flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги сторін у справі № 45/104Б-908/3583/14про банкрутство ТОВ «ЛИК»м,Донецьк

17 січня 2015, 14:35
 номер провадження справи 29/71/14         
     
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та припинення провадження
   
        28.10.2014                                                                                                                                      Справа № 45/104Б-908/3583/14  
м. Запоріжжя
Кредитор - 1 – Публічне   акціонерне   товариство "Транспортні   системи   України", м.     Донецьк, код з ЄДР – 20366602
Кредитор - 2 –Державне підприємство “Науково-дослідний інститут високих напруг”, м. Слов’янськ Донецької області, код з ЄДР - 00130441
Боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛИК", м.Донецьк, код з ЄДР – 25325938
про банкрутство
ліквідатор –ініціюючий кредитор - "Транспортні системи України", м.Донецьк
Суддя                                                                  Кричмаржевський В.А.
 
           Представники сторін в засідання не з’явились
                                                    Установив
Згідно з постановою Донецького апеляційного господарського суду від 26.02.2014р. у справі № 45/104Б апеляційну скаргу Державного підприємства “Науково-дослідний інститут високих напруг”, м.Слов’янськ Донецької області, на ухвалу господарського суду Донецької області від 30.08.2012р. у справі № 45/104Б задоволено, ухвалу господарського суду Донецької області від 30.08.2012р. у справі № 45/104Б скасовано.
Справу направлено на розгляд до господарського суду Донецької області на стадію ліквідаційної процедури.
 Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, ініціюючий кредитор - ПАТ “Транспортні системи України” (ліквідатор) звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою.
 Постановою Вищого господарського суду України від 01.07.2014р. у справі №       45/104Б про банкрутство ТОВ "ЛИК" касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства “Транспорті системи України” залишено без задоволення, а постанову Донецького апеляційного господарського суду від 26.02.2014р. у цій справі - без змін.
Частиною першою статті 1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції”змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних, зокрема, господарським судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції (АТО). Розгляд відповідних справ здійснюється господарськими судами, що визначаються Головою Вищого господарського суду України.
Розпорядженням Голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 № 28-р "Про зміну територіальної підсудності господарських справ" визначено, що розгляд справ, підсудних господарському суду Донецької області, здійснюється господарським судом Запорізької області.
 З Вищого господарського суду України справу передано на подальший розгляд до господарського суду Запорізької області.
       Згідно з протоколом автоматичного розподілу справи між суддями від 25 вересня 2014р. справу № 45/104Б-908/3583/14 передано судді Кричмаржевському В.А.
Ухвалою суду від 30.09.2014р. справу № 45/104Б-908/3583/14 прийнято до провадження, присвоєно номер провадження - 29/71/14, засідання суду призначено на 28 жовтня 2014р. о 10-00 год.
Сторони не забезпечили явку в судове засідання своїх представників, про вжиті судом заходи щодо повідомлення сторін та учасників процесу про час та місце розгляду справи складено довідку.
Державне підприємство “Науково-дослідний інститут високих напруг” (далі - ДП “НДІВН”) 13.10.2014р. звернулось до суду з клопотанням про розгляд справи за відсутності представника в зв’язку з неможливістю забезпечити його явку, а також з клопотанням про визнання причин пропуску строку звернення до суду щодо стягнення з ТОВ “ЛИК” заборгованості в розмірі - 141.911,69 грн.; прийняття до розгляду заяви про визнання вимог ДП “НДІВН” до ТОВ “ЛИК”; визнання ДП “НДІВН” кредитором ТОВ “ЛИК” з сумою кредиторських вимог в розмірі - 141.911,69 грн. та включення їх до реєстру вимог кредиторів.
Відповідно до пункту 11 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону України №4212-VI від 22.12.2011р. положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.
З вищенаведеного вбачається, що у разі визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури до набрання чинності Закону України №     4212-VI від 22.12.2011р., суд має застосовувати положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у попередній редакції.
Постановою господарського суду Донецької області від 29.11.2011р. Товариство з обмеженою відповідальністю “ЛИК”, відповідно до статті 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” в редакції № 2343-ХІІ від 14.05.1992р. визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено ініціюючого кредитора - ПАТ “Транспортні системи України”.
ДП “НДІВН” заявило до ліквідатора банкрута кредиторські вимоги в розмірі 141.911,69 грн., що становить заборгованість за поставлений товар (заява № 01-187 від 13.03.2012р.).
Заява ДП “НДІВН” № 01-187 від 13.03.2012р. була досліджена судом апеляційної інстанції, але процесуального висновку стосовно відхилення чи визнання вказаних вимог судом зроблено не було, про що зазначив Вищий господарський суд України в постанові від 01.07.2014р.
 Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 26.02.2014р. заперечення ліквідатора про сплив строку позовної давності кредиторських вимог ДП “НДІВН” не прийнято до уваги, зазначено, що такі вимоги кредитора повинні бути включені до ліквідаційного балансу боржника.
Тобто, апеляційним судом встановлена наявність у ТОВ “ЛИК” кредиторської заборгованості перед ДП “НДІВН” в розмірі - 141.911,69 грн., строк позовної давності по якій не минув. 
Таким чином, в силу статті 35 ГПК України обставини щодо підстав виникнення заборгованості ДП “НДІВН” та заявлення кредиторських вимог, встановлені постановою Донецького апеляційного господарського суду від 26.02.2014р., яка залишена в силі постановою Вищого господарського суду України від 01.07.2014р., не потребують доказування при цьому судовому розгляді. 
Заявлені кредиторські вимоги ДП “НДІВН” є підтвердженими та такими, що підлягають визнанню господарським судом.
Таким чином, суд визнає кредиторські вимоги ДП “НДІВН” до ТОВ “ЛИК” у розмірі - 141.911,69 грн. з четвертою чергою задоволення. 
Також суд, проаналізувавши матеріали справи, дослідивши дії ліквідатора у ліквідаційній процедурі, вважає звіт ліквідатора у справі таким, що підлягає затвердженню з огляду на наступне.
 Згідно зі статтею 32 Закону про банкрутство після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.
Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до ліквідаційної маси, він зобов'язаний подати господарському суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.
Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.
Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, які необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом, та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком усіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.
В офіційному друкованому органі “Голос України” 13.01.2012 року опубліковано оголошення про визнання боржника ТОВ “ЛИК” банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.
 Враховуючи обставини справи, суд вважає за можливе розглянути звіт та матеріали ліквідаційної процедури, що знаходяться в матеріалах справи. 
 До реєстру кредиторів ліквідатором включені грошові вимоги Публічного акціонерного товариства "Транспортні системи України", м.     Донецьк в розмірі -2.000.000 грн. з четвертою чергою задоволення.
Суд погоджується з внесенням до реєстру вимог зазначеного кредитора та вважає за необхідне також внести до нього й визнані судом вимоги кредитора - Державного підприємства “Науково-дослідний інститут високих напруг”, м.Слов’янськ Донецької області, в розмірі - 141.911,69 грн. з четвертою чергою задоволення. 
 Судами вищих судових інстанцій було встановлено, що проведені ліквідатором заходи в ліквідаційній процедурі на виконання вимог статті 25 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, які спрямовані на виявлення майна банкрута та можливих кредиторів, є вичерпними та повними.
Згідно з матеріалами справи та документами, що підтверджують проведену ліквідаційну процедуру, зокрема, інформаційними довідками органів ДАІ, КП “Бюро технічної інвентаризації м.Донецька”, Управління Держкомзему, Інспекції Держтехнагляду Донецької області рухоме та нерухоме майно, земельні ділянки за боржником не зареєстровані, корпоративні права відсутні, виконавчі документи на виконанні в органах ДВС не перебувають.                   
За даними витягу з Єдиного реєстру обтяжень рухомого майна та витягу з Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, що міститься в матеріалах справи, в реєстрах обтяження щодо майна боржника не зареєстровані.
Грошові кошти, виявлені ліквідатором на розрахункових рахунках банкрута, не списувались, оскільки вартість витрат на переоформлення банківських рахунків на ПАТ “Транспорті системи України” більше наявних на цих рахунках коштів.
 Зазначені запити та отримані відповіді досліджені в судовому засіданні.                      
 Проведеною ліквідатором роботою встановлено, що майно банкрута, за рахунок якого можливо було б погасити кредиторську заборгованість, відсутнє, що підтверджено матеріалами ліквідаційної процедури.
Заходи ліквідатора з розшуку керівника боржника, а також бухгалтерської документації, печаток, штампів, матеріальних цінностей боржника позитивних результатів не принесли.
У ліквідаційному балансі підприємства-банкрута відображено відсутність майнових активів.
На підставі викладеного господарський суд дійшов висновку, що ліквідатором в повній мірі виконані обов'язки з розшуку кредиторів банкрута та виявленню майна (активів) банкрута.
Пунктом 6 частини 1 статті 40 Закону про банкрутство передбачено, що господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому статтею 32 цього Закону.                                                                                       Таким чином, оскільки за результатами ліквідаційної процедури у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність товариства припинена, що відображено у ліквідаційному балансі, господарський суд приймає рішення про ліквідацію юридичної особи-банкрута та припинення провадження у справі.
Відповідно до пункту 6 статті 31 Закону про банкрутство вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.
Керуючись статтями 32, 34 та 40 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
                                                        Ухвалив:
        Визнати вимоги Державного підприємства “Науково-дослідний інститут високих напруг”, м.Слов’янськ Донецької області, до Товариства з обмеженою відповідальністю “ЛИК”, м.Донецьк, у розмірі – 141.911,69 грн. з четвертою чергою задоволення.
Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута з урахуванням визнаних судом вимог ДП “НДІВН” затвердити.        
        Банкрута – Товариство з обмеженою відповідальністю “ЛИК”, код з ЄДР - 25325938, ліквідувати.
Провадження у справі припинити.
Вимоги, що не задоволені за недостатністю майна, вважати погашеними.
Зобов’язати ліквідатора передати до архіву фінансово-господарську документацію банкрута.
Державному реєстратору Реєстраційної служби Донецького міського управління юстиції згідно з чинним законодавством внести до Єдиного державного реєстру запис про припинення юридичної особи-банкрута – ТОВ “ЛИК”, код з ЄДР – 25325938.
Копію ухвали надіслати: кредиторам, банкруту, ліквідатору, державному реєстратору Реєстраційної служби Донецького міського управління юстиції, ВДВС Ворошиловського районного управління юстиції м.Донецька, Головному управлінню статистики у Донецькій області, Головному управлінню юстиції у Донецькій області, ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області.
     Суддя                                                                     В.А. Кричмаржевський