-А).
Відповідно до п. 1 ч. 2, ч. 3 ст. 79 ГПК України, господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадку призначення господарським судом судової експертизи.
Господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що зумовили його зупинення.
 За викладених обставин, провадження у справі № 908/5328/14 підлягає зупиненню до закінчення наведеної вище у тексті цієї ухвали судової експертизи та надходження її висновку до господарського суду Запорізької області.
Керуючись ст.ст. 41, 79, 86 ГПК України, суд
 
У Х В А Л И В:
1. Призначити по справі № 908/5328/14 судову економічну експертизу.
2. На вирішення експертизи поставити наступні питання:
- чи відповідає наявний у матеріалах господарської справи розрахунок заборгованості за договором № б/н від 21.11.13, укладеним між ПАТ КБ «ПриватБанк» та ОСББ «Маяковського 20» станом на 31.10.14 на загальну суму 22 108,16 грн. (на 1 аркуші) розрахунковим документам щодо видачі та погашення кредиту за цим договором та Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань” з урахуванням того, що день фактичної сплати суми заборгованості не включається в період часу, за який здійснюється нарахування відсотків (процентів) та комісії за користування кредитом, а також пені?
- у випадку, якщо зазначений розрахунок заборгованості здійснено публічним акціонерним товариством комерційний банк “ПРИВАТБАНК” не вірно, то в якій саме частині (зазначити по кредиту (окремо), по пені (окремо), по відсотках (процентах) за користування кредитом (окремо) та по комісії за користування кредитом (окремо)?
При перевірці розрахунку позивача слід враховувати, що якщо у договорі виконання грошового зобов’язання визначається до настання певного терміну, наприклад, до 1 серпня 2014 року (ч. 2 ст. 252 ЦК України), то останнім днем виконання такого зобов’язання вважається день, що передує цьому терміну (в даному прикладі - 31 липня 2014 року). Водночас коли у тексті договору виконання грошового зобов’язання визначено "по 1 серпня 2014 року" або "включно до 1 серпня 2014 року", то останнім днем виконання такого зобов’язання буде 1 серпня 2014 року.
3. Проведення експертизи доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз (49027, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 21-А).
4. Попередити експерта про кримінальну відповідальність передбачену ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову дати висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов’язків.
5. Витрати з оплати проведення судової економічної експертизи до вирішення спору по суті покласти на публічне акціонерне товариство комерційний банк “ПРИВАТБАНК” (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50, код ЄДРПОУ 14260570).
6. Зобов’язати позивача сплатити рахунок виставлений експертною установою на оплату проведення судової експертизи протягом 7 банківських днів після його отримання. 
7. Зобов’язати судового експерта після завершення проведення експертизи надіслати експертний висновок на адресу господарського суду Запорізької області (м. Запоріжжя, вул. Шаумяна,  буд. 4/Тюленіна, буд. 21, кабінет № 219, корпус № 1, суддя Корсун В.Л., справа № 908/5328/14).
8. Провадження у справі зупинити до закінчення проведення судової експертизи у справі № 908/5328/14 та надходження її висновку до господарського суду Запорізької області.
9. Зобов’язати сторін у справі № 908/5328/14 надати судовому експерту всі необхідні документи для проведення судової економічної експертизи та повідомити суд про усунення обставин, що стали підставою для зупинення провадження у цій справі.
10. Екземпляр ухвали направити сторонам у справі та до Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз (49000, м. Дніпропетровськ, Набережна Леніна, 17, оф. 361).
11. Для проведення експертизи направити до Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз (49027, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 21-А) матеріали господарської справи № 908/5328/14.
 
Суддя                                                                        В.Л. Корсун
 
      р
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
 УХВАЛА
 23.12.2014                                                                                         Справа № 908/5328/14
 
за позовною заявою: публічного акціонерного товариства комерційний банк “ПРИВАТБАНК”, м. Дніпропетровськ
до відповідача: об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “МАЯКОВСЬКОГО 20 “М. СЕЛИДОВЕ”, Донецька область, м. Селидове
про стягнення 22 108,16 грн.
суддя           Корсун В.Л.
 
Без виклику представників сторін
 
СУТЬ СПОРУ:
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 17.12.14 по справі № 908/5328/14 призначено судову економічну експертизу. Проведення експертизи судом доручено Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз.
Разом з тим, при зазначені адреси Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз в ухвалі суду допущено описку, а саме замість адреси: (49000,м. Дніпропетровськ, Набережна Леніна, 17, оф. 361) зазначено (49027, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 21-А).
Відповідно до ч. 1 ст. 89 ГПК України, суддя за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачіпаючи суті рішення.
На підставі наведеного, суд вважає за необхідне виправити допущену в зазначеній ухвалі описку.
Керуючись ст. 45, 86, 89 ГПК України, суд
 
УХВАЛИВ:
           
            Виправити в ухвалі суду від 29.10.14 від 17.12.14 по справі № 908/5328/14 описку, допущену при зазначенні адреси Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.        
            Вірною адресою Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз вважати: 49000, м. Дніпропетровськ, Набережна Леніна, 17, оф. 361.
Екземпляр ухвали надіслати сторонам у справі.               
 
Суддя                                                                                               В.Л. Корсун