flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «ЛЕМТРАНС» та ДП «ДОНЕЦЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ ПО СПРАВІ 908/481/15-г.

30 січня 2015, 09:50
   
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
УХВАЛА
про повернення позовної заяви
       
 26.01.2015                                                                                                                                                        Справа № 908/481/15-г
 
за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Лемтранс” (83086, м. Донецьк,                          вул. Артема буд. 7)
до відповідача: Державного підприємства “Донецька залізниця” (83000,м. Донецьк,                     вул. Артема, буд. 68)
про стягнення 33 646 грн. 70 коп.
                                                                                                                     суддя Немченко О.І.   
                                                                ВСТАНОВИВ:
 
26.01.2015 р. до канцелярії господарського суду Запорізької області надійшли матеріали позовної заяви № 03 від 16.01.2015 року Товариства з обмеженою відповідальністю “Лемтранс” про стягнення 33 646 грн. 70 коп. вартості втраченого вантажу з Державного підприємства “Донецька залізниця”, яким було присвоєно номер справи 908/481/15-г.
Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов до висновку, що позовна заява підлягає поверненню на підставі пункту 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, виходячи з наступного:
Пунктом 2 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до позовної заяви, що подається до господарського суду, мають бути додані документи, які підтверджують направлення сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів.
Згідно з ч. 1 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України, позивач, прокурор чи його заступник зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Отже, законом чітко визначено обов’язок позивача надіслати копію позовної заяви з усіма доданими до неї документами.
П. 3.5. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р.               № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” зазначено, що у разі коли до позовної заяви додано докази надсилання відповідачеві копії лише самої заяви, але відсутні докази надсилання йому копій доданих до неї документів, така заява підлягає поверненню на загальних підставах згідно з пунктом 6 частини першої статті 63 ГПК України.
До позовної заяви позивачем додана копія експрес-накладної з копією опису вкладення від 16.01.2015 року за № 069139 у полі відправлення якого зазначено: позовна заява № 03 від 16.01.2015 року на 4 аркушах. До суду позивачем надана позовна заява на 4 аркушах з додатками до неї на 54 аркушах.
Отже, виходячи із вище наведеного позивачем не відправлено відповідачеві інших доказів доданих до позовної заяви, що є безумовним порушенням приписів ст. 56, 57 Господарського процесуального кодексу України.
Дана обставина є суттєвою, оскільки нормами ст. 59 Господарського процесуального кодексу України передбачено право відповідача після одержання ухвали про порушення провадження у справі надіслати суду відзив на позовну заяву, тоді як у даному випадку відповідач позбавляється можливості підготувати обґрунтовані заперечення на позовну заяву, з урахуванням усіх обставин, на які посилається позивач та поданих ним доказів.
Також суд звертає увагу позивача, що належним доказом направлення копії позовної заяви з додатком відповідачу відповідно до Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270 (далі – Правила), є оригінал розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека), виданий відправникові поштового відправлення.
Відповідно до п. 19 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 р. N 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.
Пунктом 61 Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення.
Отже, враховуючи вищенаведені норми та вимоги Господарсько-процесуального кодексу України і положення правил, належним доказом направлення сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів є оригінал опису вкладення, з зазначенням адреси і найменуванням адресанта та заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви.
Відповідно до п. 3.5. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України                                 від 26.12.2011р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2 і 3 частини першої статті 57 ГПК щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК.
Відповідно до положень п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Відсутність належних доказів направлення позовної заяви та додатків до неї на адресу відповідача є підставою для повернення позову згідно з п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.
З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності повернення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю “Лемтранс” про стягнення 33 646 грн. 70 коп. вартості недостачі (втраченого) вантажу з Державного підприємства “Донецька залізниця” без розгляду.
При цьому, суд зауважує, що у відповідності до ч. 3 ст. 63 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду у загальному порядку після усунення допущених порушень.
Згідно зі ст. 7 Закону України “Про судовий збір”, сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі, зокрема, повернення заяви або скарги.
У разі не подання до суду вдруге цієї позовної заяви, ви маєте право звернення до господарського суду із відповідною заявою про повернення судового збору в сумі                            1 827,00 грн., сплаченого згідно платіжного доручення № 222 від 16.01.15 року.
 
 
Керуючись ч. 1 ст. 56, п. 2 ч.1 ст. 57, п. 6 ч. 1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
УХВАЛИВ:
Позовну заяву та додані до неї матеріали повернути заявникові без розгляду.
 
Додаток на адресу позивача у справі: матеріали позовної заяви на 60 аркушах, з них: позовна заява на 4 аркушах - оригінал, платіжне доручення № 222 від 16.01.2015 року на 1 аркуші - оригінал, опис вкладення № 069139 від 16.01.15 – на 1 аркуші – копія, оригінал опису вкладення та експрес накладної на ім’я суду.
 
 
                  Суддя                                                                       О.І. Немченко
 
            
 
         Для отримання матеріалів позовної заяви та ухвали Вам необхідно звернутись до господарського суду Запорізької області для повідомлення іншої адреси, на яку здійснюється відправлення поштової кореспонденції або отримати ухвалу та документи безпосередньо в суді.