flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПрАТ “Донецьксталь” - металургійний завод”, м. Донецьк про відкладення розгляду справи № 908/6010/14 на 04.02.2015 на 15 год. 00 хв.

26 січня 2015, 09:26
 
                                                              номер провадження справи 1/44/14         
     
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
  
 20.01.2015                                                                                                           Справа № 908/6010/14
 
за позовом: Приватного акціонерного товариства “Електроград” (50025, м. Кривий Ріг,   вул. Модрівська, буд. 93)
до відповідача: Приватного акціонерного товариства “Донецьксталь” - металургійний завод” ( 83062, м. Донецьк, вул. Івана Ткаченка, буд. 122)
про стягнення 784   989 грн. 99 коп.
           
Суддя Немченко О.І.
 
Представники сторін:
від позивача – Чапала Ю.О., довіреність№ 116 від 15.01.2015 року;
від відповідача – Мікула М.В., довіреність № 483/14 від 01.12.2014 року
 
                                                                ВСТАНОВИВ:
 
          Приватне акціонерне товариство “Електроград” звернулось до господарського суду Запорізької області з позовною заявою про стягнення заборгованості з Приватного акціонерного товариства “Донецьксталь” - металургійний завод” 784 989 грн. 99 коп., з яких: 634 147 грн. 20 коп. - основний борг, 22 203 грн. 84 коп. 3% річних, 128 638 грн. 95 коп. інфляційні втрати.
Позов заявлено на підставі ст. 530,624,625 ЦК України, 193 ГК України, ст.1,2,44,54-57,61,64,82 ГПК України.
22.12.2014 р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі, судове засідання призначено на 20.01.2015 р., про що сторони були повідомлені належним чином, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.
 20.01.2015 р. до канцелярії господарського суду Запорізької області від позивача у справі до суду надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи документів, які витребувані судом ухвалою від 22.12.2014 року.
В судвомоу засіданні 20.01.2015 р., до початку розгляду справи по суті, від представника відповідача надійшло клопотання про ознайомлення з матеріалами справи та зняття з них фотокопій. Представник відповідача пояснив, що відповідач не отримував копії матеріалів позовної заяви та ознайомився з ухвалою суду на веб-сайті судової влади, а тому не мав можливості надати суду відзив на позовну заяву та надати необхідні документи.
В судовому засіданні представником позивача було надано представникові відповідача копію позовної заяви.
Представник позивача заявив клопотання про зобов’язання відповідача надати оригінал договору та додаткової угоди.
Суд задовольнив клопотання відповідача та позивача.
За клопотанням присутніх у судовому засіданні представників сторін, розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.
Статтею 77 ГПК України встановлено, що господарський суд відкладає в межах строків встановлених ст.. 69 ГПК України, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Однією з таких підстав є необхідність витребування нових доказів.
На підставі викладеного, зважаючи на необхідність отримання необхідних доказів від сторін, судом вирішено відкласти розгляд справи на 04.02.2015 р. о 15 год. 00 хвил.
Відповідно до ст. 4-5 ГПК України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.
Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового процесу та інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку. 
Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.
Стаття 75 Господарського процесуального кодексу України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані судом документі не надані.
Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується своїм правом щодо стягнення в дохід Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України з відповідача штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
На підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, суд визнав необхідним відкласти розгляд справи.
 
Керуючись ст.ст.     22, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
УХВАЛИВ :
1. Відкласти розгляд справи.
2. Судове засідання призначити на 04.02.2015 р. о 15 год. 00 хв.
3. Зобов’язати сторони надати:
Позивача - надати суду: всі оригінали документів, доданих до позовної заяви та заяви та на які є посилання у позовній заяві та заяві; інші письмові докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; довіреність на представника.
Відповідача - надати суду: правовстановлюючі документи, довідку про підтвердження Ваших повних банківських реквізитів, оригінал договору купівлі-продажу № 23852дс від 27.07.2011 р. та додаткову угоду № 1 до цього договру; виписку з банківського рахунку або платіжні документи що підтверджують перерахування Вами коштів відповідно до умов договору від № 23852дс від 27.07.2011 р. та видаткової накладної № 788 від 18.09.2013 року; у письмовому вигляді (а також у разі потреби на електронну пошту суду – inbox@zp.arbitr.gov.ua); відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; докази виникнення між сторонами спірних правовідносин на виконання умов договору від № 23852дс від 27.07.2011 р; всі оригінали (для огляду суду) та належним чином завірені копії документів, доданих позивачем до позовної заяви та заяви, на які є посилання у позовній заяві та заяві; рахунок на передплату чи оплату відповідно до п. 2 Додаткової угоди №1 до Договору; повідомлення про готовність товару до відвантаження відповідно до п. 2 Додаткової угоди №1 до Договору; довіреність № 2863 від 18.09.2013 р. на ім’я Акатова О.В. на уповноваження отримання товару; всі докази оплати товару відповідачем (платіжні доручення, виписки з банківського рахунку тощо); всі докази належного виконання Вами умов договору № 23852дс від 27.07.2011 р., та додаткової угоди №1 і всіх договірних умов; інші докази в підтвердження виконання сторонами договірних зобов’язань (листи, заявки, товаросупровідні документи, платіжні вимоги (доручення), акти приймання-передачі, податкові накладні тощо); докази надсилання позивачу доказів про настання обставин, які перешкоджають виконанню зобов’язань, відповідно до п. 6.3 Договору; у разі наявності докази надання Вам позивачем відстрочки оплати товару (умови, строк, яким чином була узгоджена відстрочка, підстави, тощо); контррозрахунок суми основного боргу, 3% річних та інфляційних витрат; листування з позивачем щодо спірних правовідносин; письмовідокази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; довіреність на представника.
     Відповідачу - повідомити суд та позивача про всі існуючі засоби зв’язку (існування іншої адреси, на яку можливе направлення на ваше ім’я поштової кореспонденції; номерів телефонів та адресу електронної пошти).
Відповідачу – враховуючи, що Вашим місцезнаходженням є м. Донецьк, з текстом цієї ухвали в електронному вигляді можна ознайомитись на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, а також на сторінці офіційного веб-порталу “Судова влада в Україні” в мережі Інтернет www.court.gov.ua/sudy у розділі “Новини та події суду”, чи отримати її копію безпосередньо в господарському суді Запорізької області, або поштою, при наданні поштової або іншої адреси, за якою може бути встановлений зв'язок з Вами.
Відповідачу копію відзиву терміново направити позивачу, докази направлення надати в судове засідання.
Письмові пояснення, відзив (заперечення) та належним чином завірені копії витребуваних документів надати заздалегідь до канцелярії суду чи заздалегідь направити до суду поштовим зв’язком.
Явку уповноважених представників сторін визнати обов’язковою.
Копії ухвали направити сторонам у справі, у т.ч. відповідачу всіма наявними засобами зв’язку.
            Попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених у вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п. 5 ст.  83 Господарського процесуального кодексу України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
Суддя
господарського суду  
            Запорізької області                                                                         О.І.    Немченко