flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «Глобал Фернічер» по справі № 908/5116/14

19 січня 2015, 13:37
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24.12.2014р.                                                                                                                                                            Справа № 908/5116/14
м. Запоріжжя
 
за позовом: Товариства обмеженою відповідальністю «Глобал Фернічер» (84500, Донецька область, м. Артемівськ, вул. П. Лумумби, буд. 95; код ЄДРПОУ 31279561)
до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Ла Белла» (69037,                            м. Запоріжжя, вул. Правди, буд.12, офіс 30; код ЄДРПОУ 38284761)
про стягнення суми.
Суддя Азізбекян Т.А.
Представники сторін:
від позивача: Пигіда Є.С., довіреність № 612 від 24 жовтня 2014р.
від відповідача: не прибув
ВСТАНОВЛЕНО:
 
21 листопада 2014р. на адресу Господарського суду Запорізької області від ТОВ «Глобал Фернічер» (код ЄДРПОУ 31279561) надійшла позовна заява № 613 з позовними вимогами до ТОВ «Ла Белла» (код ЄДРПОУ 38284761) про стягнення суми заборгованості 194 627, 00 грн.
Ухвалою від 21 листопада 2014р. за поданими матеріалами порушено провадження № 24/171/14, розгляд господарської справи № 908/5116/14 був призначений на 12.12.2014р.
У зв’язку з неявкою в судове засідання представників відповідача, розгляд справи відкладався згідно із положеннями статті 77 Господарського процесуального кодексу України.
За даними Державної реєстраційної служби України в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців знаходиться Товариство з обмеженою відповідальністю «Ла Белла», ідентифікаційний код 38284761, 69037, м. Запоріжжя, вул. Правди, буд. 12, офіс 30)
Представнику позивача роз’яснені права та обов’язки передбачені положеннями Господарського процесуального кодексу України.
Відводів складу суду не заявлено.
Представник позивача не наполягав на проведенні звукозапису судового процесу технічними засобами.
В судовому засіданні 24.12.2014р. господарським судом за матеріалами справи прийнято рішення по суті.
Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на наступні обставини. 18 липня 2012р. між ТОВ «Форте Україна» (нове найменування – ТОВ «Глобал Фернічер») та ТОВ «Ла Белла» був укладений договір поставки товару № 110, відповідно до пункту 1.1 якого одна сторона – постачальник, зобов’язався передати товар (матраци, меблева продукція та інші) у власність іншій стороні – покупцю, а покупець зобов’язався прийняти вказаний товар і оплатити його вартість на умовах, визначених договором. Згідно пункту 5.4 договору покупець здійснює оплату за товар на умовах попередньої оплати товару у розмірі 100 % вартості. За умовами погодження сторонами, у разі відвантаження товару без здійснення покупцем попередньої оплати за товар, термін повної оплати товару покупцем не повинен перевищувати 7 робочих днів з дати здійснення поставки. Відповідно до пункту 4.5 договору, датою здійснення поставки (передачі товару в розпорядження покупця) вважається дата підписання видаткової накладної покупцем. За даними позивача, на адресу відповідача у період з 21 серпня 2012р. по 21 травня 2014р. було відвантажено товару на загальну суму 1 084 555, 00 грн., що підтверджується видатковими накладними. Відповідачем за відвантажений товар було перераховано на поточні рахунки позивача кошти в загальній сумі 663 633, 00 грн., що підтверджується виписками з особових рахунків. Відповідачем за згодою з позивачем було здійснено та проведено повернення поставленого товару у загальній сумі 226 295, 00 грн., що підтверджується видатковими накладними на повернення товару. За підрахунками позивача загальна сума заборгованості, яка залишилась несплаченою станом на день вирішення справи по суті становить 194 627, 00 грн. Просить позовні вимоги задовольнити.
Відповідач своїм процесуальним правом направити в судові засідання повноважних представників та надати суду вмотивований відзив на позовну заяву, не скористався.
 
Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача, суд -
В С Т А Н О В И В:
 
18 липня 2012р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Форте Україна» (постачальник) та ТОВ «Ла Белла» (покупець) укладений договір поставки товару № 110, відповідно до предмету якого постачальник зобов’язується передати у власність покупця товар, а покупець зобов’язується прийняти і оплатити товар у відповідності з умовами договору.
За умовами розділу 4 договору поставки товару термін поставки товару визначається замовленням, узгодженим з постачальником, а моментом передачі товару покупцю вважається підписання видаткової накладної покупцем (перевізником).
Розділом 5 договору передбачено, що покупець здійснює оплату товару на умовах 100 % передоплати. При умові узгодження сторонами в заявці поставки товару покупцю без здійснення попередньої оплати за товар, термін повної оплати товару покупцем не може перевищувати 7 робочих днів з дати проведення поставки (одержання товару за видатковою накладною).
Із змісту договору поставки товару слідує, що вказаний документ підписаний повноважними представниками постачальника і покупця, та скріплений печатками підприємств .
Між сторонами за основним договором 24 грудня 2012р. підписана Додаткова угода № 1 щодо зміни повного та скороченого найменування постачальника з ТОВ «Форте Україна» на ТОВ «Глобал Фернічер», яка підписана зі сторони покупця директором Юджесан Мехмет Акиф (повноваження підтверджуються витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб).
Також, сторонами за основним договором підписана додаткова угода № 2, згідно якої покупець здійснює оплату товару у розмірі 100 % вартості узгодженої до поставки партії товару в порядку попередньої оплати до дня відвантаження товару. Договір набуває чинності з моменту підписання його сторонами та діє до 31 грудня 2014р. та вважається пролонгованим на кожний наступний календарний рік, якщо жодна з сторін письмово не заявить про його розірвання за 10 днів до спливу терміну його дії.
У підтвердження факту поставки товару за договором № 110 від 18.07.2012р. у період з серпня 2012р. по травень 2014р. позивачем до матеріалів справи надані належним чином засвідчені копії видаткових накладних на загальну суму 1 084 555, 00 грн.
Відповідач, виконуючи умови договору № 110 від 18.07.2012р. на поставку товару здійснив часткову оплату одержаного товару в розмірі 663 633, 00 грн., що підтверджується належним чином оформленими банківськими виписками.
Крім того, відповідач повернув на адресу позивача товару на загальну суму 226 295, 00 грн., що підтверджується належним чином оформленими видатковими накладними на повернення товару.
З урахуванням частково перерахованої суми та вартості поверненого товару сума боргу станом на день подання позову до суду становить 194 627, 00 грн.
Оцінивши надані позивачем документальні докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявленого позову.
Відповідно до положень статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов’язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов’язки.
Підставами виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема, є: договори та інші правочини.
Статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.
У відповідності статей 526, 527 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Боржник зобов’язаний виконати свій обов’язок, а кредитор – прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов’язання чи звичаїв ділового обороту.
Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов’язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.
Згідно із статтею 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі – продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.
Відповідно до умов статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується передати у встановлений строк (строки ) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або інших цілях, не пов’язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов’язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.
Станом на день вирішення спору відповідачем не надано документальних доказів погашення суми заборгованості 194 627, 00 грн. за договором поставки товару № 110 від 18 липня 2012р.
Здійснивши системний аналіз викладених правових норм, суд задовольняє позовні вимоги у повному обсязі.
Стягнути з відповідача на користь позивача суму основного боргу 194 627, 00 грн.
Відповідно до положень статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.
 
Керуючись ст. ст. 49, 75, 82–85 Господарського процесуального кодексу України, суд
ВИРІШИВ:
 
Позовні вимоги задовольнити.
Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Ла Белла» (69037, м. Запоріжжя, вул. Правди, буд.12, офіс 30; код ЄДРПОУ 38284761) на користь Товариства обмеженою відповідальністю «Глобал Фернічер» (84500, Донецька область, м. Артемівськ, вул. П. Лумумби, буд. 95; код ЄДРПОУ 31279561) суму основного боргу 194 627 (Сто дев’яносто чотири тисячі шістсот двадцять сім) грн. 00 коп., суму судового збору 3 892 (Три тисячі вісімсот дев’яносто дві) грн. 54 коп.
Наказ видати після набрання рішенням законної сили.
 
 
Суддя                                                Т.А. Азізбекян
 
             Рішення виготовлено у повному обсязі та підписано 17.01.2015р.