flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «Електросталь», м. Курахове, Донецької області та ПАТ«Дельта Банк», м. Київ та ПАТ «Донецький металопрокатний завод» м. Донецьк

27 січня 2015, 11:09
    
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
 
УХВАЛА
 
 23.01.2015                                                                                                                                                   Справа № 908/6314/14
 
Суддя Кутіщева – Арнет Н. С. розглянувши позовну заяву
За позовом (відповідач 1 за первісним позовом): Товариства з обмеженою відповідальністю “Електросталь”, м. Курахове, Донецької області.
до відповідача (позивач за первісним позовом): Публічного акціонерного товариства “Дельта Банк”, м. Київ. 
третя особа (відповідач 2 за первісним позовом ): Публічне акціонерне товариство “Донецький металопрокатний завод” м. Донецьк. 
 
Зустрічна позовна заява підлягає поверненню у зв’язку з тим, що:
Згідно ст. 60 ГПК України, відповідач має право до початку розгляду господарським судом справи по суті подати до позивача зустрічний позов для спільного розгляду з первісним позовом. Зустрічний позов повинен бути взаємно пов’язаний з первісним.
29.12.2014р. до господарського суду Запорізької області звернувся позивач з позовною заявою про стягнення заборгованості за кредитним договором у розмірі 34 911 617 грн.                50 коп.
Ухвалою суду від 30.12.2014р. порушено провадження по справі, судове засідання призначено на 04.02.2015р
До суду 22.01.2015р. від відповідача 1 надійшла зустрічна позовна заява.
Подання зустрічного позову проводиться за загальними правилами подання позовів
Розглянувши зазначену зустрічну позовну заяву, господарський суд дійшов висновку, що позов підлягає поверненню на підставі пунктів 4, 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), виходячи з наступного.
Відповідно до п. 1 резолютивної частини позовної заяви позивач просить суд, звільнити від сплати судового збору за подання цього зустрічного позову в межах справи             № 908/6314/14, обґрунтовуючи це наступним:
Відповідно до ст. 8 Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік”, з 01.01.2015 року мінімальна заробітна плата становить 1218,00 грн. Але на даний момент, через скрутне фінансове становище, відповідач 2 не має можливості сплатити в повному обсязі судовий збір.
Відповідно до ст. 44 Господарського процесуального кодексу України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. Згідно з ч.1 ст.8 Закону України “Про судовий збір”, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою звільнити від сплати судового збору.
Зважаючи на ту обставину, що відповідач знаходиться в зоні проведення активної фази АТО, де наразі відбуваються відкриті бойові дії, мають місце численні випадки розбою та мародерства, є цілком обгрунтованим скрутне фінансове становище відповідача.
Можливість звільнення від сплати судового збору повністю підтверджується позицією Вищого господарського суду України, викладеною у п. 12 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 25.08.2011р. № 01-061175/2011.
Вивчивши обґрунтування позивача щодо правомірності звільнення від сплати судового збору, суд не знаходить підстав для задоволення вимог ТОВ “Електросталь”, щодо звільнення від сплати судового збору за подання цього зустрічного позову в межах справи                   № 908/6314/14.
Вивчивши матеріали зустрічної позовної заяви, господарським суд прийшов до висновку, що позовна заява підлягає поверненню заявнику у зв’язку з наступним:
- згідно з п. 3 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.
Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України “Про судовий збір” від 08.07.2011р. судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством. Розміри ставок судового збору визначено у п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”.
Таким чином, позивачем до зустрічної позовної заяви не надано належних доказів сплати судового збору в установленому законом порядку та розмірі.
Згідно з п. 4, ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо: не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.
Сплата державного мита є обов’язковою, а при відсутності доказів її сплати зустрічна позовна заява підлягає поверненню на підставі п. 4 ст. 63 ГПК України.
У відповідності до ч. 5 ст. 6 ЗУ “Про судовий збір”, за подання зустрічних позовних заяв судовий збір справляється на загальних підставах. Згідно з аб.2 п.2 ч.2 ст.4 ЗУ “Про судовий збір” за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 мінімальної заробітної плати.
Вимогу, яку позивач заявив в резолютивній частині зустрічної позовної заяви:
3. Визнати недійсним з моменту вчинення Договір кредитної лінії №№ НКЛ-2017235/1 від 30.01.2014р., укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю “Електросталь” та Публічним акціонерним товариством “Дельта Банк”, є вимогою немайнового характеру. 
Таким чином, позивач повинен сплати 1218 грн. 00 коп. судового збору.  
Відповідно до ст. 54 та 57 ГПК України, встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї. Зокрема, пунктом 2 ч. 1 ст. 57 ГПК України передбачено, що до позовної заяви, що подається до господарського суду, мають бути додані документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Згідно з ч. 1 ст. 56 ГПК України, позивач, прокурор чи його заступник зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Порядок надання послуг поштового зв'язку, права та обов'язки операторів поштового зв'язку і користувачів послуг поштового зв'язку визначено Правилами надання послуг поштового зв'язку, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270 (з наступними змінами та доповненнями).
Належним доказом направлення копії позовної заяви з додатком відповідачу відповідно до Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановоюКабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270, є оригінал розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека), виданий відправникові поштового відправлення.
За змістом п. 19 вказаного Порядку, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або зпісляплатою.
Відповідно до п. 61 Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.
Наказом Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта"                   від 12 травня 2006 р. N 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в                п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення Опису вкладення за формою 107.
Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи (ч. 1                       ст. 34 ГПКУкраїни).
Частиною 2 ст. 34 ГПК України встановлено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Письмовими доказами є документи і матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч.1 ст. 36 ГПК України).
У зв’язку з відсутньою можливістю позивачем направлення зустрічної позовної заяви на адресу сторін по справі, позивач повинен надати суду додаткові докази направлення відповідачу (будь-якими наявними способами сповіщення: факс, електронна пошта, оригінал поштової квитанції з описом вкладення) копії позовної заяви і додатків до неї.
Позивачем при поданні зустрічної позовної заяви, не надано жодного доказу надсилання копії позовної заяви сторонам по справі. Крім того, відповідно до акту господарського суду Запорізької області від 22.01.2015р. на стадії реєстрації та перевірці додатків до зустрічної позовної заяви встановлено факт відсутності наступних документів: - доказів надсилання копії позовної заяви відповідачу. А тому, суд не може прийняти даний факт як належний доказ направлення позовної заяви сторонам, в порядку, встановленим ст.56 ГПК України, поскільки кожна сторона має право на захист своїх інтересів, тому повинні належним чином маті відомості щодо пред’явлених до неї позивачем вимог при зверненні до суду і має всі права і обов’язки, передбачені нормами ГПК України.
Згідно із пунктом 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано належних доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Так, згідно до п.п. 4, 6 ч. 1 ст.63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи, поскільки в позовній заяві (вих. № б/н від б/д; вх. № 466/09-05/15                      від 22.01.2015р.) відсутні докази сплати судового збору та докази надсилання копії позовної заяви та додатків до неї сторонам по справі.
Суд вважає за необхідне роз’яснити заявнику, що у відповідності до ст. 63 господарського процесуального кодексу України, повернення зустрічної позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з ним у господарський суд у загальному порядку після усунення допущених порушень.
Керуючись ст. 60, п. п. 4, 6 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суд
УХВАЛИВ:
 
Зустрічну позовну заяву повернути.
 
Додаток: зустрічнапозовна заява (вих. № б/н від б/д; вх. № 466/09-05/15                                від 22.01.2015р.) з матеріалами усього на 5 арк., Акт господарського суду Запорізької області від 22.01.2015р. 
 
               Суддя                                                                    Н.С. Кутіщева - Арнет