flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ “Страхова компанія “Універсальна”, м. Київ та ПАТ «Українська акціонерна страхова компанія Аска»

06 лютого 2015, 09:48
 
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
УХВАЛА
про повернення позовної заяви
       
 04.02.2015                                                                                                                                                       Справа № 908/686/15-г
 
Суддя Кутіщева-Арнет Н.С. розглянувши позовну заяву
 
За позовом: Публічного акціонерного товариства “Страхова компанія “Універсальна”,                 м. Київ.
до відповідача: Приватного акціонерного товариства “Українська акціонерна страхова компанія Аска”, м. Донецьк.
 
Встановив:
 
03.02.2015р. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява (вих. № УН 168 Р від 23.01.2015р.; вх. № 777/09-05 від 03.02.2015р.) Публічного акціонерного товариства “Страхова компанія “Універсальна” до Приватного акціонерного товариства “Українська акціонерна страхова компанія Аска”, про відшкодування матеріальної шкоди у розмірі 3  602 грн. 92 коп.
Дослідивши матеріали позовної заяви, господарський суд прийшов до висновку, що позовна заява підлягає поверненню заявнику у зв'язку з наступним:
- статтями 54 та 57 ГПК України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї. Зокрема, пунктом 2 ч. 1 ст. 57 ГПК України передбачено, що до позовної заяви, що подається до господарського суду, мають бути додані документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Згідно з ч. 1 ст. 56 ГПК України, позивач, прокурор чи його заступник зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Порядок надання послуг поштового зв'язку, права та обов'язки операторів поштового зв'язку і користувачів послуг поштового зв'язку визначено Правилами надання послуг поштового зв'язку, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270 (з наступними змінами та доповненнями).
За змістом п. 19 вказаного Порядку, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або зпісляплатою.
Відповідно до п. 61 Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.
Наказом Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта"                  від 12 травня 2006 р. N 211 затверджено Порядок пересилання поштових відправлень, в               п. 3.2.1 якого наведено зразок оформлення Опису вкладення за формою 107.
Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи (ч. 1               ст. 34 ГПКУкраїни).
Частиною 2 ст. 34 ГПК України встановлено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Письмовими доказами є документи і матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч.1 ст. 36 ГПК України).
Позивачем при поданні позовної заяви, як доказом відправки позовної заяви відповідачу надано оригінал фіскального чеку від 23.01.2015р. та оригінал опису вкладення у цінний лист від 23.01.2015р, відповідно до якого відповідач направив копію позовної заяви та додатки до неї на ім’я: (Приватне акціонерне товариство “Українська акціонерна страхова компанія Аска”, 69063, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 55), відповідно до витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців наданим позивачем до позовної заяви, місцезнаходження юридичної особи відповідача: (83052, Донецька область, м. Донецьк, Калінінський район, Проспект Ілліча, буд. 100.) Суду не відомо з яких підстав позивачем направлена позовна заява та додатки до неї на адресу: (69063, м. Запоріжжя, вул. Жуковського). Також, відповідачем в позовній заяві не надано пояснень щодо адреси отримувача в описі вкладення у цінний лист. Суд не може прийняти даний факт як належний доказ направлення позовної заяви сторонам, в порядку, встановленим ст.56 ГПК України, поскільки кожна сторона має право на захист своїх інтересів, тому повинні належним чином маті відомості щодо пред’явлених до неї позивачем вимог при зверненні до суду і має всі права і обов’язки, передбачені нормами ГПК України.
Крім того, враховуючи те, що, на території відповідача проводиться антитерористична операція, та припинено приймання поштових відправлень на/з території Донецької області до/з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, позивач повинен надати суду додаткові докази направлення відповідачу (будь-якими наявними способами сповіщення: факс, електронна пошта, поштова квитанція з описом вкладення) копії позовної заяви і додатків до неї. Також, в провадженні господарського суду Запорізької області є справи ПАТ “Українська акціонерна компанія “Аска”, з клопотанням відповідних представників щодо направлення поштової кореспонденції на адресу: ПАТ “Українська акціонерна Страхова компанія “Аска”, вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 5, м. Київ, 03186.
При повторному звернені з позовною заявою слід надати докази направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів в порядку, передбаченому законодавством. (ГПК України)
Як зазначено в абзаці 1 пункту 3.5 постанови Пленуму Вищого господарського суд України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2 і 3 частини першої статті 57 ГПК щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК.
Згідно із пунктом 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано належних доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Суд вважає за необхідне роз'яснити, що у відповідності до ч. 6 ст. 63 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному звертанню з нею до господарського суду у загальному порядку після усунення допущених порушень.
При повторному звернені позивачу необхідно надати належні докази направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів (направити позовну заяву відповідачу).
Керуючись ст.ст. 56, 57, п. 6 ч. 1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -
УХВАЛИВ:
 
Позовну заяву та додані до неї матеріали повернути позивачу без розгляду.
 
Додаток для позивача: позовна (вих. № УН 168 Р від 23.01.2015р.; вх. № 777/09-05                      від 03.02.2015р.) з матеріалами усього на 39 арк., у тому числі оригінал платіжного доручення № 72841 від 17.01.2015р. на суму 1 827 грн. 00 коп. 
 
 
 
         Суддя                                                              Н.С. Кутіщева-Арнет