flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ККП Маріупольської міської ради „МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА” м. Маріуполь Донецької області та ПАТ „АЗОВЗАГАЛЬМАШ” м. Маріуполь Донецької області, справа № 908/5853/14

29 січня 2015, 14:45
номер провадження справи 6/103/14
  
      ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
   Запорізької області
   УХВАЛА
м. Запоріжжя                                                                                                                                                 Справа № 908/5853/14
28.01.2015 р.
 
За позовом                  Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради „МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА” (м. Маріуполь Донецької області)  
      
До                                 Публічного акціонерного товариства „АЗОВЗАГАЛЬМАШ” (м. Маріуполь Донецької області)
 
Про стягнення 834 417 грн. 53 коп.
                                                                                                         
Суддя                                    Місюра Л.С.
За участю представників:
 
Від позивача:             Зеленська С.О. – дов. № 38/01 від 21.11.2014р.   
 
Від відповідача:         не з’явився  
 
Розглянувши матеріали справи за позовом Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради „МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА” м. Маріуполь Донецької області до Публічного акціонерного товариства „АЗОВЗАГАЛЬМАШ” м. Маріуполь Донецької області, про стягнення 834 417 грн. 53 коп., суд –
        
                                                            В С Т А Н О В И В:
 
Позивач в позовній заяві просив стягнути з відповідача заборгованість за спожиту теплову енергію за період з жовтня 2013 року по серпень 2014 року в сумі 834 417 грн. 53 коп. на підставі договору на відпуск теплової енергії № 72-и1/пр-01944 від 01.10.2005 року.
Позивач надав суду заяву, в якій вказав, що поставив відповідачу за період з січня 2014 року по липень 2014 року гарячу воду та опалення на суму 1 341 018 грн. 57 коп. (за мінусом 20 грн. 41 коп. – сума коригування за липень 2014 року). За вказаний період відповідач оплатив надані йому послуги частково, на суму 506 601 грн. 04 коп. Неоплаченою відповідачем залишилась заборгованість в сумі 834 417 грн. 53 коп., яку позивач просить стягнути з відповідача.
Заява позивача приймається судом, оскільки не суперечить чинному законодавству.
В матеріалах справи міситься Спеціальний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців № 19792629 від 17.12.2014 року, відповідно до якого Публічне акціонерне товариство „АЗОВЗАГАЛЬМАШ” знаходиться за адресою: площа Машинобудівельників, буд. 1, м. Маріуполь Донецької області, 87535.
Відповідно до п. 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011р. особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом зазначеної статті 64 ГПК України, зокрема, в разі, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв’язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв’язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв’язку „Укрпошта” щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду. 
Позовна заява з додатками позивачем та ухвала суду від 18.12.2014 року були направлені відповідачу на вказану адресу.
Крім того, ухвала суду від 18.12.2014 року була надіслана відповідачу на адресу електронної пошти підприємства, про що свідчить Витяг з журналу реєстрації вихідної кореспонденції електронною поштою, який залучений до матеріалів справи.
Оскільки, на даний час на території Донецької області триває антитерористична операція, внаслідок чого призупинено приймання для пересилання відділеннями поштового зв’язку поштових відправлень до деяких населених пунктів Донецької та Луганської областей, то ухвала суду від 18.12.2014 року була також розміщена на офіційному сайті господарського суду Запорізької області, про що свідчать відповідні копії витягів з сайту.
За наявними у справі номерами телефонів відповідача господарському суду не вдалося передати телефонограму щодо місяця, дня та часу судового засідання, про що було складено відповідний акт від 28.01.2015 року.
Все вказане вище свідчить про те, що господарським судом було вжито всіх можливих та залежних від суду заходів для повідомлення відповідача про наявність в провадженні суду даної справи, про день, місце та час судового засідання.
Однак, до судового засідання від відповідача на адресу електронної пошти господарського суду Запорізької області надійшло клопотання вих. № 523/98 від 27.01.2015 року про відкладення розгляду справи, у зв’язку з неможливістю представників прибути на засідання суду з причин простою підприємства, проведення антитерористичної операції в Донецькій області, та з метою забезпечення рівності учасників судового процесу та реалізації принципу змагальності.
Клопотання відповідача приймається судом, однак суд вказує відповідачу, що інша сторона у справі – позивач, також знаходиться в м. Маріуполі Донецької області, проте з’явилась в судове засідання.
Крім того, неможливість прибуття в судове засідання представника підприємства не є підставою для не надання письмових пояснень та витребуваних судом документів.
У випадку неможливості надати суду письмові пояснення поштою, відповідач не позбавлений можливості направити свої пояснення та додані до них документи на адресу електронної пошти господарського суду Запорізької області.
Від позивача надійшло клопотання про продовження строку розгляду спору.
Відповідно до ст. 69 ГПК України у виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду спору, господарський суд може ухвалою продовжити строк розгляду спору, але не більш як на п’ятнадцять днів.
Клопотання позивача приймається судом та підлягає задоволенню, оскільки заявлено у відповідності до вимог ст. 22 та 69 ГПК України.
За таких підстав, у зв’язку з неявкою відповідача, ненаданням сторонами усіх витребуваних документів, а також необхідністю надання додаткових документів, враховуючи клопотання відповідача, строк розгляду справи слід продовжити, розгляд справи слід відкласти.
Керуючись ст. ст. 22, 69, 77, 86 ГПК України, суд –
 
                                                         У Х В А Л И В :
 
Продовжити строк розгляду спору на 15 днів.
Розгляд справи відкласти до  18.02.2015 р. о 10   год. 40 хв.
 
Зобов’язати позивача у строк до 12.02.2015р. виконати всі дії танадати всі документи, витребувані ухвалою суду від 18.12.2015р., письмовіпояснення на заперечення відповідача /текст заперечень наведений в описовій частині даної ухвали/, всі документи на підтвердження ваших доводів; належним чином засвідчені читаємі копії витребуваних документів та документів, доданих до позову – надати для справи, оригінали надати в судове засідання – суду для огляду. Забезпечити явку в судове засідання уповноваженого представника.
 
Зобов’язати відповідача у строк до 12.02.2015р. виконати всі дії танадати всі документи, витребувані ухвалою суду від 18.12.2014 р., у т. ч. оригінали: доручення на представника (посвідчення, наказ, протокол зборів та інш.); документи, які засвідчують правовий статус (статут, свідоцтво про держреєстрацію, довідку статистики та інш.); письмові пояснення на позов з посиланням на конкретні норми чинного законодавства, надати суду всі документи на підтвердження ваших доводів; всі документи та рішення судових інстанцій, які мають відношення до даного спору, у т.ч. договори, накладні, акти, рахунки на оплату та докази дати їх отримання, платіжні документи, та інш.; письмово вказати суду всі наявні у вас відомості про засоби зв’язку з вами (номери телефонів, факсів, адресу електронної пошти, адресу для листування поза межами зони АТО, за наявності можливості); у випадку незгоди з розрахунком позивача - надати суду письмовий детальний та обґрунтований контррозрахунок спірної суми, в якому вказати точний період (місяці, роки), за який утворилась заборгованість з оплати теплової енергії, у т.ч. вказати на яку суму було відпущено теплової енергії позивачем за кожний місяць окремо, на яку суму теплова енергія була вами оплачена за кожний місяць окремо, та на яку суму теплова енергія не була оплачена за кожний місяць окремо, надати суду всі первинні документи на підтвердження вашого розрахунку (акти, рахунки, платіжні документи та інш.); договір на відпуск теплової енергії № 72-и1/ПР-01944 від 01.10.2005р. (оригінал – суду для огляду, читаєму копію – до матеріалів справи) у повному обсязі, з усіма додатками, доповненнями та всіма додатковими угодами, докази виконання вказаного договору, у т. ч. акти на відпуск теплової енергії, рахунки на оплату з доказами направлення (вручення) та отримання, платіжні документи щодо оплати по договору (із зазначенням дати, суми та призначення платежу) та всі інші первинні документи на підтвердження виконання сторонами умов договору; представити суду всі документи на підтвердження відпуску теплової енергії позивачем протягом спірного періоду, у т. ч. на суму 1 592 152 грн. 53 коп. /відповідні акти на відпуск комунальних послуг/; всі рахунки за теплову енергію за спірний період та докази дати їх отримання; надати суду всі первинні документи на підтвердження проведення оплати позивачу за теплову енергію протягом спірного періоду, у т.ч. на суму 757 715 грн. 44 коп. (відповідні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначення платежу); документально підтвердити, в якій кількості та на яку суму було відпущено теплової енергії позивачем та спожито вами за спірний період; документально підтвердити відсутність (наявність) заборгованості перед позивачем у сумі 834 417 грн. 53 коп.; докази сплати спірної суми повністю або частково (відповідні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначення платежу), у випадку не сплати – письмово обґрунтувати причини та надати суду всі документи на підтвердження ваших доводів; відповідь на претензію та докази дати направлення (вручення) відповіді позивачу, у випадку не направлення – письмово обґрунтувати причини; провести звірку розрахунків з позивачем по спірній сумі по кожному спірному місяцю окремо, за результатами звірки скласти детальний двосторонній акт звірки, в якому вказати всі документи, що підтверджують заборгованість (акти, рахунки, платіжні документи та ін.) та її оплату /повністю або частково/, акт звірки та всі документи надати суду; довідку про ваші повні банківські реквізити; письмові пояснення на позов надати суду в електронному варіанті (на диску або дискеті), за наявності можливості; належним чином засвідчені читаємі копії витребуваних документів – надати суду для справи, оригінали – надати в судове засідання для огляду. Забезпечити явку в судове засідання уповноваженого представника.
 
Суд вважає за необхідне попередити сторін, що за невиконання вимог суду, у тому числі у випадку неявки представника, у відповідності з ст. 83 ГПК України, суд має право стягнути в доход Державного бюджету України із сторони, яка ухиляється від вчинення дій, покладених судом штраф у розмірі до 1 700 грн. 
 
 
Суддя                                                                                                       Л.С. Місюра