flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги голови комітету кредиторів -Корпорації “Індустріальний Союз Донбасу” у справі № 5/174Б про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «СОДОВИЙ ЗАВОД»

20 лютого 2015, 14:31
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4
Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88
УХВАЛА
19.02.2015                                                                                                       Справа № 5/174Б
Господарський суд Запорізької області у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни,
за участю:
представника ГУЮ у Запорізькій області: Курінної О.О., довіреність № 13/18/846 від 06.02.2015;
представника РВ ФДМУ України по Донецькій області: Скуратова Д.В., довіреність №74 від 22.12.2014;
голова комітету кредиторів, ліквідатор у судове засідання не з’явились,
розглянувши матеріали заяви ліквідатора банкрута Відкритого акціонерного товариства “СОДОВИЙ ЗАВОД” (Донецька область, м. Слов’янськ) арбітражного керуючого Магдєєвої Н.М. про внесення змін в ухвалу господарського суду Запорізької області від 12.12.2014, про затвердження звітів ліквідатора по витратам та по оплаті послуг ліквідатора, затвердження порядку продажу майна банкрута лотами у справі №5/174б, тощо
за заявою кредитора – Слов’янської об’єднаної ДПІ, м. Слов’янськ Донецької області
до боржника – Відкритого акціонерного товариства «СОДОВИЙ ЗАВОД» (Донецька область, м. Слов’янськ, ідент. код – 00204895)
про визнання банкрутом,
(ліквідатор – арбітражний керуючий Магдєєва Н.М.)
ВСТАНОВИВ:
12.01.2015 до господарського суду Запорізької області надійшла заява, вих. №01-32/214 від 30.12.2014, ліквідатора Відкритого акціонерного товариства «СОДОВИЙ ЗАВОД” (Донецька область, м. Слов’янськ) арбітражного керуючого Магдєєвої Н.М. про внесення змін в ухвалу господарського суду Запорізької області від 12.12.2014, про затвердження звітів ліквідатора по витратам та по оплаті послуг ліквідатора, про затвердження порядку продажу майна банкрута лотами; крім того, ліквідатор просить розглянути всі заяви, що були нею раніше подані до господарського суду Запорізької області.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 15.01.2015 заяву за вих. №01-32/214 від 30.12.2014 прийнято та призначено до розгляду в засіданні господарського суду на 09.02.2015.
Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції», у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення антитерористичної операції змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим в районі проведення антитерористичної операції таким судам, та забезпечити розгляд господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, - господарськими судами, що визначаються головою Вищого господарського суду України.
У пункті першому розпорядження голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 №28-р визначено, що розгляд господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, здійснюється такими судами:
- господарських справ, підсудних господарському суду Донецької області, господарським судом Запорізької області;
                     <...>
Відповідно до пункту другого цього ж розпорядження визначено господарським судам Донецької і Луганської областей, Донецькому апеляційному господарському суду справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні цих судів, передати господарським судам відповідно до пункту першого цього розпорядження протягом десяти робочих днів з дня його прийняття.
На час звернення ліквідатора із даними клопотаннями справа 5/174б до господарського суду Запорізької області не надходила.
Судом з’ясовано, що справа № 5/174Б про банкрутство ВАТ «СОДОВИЙ ЗАВОД» зареєстрована в автоматизованій системі документообігу господарського суду Донецької області. На час зміни територіальної підсудності справа перебувала на стадії ліквідаційної процедури  і розгляд її не було завершено. З доданих до заяви документів вбачається, що вказана справа була порушена ухвалою господарського ( на той час арбітражного) суду Донецької області від 03.01.2001року, постановою господарського суду Донецької області від 04.09.2003року ВАТ «СОДОВИЙ ЗАВОД» визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура.
Згідно із частиною третьою статті 1 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції», у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
У зв'язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції» в інформаційному листі від 12.09.2014 №01-06/1290/14 Вищий господарський суд України звернув увагу на таке: достатність поданих учасниками судового процесу документів і матеріалів для вчинення необхідних процесуальних дій визначається тим судом, до якого згідно з установленою підсудністю звернувся заявник, з урахуванням змісту цих документів (матеріалів) і конкретних обставин справи. З огляду на викладене відповідні процесуальні дії вчиняються:
а) по можливості - без відновлення втраченої справи або її частини (тобто за наявними документами і матеріалами), оскільки це забезпечує більш оперативний захист прав та охоронюваних законом інтересів учасника (учасників) судового процесу;
б) за відсутності такої можливості (тобто за недостатності поданих документів і матеріалів для вчинення процесуальних дій) - згідно з пунктом 7 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 N 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» (в редакції постанови пленуму Вищого господарського суду України від 24.11.2014 N 2). При цьому відновлення втрачених справ, незалежно від того, на якій стадії розгляду вони перебували (в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанцій), здійснюється місцевими господарськими судами (Запорізької і Харківської областей); якщо необхідно здійснити апеляційний або касаційний розгляд справи, її матеріали після такого відновлення передаються названими судами відповідно до суду апеляційної або касаційної інстанцій.
З огляду на викладені норми та роз’яснення, враховуючі зміст заяви, долучені до заяви документи, суд розглядає заяву  ліквідатора банкрута - арбітражного керуючого Магдєєвої Н.М. (вих. № 01-32/214 від 30.12.2014) без відновлення справи № 5/174б, на підставі поданих ліквідатором документів.
В судові засідання, призначені на 09.02.2015 та 19.02.2015 ліквідатор, представник комітету кредиторів не з’явились, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.
Судове засідання, за клопотанням представника Головного управління юстиції у Запорізької області, проведено за допомогою програмного апаратного комплексу «Оберіг».
За результатами розгляду клопотання винесено ухвалу.
Розглянувши заяву ліквідатора за вих. №01-32/214 від 30.12.2014 про внесення змін в ухвалу господарського суду Запорізької області від 12.12.2014, про затвердження звітів ліквідатора по витратам та по оплаті послуг ліквідатора, про затвердження порядку продажу майна банкрута лотами, тощо, дослідивши подані документи, суд визнав клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, з огляду на наступне.
Відповідно до ч. 4 ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – Закон про банкрутство) у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) учасників ліквідаційної процедури та здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.
Виходячи з приписів ст. 3-1 Закону про банкрутство (в редакції, що діяв на час визнання боржника банкрутом), оплата послуг арбітражного керуючого за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень, встановлюється та виплачується у розмірі, встановленому комітетом кредиторів та затвердженому господарським судом; звіт про оплату послуг, про відшкодування витрат затверджується рішенням комітету кредиторів та ухвалою господарського суду; ухвала може бути оскаржена у встановленому порядку.
Як свідчать додані до заяви (клопотання) матеріали, ухвалою господарського суду Донецької області від 07.02.2014 затверджено оплату послуг ліквідатора – арбітражного керуючого Магдеєвої Н.М. у розмірі двох мінімальних заробітних плат щомісячно.
Рішенням комітету кредиторів, оформленим протоколом від 03.09.2014, затверджено звіт арбітражного керуючого Магдеєвої Н.М., ліквідатора у справі про банкрутство ВАТ «СОДОВИЙ ЗАВОД», про оплату послуг ліквідатора у розмірі 12 180,00грн. за період з 01.04.2014р. по 31.08.2014р. включно, а також витрати ліквідатора у справі в розмірі 46941,65 грн. за цей же період.
Рішенням комітету кредиторів, оформленим протоколом від 27.10.2014, затверджено звіт арбітражного керуючого Магдеєвої Н.М., ліквідатора у справі про банкрутство ВАТ «Содовий завод», за вересень-жовтень 2014р, у тому числі витрати ліквідатора у справі у розмірі 12558,29 грн. та оплату послуг ліквідатора у сумі 4872,00 грн.
Витрати ліквідатора підтверджуються доданими до заяви доказами.
З огляду на схвалення комітетом кредиторів звіту ліквідатора оплату послуг, про відшкодування витрат та враховуючи підтвердження цих витрат відповідними документами, копії яких долучено до заяви, суд затверджує звіт арбітражного керуючого Магдеєвої Н.М. про оплату послуг ліквідатора у загальному розмірі 17052,00грн. за період з 01.04.2014р. по 30.10.2014р. включно, та витрати ліквідатора у справі у розмірі 59499,94 грн.
Заява ліквідатора в частині вимоги щодо внесення змін в ухвалу господарського суду Запорізької області від 12.12.2014 «Про відмову у прийнятті заяви про продовження повноважень ліквідатора», що винесена суддею господарського суду Запорізької області Кричмаржевським В.А., не ґрунтується на нормах чинного законодавства та не підлягає задоволенню.
Згідно з прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI) положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.
Отже, продаж майна банкрута – ВАТ «СОДОВІЙ ЗАВОД», відбувається за приписами нової редакції Закону про банкрутство.
Розділ 1У Закону про банкрутство визначає порядок продажу майна банкрута та не містить вимог щодо затвердження ухвалою суду продажу майна банкрута в ліквідаційній процедурі.
За наведених обставин суд вважає клопотання ліквідатора про затвердження судом продажу майна банкрута лотами після другого повторного аукціону необґрунтованим та відмовляє у його задоволенні.
Крім того, суд зауважує, що на дату подачі ліквідатором даної заяви (станом на 30.12.2014) другий повторний аукціон ще не був проведений.
Що стосується вимоги ліквідатора прийняти та розглянути раніше подані нею до господарського суду заяви, суд зазначає, що стосовно цих заяв прийняті рішення, а саме, винесені ухвали: від 12.12.2014 про відмову у прийнятті заяви, від 16.12.2014 про повернення без розгляду заяви, тощо.
На підставі викладено, керуючись ст.ст. 2, 7, 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 41, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст. 1 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції», господарський суд Запорізької області
УХВАЛИВ:
Заяву (вих. №01-32/214 від 30.12.2014) ліквідатора Відкритого акціонерного товариства «СОДОВИЙ ЗАВОД» (Донецька область, м. Слов’янськ) арбітражного керуючого Магдєєвої Н.М. про внесення змін в ухвалу господарського суду Запорізької області від 12.12.2014, про затвердження звітів ліквідатора по витратам та по оплаті послуг ліквідатора, про затвердження порядку продажу майна банкрута лотами, про розгляд заяв, що були подані ліквідатором раніше до господарського суду Запорізької області, задовольнити частково.
Затвердити звіт ліквідатора ВАТ «СОДОВИЙ ЗАВОД» арбітражного керуючого Магдеєвої Н.М. про оплату послуг ліквідатора у загальному розмірі 17052,00грн. за період з 01.04.2014р. по 30.10.2014р. включно, та про витрати ліквідатора у справі в розмірі 59499,94 грн.
В іншій частині заявлених клопотань відмовити.
Копію ухвали надіслати: ліквідатору (банкруту); голові комітету кредиторів -Корпорації “Індустріальний Союз Донбасу”, РВ Фонду Державного майна України по Донецькій області, Головному управлінню юстиції у Запорізькій області (державному органу з питань банкрутства).
 
Суддя                                                                       Т.М. Шевченко