flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Використання електронних кабінетів стало обов’язковим

20 жовтня 2023, 10:39

Використання електронних кабінетів стало обовязковим

 

    З 18 жовтня 2023 року набув чинності Закон України №3200-IX щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів  в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами (далі Закон).

    Згідно з положеннями Закону та ст. 6 ГПК України з 18 жовтня 2023 для участі в господарських справах адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування мають зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

    До особи, яка зобов’язана була зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, суд застосовує процесуальні наслідки, у вигляді залишення процесуального документу без руху, його повернення або залишення без розгляду, в тому числі й у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

    Таким чином, отримавши позовну заяву, суд встановлює наявність у позивача обов’язку зареєструвати електронний кабінет відповідно до частини шостої статті 6 ГПК України. Якщо позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху відповідно до вимог ст.174 ГПК України, одночасно вказавши в ухвалі на обов’язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 ГПК України, у строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо зазначені судом недоліки усунуто, позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі. Якщо ж у строк, встановлений судом, особа не зареєструвала електронний кабінет то її заява вважається неподаною і повертається особі.

    Такі вимоги поширюються і на подання стороною інших процесуальних заяв у справах. Зокрема, згідно з ч.4 статті 170 ГПК України суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду у разі, якщо її подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

 

    Особі, яка зареєструвала електронний кабінет, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом направлення таких документів до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє таку особу права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

    Відповідно до ч. 7 ст. 42 ГПК України, якщо в учасника справи є обов’язокщодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про  його наявність - у паперовій формі листом з описом вкладення.

    Учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов’язку надсилання копій документів іншому учаснику справи, у разі коли останній відповідно до статті 6 ГПК України зобов’язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його.

    Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених ГПК України, зазначає у цих документах про обов’язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через ЄСІТС або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.