flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Релігійної громади «Християнська церква «Слово Життя» та Шевченківської сільської ради по справі № 908/6260/14

11 лютого 2015, 08:44
                                                                                       
                                                                                              номер провадження справи 24/220/14
                                                                           
                                                                             ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
                                                                                                             Запорізької області
РІШЕННЯ
                                                                                                                                                     ІМЕНЕМ УКРАЇНИ       
                                               
 
04.02.2015 р.                                                              
                                                                                       Справа № 908/6260/14
м. Запоріжжя
 
 
позивач – Релігійна громада «Християнська церква «Слово Життя» ( 85522 , Донецька область ,Великоновосілківський район , селище Шевченко , вулиця Жовтнева , 26 ; код ЄДРПОУ 25753456).
до відповідача – Шевченківської сільської ради ( 85522 , Донецька область ,Великоновосілківський район , селище Шевченко , вулиця Шевченка , 3 ; код ЄДРПОУ 04340980).
про  визнання право власності на нерухоме майно .
                                                                                                                     Суддя Азізбекян Т.А.
Представники:
Від позивача –  Заікіна В.В. ( керівник Релігійної громади).
Від відповідача –  не прибув ( письмове клопотання про розгляд справи без участі повноважного представника сільської ради).
 
29 грудня 2014 р. на адресу Господарського суду Запорізької області від Релігійної громади «Християнська церква «Слово Життя» ( код ЄДРПОУ 25753456) надійшла позовна заява з вимогами до Шевченківської сільської ради ( код ЄДРПОУ 04340980) про визнання право власності на частину будівлі контори КСП «Донбас» , яка складає 13/100, загальною площею 37 , 9 кв. м. розташованої за адресою : селище Шевченко , вулиця Шевченка 13 Великоновосілківського району , Донецької області .
Ухвалою від 29.12.2014 р. за поданими матеріалами порушено провадження № 24/220/14, розгляд господарської справи № 908/6260/14 був призначений на 04.02.2015 р.
Ухвала Господарського суду Запорізької області від 29.12.2014 р. була розміщена на офіційному веб – порталі «Судова влада України».
В судовому засіданні 04.02.2015 р. представник позивача підтримала заявлені позовні вимоги з підстав викладених у позовній заяві .
Шевченківською сільською радою Великоновосілківського району Донецької області надані письмові пояснення щодо визнання заявлених вимог правомірними та провести розгляд господарської справи без участі повноважного представника відповідача.
Господарським судом позивачу роз’яснені права та обов’язки передбачені положеннями Господарського процесуального кодексу України .
Відводів складу суду не заявлено.
Представник позивача не наполягала на проведенні звукозапису судового процесу технічними засобами.
В судовому засіданні 04.02.2015 р. відповідно до вимог статті 85 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частини рішення .
Судом встановлені наступні обставини .
16 травня 2011 р. фізичною особою Хомич Ганною Самойлівною оформлений заповіт № 161, на частину будівлі центральної контори колишнього КСП «Донбас», розташованої у селищі Шевченко по вулиці Шевченка , будинок 13 Великоновосілківського району Донецької області , що складається з кабінету директора та приймальні , загальною площею 37, 9 кв. м., належну фізичній особі Хомич Г.С. на підставі рішення Великоновосілківського районного суду Донецької області від 15 листопада 2010 р. , на користь релігійної організації – Християнській церкві «Слово Жизни» , що знаходиться у селищі Шевченко Великоновосілківського району Донецької області ( ідентифікаційний код 25753456).
Згідно Статуту релігійної громади «Християнська церква «Слово Життя» , громада є юридичною особою з дня її державної реєстрації ( 26.04.1999 р.).
Згідно Витягу про державну реєстрацію прав Комунальним підприємством «Великоновосілківське районне бюро технічної інвентаризації» за фізичною особою Хомич Ганною Самойлівною зареєстрована приватна власність на будівлю контори Донецька область , Великоновосілківський район , селище Шевченко , вулиця Шевченка , 13 ( 13/100 часток).
Згідно довідки Шевченківської сільської ради № 1582 від 16.12.2014 р. , в книзі реєстрації нотаріальних дій сільської ради зроблено відповідний запис від 16 травня 2011 р. за реєстраційним номером 161 про посвідчення заповіту громадянки Хомич Ганни Самойлівни . Заповіт не змінений і не скасований.
Рішенням Великоновосілківського районного суду Донецької області у справі № 220/323/14-ц ( номер провадження 2/220/155/14) прийнято рішення за позовом Заікіної В.В., яка діє в інтересах релігійної громади «Християнська церква «Слово життя» до Шевченківської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини .
Позовні вимоги задоволені , вирішено : релігійній громаді «Християнська церква «Слово життя» встановити додатковий строк тривалістю в шість місяців для подання заяви до нотаріальної контори для прийняття спадщини , яка відкрилася після смерті Хомич Г.С.
Постановою Великоновосілківської державної нотаріальної контори Головного управління юстиції у Донецькій області від 19.06.2014 р. № 638/02-31 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії , а саме у видачі Релігійній громаді «Християнська церква «Слово життя» Свідоцтва про право на спадщину на 13/100 частки у спільному майні – будівлі контори КСП «Донбас» належній Хомич Г.С.
Відповідач у письмових поясненнях № 18 від 26.01.2015 р. вказує , що визнає правомірними позовні вимоги Релігійної громади «Християнська церква «Слово Життя» та не заперечує проти задоволення позовних вимог.
Оцінивши надані позивачем та відповідачем документальні докази , суд не знайшов правових підстав для задоволення позову.
В обґрунтування заявленого позову Релігійна громада «Християнська церква «Слово Життя» посилається на положення статті 392 Цивільного кодексу України , згідно з якою власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності , якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою , а також у разі втрати ним документа , який засвідчує його право власності .
З документів , наданих позивачем до матеріалів справи слідує , що   між сторонами відсутній будь – який спір щодо право власності на нерухоме майно - на частину будівлі центральної контори колишнього КСП «Донбас», розташованої у селищі Шевченко по вулиці Шевченка , будинок 13 Великоновосілківського району Донецької області , що складається з кабінету директора та приймальні , загальною площею 37, 9 кв. м., належну фізичній особі Хомич Г.С. на підставі рішення Великоновосілківського районного суду Донецької області від 15 листопада 2010 р.
Матеріалами справи підтверджується , що позивач не скористався своїм правом щодо прийняття спадщини відповідно до вимог статей 1269 , 1270, 1272 Цивільного кодексу України.
Отже , обставини на які посилається позивач як на підставу своїх позовних вимог , свідчать про наявність відносин між Релігійною громадою «Християнська церква «Слово Життя» ( спадкоємець) та Фізичною особою Хомич Г.С. ( спадкодавець) , які врегульовані  главою 84 Цивільного кодексу України ( спадкове право).
Як встановлено судом та не оспорюється сторонами , між Релігійною громадою «Християнська церква «Слово Життя» ( код ЄДРПОУ 25753456) та Шевченківською сільською радою ( код ЄДРПОУ 04340980) відсутній спір стосовно права власності на нерухоме майно - на частину будівлі центральної контори колишнього КСП «Донбас», розташованої у селищі Шевченко по вулиці Шевченка , будинок 13 Великоновосілківського району Донецької області , що складається з кабінету директора та приймальні , загальною площею 37, 9 кв. м., належну фізичній особі Хомич Г.С. на підставі рішення Великоновосілківського районного суду Донецької області від 15 листопада 2010 р.
З огляду на викладені обставини , у позові слід відмовити.
Керуючись ст. ст. 49, 82–85 Господарського процесуального кодексу України, суд-
                                                                  ВИРІШИВ :
У задоволенні позовних вимог відмовити.
 
 
                         Суддя                                                     Т.А. Азізбекян
      
 
 
Рішення виготовлено у повному обсязі та підписано 10.02.2015 р.
 
 
 
 
 
                              
                    Згідно з оригіналом:
                                         спеціаліст                                                А.В.Козлова
 
 
 
 
 
 
 
 
                              
                    Згідно з оригіналом:
                                         спеціаліст                                                А.В.Козлова