flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ „ДТЕК ВИСОКОВОЛЬТНІ МЕРЕЖІ” та ПАТ „Енергомашспецсталь”

26 лютого 2015, 08:53
 
 
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
                                                          Запорізької області
                                                                                                           У Х В А Л А
24.02.2015 р.                                                                                                                                                       908/1122/15-г
 
Суддя    Місюра Людмила Сергіївна, розглянувши  
 
Позовну заяву            Товариства з обмеженою відповідальністю „ДТЕК ВИСОКОВОЛЬТНІ МЕРЕЖІ” (юридична адреса: м. Донецьк; поштова адреса: м. Павлоград Дніпропетровської області)
 
До                                 Публічного акціонерного товариства „Енергомашспецсталь” (м. Краматорськ Донецької області)
 
Про стягнення 29 734 965 грн. 34 коп.
 
                                                                 В с т а н о в и в:
 
23.02.2015 року за вх. № 1256/09-05 до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява позивача до відповідача вих. б/н від 19.09.2015 року про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії № 3 0200 000 від 19.12.2008 року в сумі 29 734 965 грн. 34 коп.
Надана до суду позовна заява підлягає поверненню позивачу на підставі п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України (надалі – ГПК України), оскільки не надано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Статтею 56 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач, прокурор зобов’язані при подання позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Згідно з п. 1 ст. 57 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Пунктом 61 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року  № 270,  встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення.
Будь-яких виключень чинне законодавство, у т.ч. діючий Господарський процесуальний кодекс України – не передбачає.
Позивачем до матеріалів позову не було надано передбаченого законодавством опису вкладення до листа на підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви вих. б/н від 19.02.2015 року і доданих до позову документів.
Натомість, позивачем було надано суду ксерокопії накладної на відправку № 56007209 без зазначення назви підприємства, яке здійснює відправлення, та дати накладної.
Вказаний примірник накладної на відправку № 56007209 передбачає заповнення граф відправником кореспонденції, кур’єром та отримувачем кореспонденції.
Проте, на наданому суду примірнику накладної на відправку № 56007209 відсутні будь-які відмітки та інформація про організацію, що здійснює відправлення кореспонденції (назва, місце знаходження, та інш.), не вказане прізвище кур’єра, посада, час прийняття, відсутні будь-який штамп або печатка організації – відправника.
Вказане вище викликає сумніви щодо дійсності надання позивачем пакету документів до певної організації, що надає послуги поштового зв’язку, для здійснення пересилання документів на адресу відповідача.
Крім того, на примірнику накладної на відправку № 56007209 взагалі не заповнені графи отримувачем кореспонденції – ПАТ „Енергомашспецсталь”: графи „дата отримання”, „прізвище отримувача”, „посада отримувача”, „час отримання”, „підпис отримувача”, відсутній відбиток печатки отримувача – ПАТ „Енергомашспецсталь” в графі „М.П.”.
Вказане дає підстави вважати, що на даний час відповідач – ПАТ „Енергомашспецсталь” не отримав від позивача позовної заяви вих. б/н від 19.02.2015 року і доданих до неї документів, отже, не володіє будь-якою інформацією про наявність вказаної позовної заяви та її направлення до господарського суду Запорізької області.
Крім того, згідно накладної на відправку № 56007209 направляється позовна заява з додатками на 46 (сорока шести) аркушах, без зазначення реквізитів самої позовної заяви (дата) та переліку додатків до неї.
До господарського суду Запорізької області позивачем була подана позовна заява за вих. б/н від 19.02.2015 року з 14 (чотирнадцяти) додатками, які мають свої реквізити (назва, номер, дата).
Суд звертає увагу позивача на те, що на офіційному сайті Українського державного підприємства поштового зв’язку „Укрпошта” розміщено інформацію про те, що з 27.11.2014 року припинено приймання поштових відправлень на/з територію(ї) Донецької та Луганської областей до/з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Додатково, на сайті наведений перелік таких населених пунктів.
Відповідач – ПАТ „Енергомашспецсталь” знаходиться у м. Краматорськ Донецької області, яке не входить до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.
Отже, у позивача наявна можливість здійснити направлення відповідачу позовної заяви через відповідні відділення Українського державного підприємства поштового зв’язку „Укрпошта” з наданням суду доказів, передбачених ст. 56 ГПК України, а саме: відповідного опису вкладення у цінний лист.
З огляду на вказане, суд не може прийняти надану позивачем копію накладної на відправку № 56007209, без зазначення інформації про організацію – відправника та відсутності відомостей про отримання, як доказ направлення відповідачу саме позовної заяви вих. б/н від 19.09.2015 року і доданих до позову документів.
Недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2 і 3 частини першої статті 57 ГПК України щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК України.
Вказана правова позиція викладена в п. 3.5 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011р.
Повернення позовної заяви на підставі статті 63 Господарського процесуального кодексу України не перешкоджає повторному зверненню з ним до господарського суду у загальному порядку після усунення допущених порушень.
При повторному зверненні до суду вам необхідно врахувати викладені вище обставини, а також, за наявності можливості, письмово вказати суду всі наявні у вас відомості про засоби зв’язку з вами та відповідачем (номери телефонів, факсів, адресу електронної пошти, адресу для листування поза межами зони АТО).
Відповідно до статті 7 Закону України “Про судовий збір”, сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі, зокрема, повернення заяви або скарги.
У випадку відсутності потреби у повторному зверненні до суду з позовною заявою, ви можете звернутися із заявою про повернення судового збору в сумі 73 080 грн., сплаченого вами згідно платіжного доручення № 176749 від 12.02.2015 року.
Керуючись п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
                                                   У Х В А Л И В :
 
Позовну заяву вих. б/н від 19.02.2015 року і додані до позову документи повернути позивачу без розгляду на поштову адресу: м. Павлоград Дніпропетровської області.
 
Додаток: позовні матеріали на 47 (сорока семи) аркушах, у т.ч. оригінали: позовної заяви вих. б/н від 19.02.2015 року на чотирьох аркушах, платіжного доручення № 176749 від 12.02.2015 року на суму 73 080 грн. /судовий збір/.
 
 
Суддя                                                                                          Л.С. Місюра