flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ КБ «Приватбанк» та ТОВ «Вуглетехсервіс» про відкладення на 17.03.2015 р. на 16 год. 00 хв. розгляд справи № 908/419/15-г

23 лютого 2015, 11:33
 
номер провадження справи 1/8/15
     
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
  
 17.02.2015                                                                                                              Справа № 908/419/15-г
 
за позовом: Публічного акціонерного товариства Комерційний банк “Приватбанк” (юридична адреса: 49094,м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50; адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800)
до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Вуглетехсервіс” (84200, Донецька область, м. Дружівка, вул. Леніна, буд. 15, кв. 83)
про стягнення 35  722 грн. 58 коп.
Суддя Немченко О.І.
 
Представники сторін:
від позивача – Циганкова Т.О., довіреність № 3999-О від 03.10.2013 р.;
від відповідача – не з’явився
 
                                                                ВСТАНОВИВ:
 
До господарського суду Запорізької області звернулося Публічне акціонерне товариство Комерційний банк “Приватбанк” з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю “Вуглетехсервіс” про стягнення заборгованості за договором банківського обслуговування б/н від 03.03.2011р. в розмірі 35722 грн. 58 коп., з яких: 26000 грн. 58 коп. – заборгованість за кредитом, 9316 грн. 87 коп. – заборгованість з процентів за користування кредитом, 219 грн. 77 коп. – пеня за несвоєчасне виконання зобов’язань за договором, 185 грн. 36 коп. – заборгованість з комісії за користування кредитом. 
Позов заявлено на підставі ст. ст. 526, 527, 530, 610 Цивільного кодексу України, ст.193 Господарського кодексу України і обґрунтовано посиланням на неналежне виконання відповідачем своїх зобов’язань за договором щодо сплати кредиту, відсотків та комісії.
Ухвалою від 23.01.2015 р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі, судове засідання призначено на 17.02.2015 р. о 15 год. 00 хвил., про що сторони були повідомлені належним чином, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.
В судовому засіданні 17.02.2015 р. був присутній представник позивача.
Судове засідання здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.
Представник позивача зазначив, що на даний час сторони намагаються врегулювати спір.
Відповідач не надав відзив на позов, не направив у судове засідання уповноваженого представника, причин неявки не повідомив.
Про час та місце розгляду справи відповідач був повідомлений ухвалою від
23.01.2015р., яка надсилалась на адресу відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 22.01.2015 р. (вул. Леніна, буд. 15, м. Дружківка, Донецька область, 84200).
Також на офіційному веб-порталі “Судова влада України” було розміщено оголошення до уваги ТВ “Вуглетехсервіс” про призначення розгляду справи на 17.02.2015 р. та викладено текст ухвали суду від 23.01.2015 р., що підтверджується роздруківкою відповідної веб-сторінки.
Крім того, про час та місце розгляду справи відповідач був повідомлений телефонограмою суду, що підтверджується витягом з журналу реєстрації телефонограм та факсограм від 26.01.2015 р. № 1/02-17/5.
В п. 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від             26.12.2011 р. зазначено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.
Статтею 77 ГПК України встановлено, що нез’явлення в судове засідання представників сторін, інших учасників судового процесу, є підставою для відкладення розгляду справи в межах строків, встановлених ст. 69 ГПК України.
На підставі викладеного, зважаючи на неявку в судове засідання представника відповідача, не виконання позивачем та відповідачем ухвали суду, судом вирішено відкласти розгляд справи на 17.03.2015 р. о 16 год. 00 хвил., зобов`язавши сторони виконати вимоги суду, викладені у даній ухвалі.
Відповідно до ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.
Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового процесу та інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку. 
Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.
Стаття 75 Господарського процесуального кодексу України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані судом документі не надані.
Отже, у разі нез'явлення представників сторін за викликом господарського суду та ненадання витребуваних судом документів, останній має право відкласти розгляд справи, розглянути спір за наявними у справі матеріалами, а також вжити заходів, передбачених пунктом 5 статті 83 Господарського процесуального кодексу України або статтею 90 Господарського процесуального кодексу України.
Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним повторно попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується своїм правом щодо стягнення в дохід Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України зі сторони штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
Керуючись ст.ст. 22, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
УХВАЛИВ :
1. Розгляд справи відкласти.
2. Судове засідання призначити на 17.03.2015 р. о 16 год. 00 хв.
3. Повідомити суд про наявність чи відсутність у провадженні господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує господарський спір, справи зі спору між сторонами цієї справи про той же предмет і з тих же підстав.
4. Забезпечити явку в судове засідання компетентних представників сторін (доручення, належним чином оформлене, яке підтверджує повноваження представника, оригінал – суду для огляду, копію, належним чином завірену, – в матеріали справи).
5. Пояснення у справі надавати в письмовому вигляді. Документи суду надавати в оригіналі – для огляду та копіях (у читаємому варіанті), належним чином завірених, для залучення до матеріалів справи.
6. Письмові пояснення та копії документів направити (надати) до суду заздалегідь, оригінали доказів представити суду в судовому засіданні.
7. Позивачу заздалегідь направити на адресу відповідача обґрунтований, документально підтверджений (з посиланням на договір банківського обслуговування б/н від 03.03.2011 р., меморіальні ордери, платіжні документи, банківські виписки тощо) та підписаний уповноваженими особами (керівниками та/чи керівниками та бухгалтерами) акт звірки взаємних розрахунків на час розгляду справи в суді. Відповідачу розглянутий, заповнений та підписаний (із зауваженнями чи без) акт звірки надати суду.
Позивачу – докази врегулювання спору; довідку органу державної казначейської служби про зарахування до державного бюджету судового збору в сумі 1 827 грн., сплаченого вами згідно платіжного доручення № BOJ69BOM7J від 19.12.2014р.; правові підстави нарахування комісії та застосування процентної ставки з посиланням на пункти Умов та правил, які додані до позову; надати розпорядження про затвердження Умов і правил та тарифів надання банківських послуг, які додані до позову, письмові пояснення, з якого часу вони діють; надати Умови, правила та тарифи, які діяли на момент укладання договору, із доказами їх затвердження та введення в дію (наказ, розпорядження банку); надати докази фактичної видачі кредиту (меморіальні ордери, платіжні документи), письмово вказати конкретну суму наданого відповідачу кредиту та документально підтвердити надання кредиту у відповідній сумі, розпорядження про відкриття банківського рахунку; виписки банку по рахунках відповідача з моменту укладення договору, які підтверджують рух кредитних коштів, нараховані суми процентів, комісії та пені, письмово уточнити точний період (дні, місці, роки), за який утворилась заборгованість: борг, проценти, комісія та пеня (конкретні дати початку та закінчення утворення заборгованість, у т.ч. точну суму наданого відповідачу кредиту за кожний місяць окремо, суму сплачених відповідачем коштів із зазначенням дати, суми та призначення платежу, та вказати суму неповерненого кредиту, точний період (дні, місяці, роки), за який відповідачу нараховані відсотки окремо, суми комісії окремо, та суми пені окремо; надати детальний розрахунок пені з урахуванням приписів Закону України “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції” від 02.09.2014 р.), представити суду детальний письмовий розрахунок позовних вимог по кожній вимозі окремо; всі документи в обґрунтування та на підтвердження розрахунку; докази погашення відповідачем суми кредиту повністю або частково (відповідні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначенням платежу), а також надати суду відповідну виписку з рахунку відповідача; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців щодо відповідача станом на момент розгляду справи;листування з відповідачем по суті спору (з доказами направлення або вручення кореспонденції); надати докази того, що відповідач підтвердив прийняття ним “Умов та правил надання банківських послуг”, “Тарифів банку” та був повідомлений про розмір кредитного ліміту, встановленого йому позивачем, і наслідки прострочення строку погашення кредиту за договором банківського обслуговування від 03.03.2011 року; письмово повідомити про всі можливі засоби зв’язку з відповідачем; довідку про банківські реквізити позивача та відповідача; провести звірку взаємних розрахунків з відповідачем, надати суду двосторонній акт звірки, підписаний керівниками та головними бухгалтерами сторін, а також документи в підтвердження акту звірки;докази листування з відповідачем по суті спору (у разі наявності); письмові докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; довіреність на представника.
Відповідачу - докази врегулювання спору; надати суду: правовстановлюючі документи; довідку про підтвердження Ваших повних банківських реквізитів; у письмовому вигляді (а також у разі потреби на електронну пошту суду – inbox@zp.arbitr.gov.ua); відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; обґрунтований контррозрахунок суми позову, де вказати точні періоди (дні, місяці, роки), за які нараховані суми боргу окремо, відсотків, пені, а також сума комісії, надати суду всі документи на підтвердження вашого розрахунку; надати детальний контррозрахунок пені (окремо суми пені по кредиту та пені за відсотки), всі документи в обґрунтування та на підтвердження розрахунку; письмово вказати конкретну суму наданого вам позивачем кредиту та документально підтвердити отримання кредиту у відповідній сумі; докази погашення вами суми кредиту повністю або частково (відповідні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначенням платежу), все листування з позивачем; у випадку не погашення – письмово обґрунтувати причини та надати суду всі документи на підтвердження ваших доводів; письмово повідомити про всі можливі засоби зв’язку; провести звірку взаємних розрахунків з позивачем, надати суду двосторонній акт звірки, підписаний керівниками та головними бухгалтерами сторін, а також документи в підтвердження акту звірки; докази листування з позивачем по суті спору (у разі наявності); письмові докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; довіреність на представника.
Відповідачу копію відзиву терміново направити позивачу, докази направлення надати в судове засідання.
Письмові пояснення, відзив (заперечення) та належним чином завірені копії витребуваних документів надати заздалегідь до канцелярії суду чи заздалегідь направити до суду поштовим зв’язком.
Явку уповноважених представників сторін визнати обов’язковою.
Копії ухвали направити сторонам у справі.
Попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених у вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
Суддя
господарського суду  
            Запорізької області                                                                         О.І.    Немченко