flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ „Українська акціонерна страхова компанія Аска” по справі 908/969/15-г

16 березня 2015, 10:31
                                                                                                    № провадження справи 6/26/15
                                                                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
                                                                                    Запорізької області 
                                                                                          У Х В А Л А
 
 
м. Запоріжжя                                                                                                                                             Справа № 908/969/15-г
16.03.2015р.
 
За позовом                  Приватного акціонерного товариства „Страхова група „ТАС” (м. Київ)
 
До                                 Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія Аска” (м. Донецьк; адреса Запорізької філії ПрАТ „УАСК АСКА”: м. Запоріжжя)                                
                                      
Про стягнення 2 138 грн. 99 коп. 
                                                                                                          Суддя             Місюра Л.С.
 
За участю представників :
 
Від позивача:           не з’явився
 
Від відповідача:        не з’явився
 
Розглянувши матеріали справи за позовом Приватного акціонерного товариства „Страхова група „ТАС” м. Запоріжжя до Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія Аска” м. Донецьк (м. Запоріжжя), про стягнення 2 138 грн. 99 коп., суд –
                                
                                                            В С Т А Н О В И В:
 
Позивач в позовній заяві просив стягнути з відповідача заборгованість за дорожньо-транспортну пригоду, яка сталася 05.09.2014 року у розмірі 2 138 грн. 99 коп.
Але, 05.03.2015р. від позивача надійшла заява, в який він просить суд залишити позов без розгляду, та повернути позивачу сплачений судовий збір.
Заява позивача приймається судом, оскільки заявлена у відповідності до вимог ст. ст. 22 та 81 Господарського процесуального кодексу України (надалі – ГПК України).
В матеріалах справи містяться Спеціальний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців № 20112785 від 16.02.2015 року, відповідно до якого Приватне акціонерне товариство «Українська акціонерна страхова компанія Аска» знаходиться за адресою: 83052, м. Донецьк, пр. Ілліча, буд. 100.
Ухвала суду про порушення провадження у справі була надіслана відповідачу на адресу Запорізької філії ПрАТ «УАСК АСКА»: 69063, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, буд. 55, оскільки на даний час на території Донецької області триває антитерористична операція, внаслідок чого призупинено приймання для пересилання відділеннями поштового зв’язку поштових відправлень до деяких населених пунктів Донецької та Луганської областей, у т.ч. у місто Донецьк.
Крім того, ухвала суду від 17.02.2015 року була розміщена на офіційному сайті господарського суду Запорізької області, про що свідчать відповідні копії витягів з сайту.
Також, ухвала суду про порушення провадження у справі та призначення судового засідання від 17.02.2015 року була направлена відповідачу на адресу його електронної пошти, про що свідчить витяг з журналу реєстрації вихідної кореспонденції електронною поштою № 06-05/500 від 20.02.2015 року.
До того ж, про місце, день, час проведення судового засідання, предмет спору відповідач був повідомлений телефонограмою від 24.02.2015 року, яка знаходиться в матеріалах справи.
Все вказане вище свідчить про те, що господарським судом було вжито всіх можливих та залежних від суду заходів для повідомлення відповідача про наявність в провадженні суду даної справи, про день, місце та час судового засідання.
Позивач та відповідач, повідомлені про місце, день та час розгляду справи, в порядку, передбаченому ГПК України, в судове засіданняне з’явились, витребувані судом документи не надали, відповідач проти позову не заперечив.
Розглянувши та оцінивши всі матеріали справи, суд вважає, що позов слід залишити без розгляду з наступних підстав:
Ухвалою суду від 17.02.2015р. суд зобов’язав позивача надати цілий ряд документів, необхідних для всебічного розгляду справи.
Позивач ухвалу суду від 17.02.2015р. не виконав, витребувані судом документи не надав, поважні причини не надання суду витребуваних документів позивач не вказав.
Відсутність вказаних документів не дає можливості суду розгляду спір по суті. 
Крім цього, позивач надав суду заяву, в який просить суд залишити позов без розгляду.
Відповідно до пункту 5 статті 81 ГПК України господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору.
По наявним в матеріалах справи документам розглянути спір не можна.
За таких обставин, позов слід залишити без розгляду.
Після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду, позивач має право знову звернутися з ним до господарського суду в загальному порядку.
Судовий збір не повертається позивачу з огляду на наступне:
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду у разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням).
Оскільки позов залишений без розгляду на підставі клопотання позивача, сума судового збору сплачена позивачем поверненню не підлягає.
Керуючись ст. ст. 22, 44 – 49, п. 5 ст. 81, ст. 86 ГПК України, суддя -
 
                                                У Х В А Л И В :
 
Позов залишити без розгляду. Повернути позивачу документи додані до позову.
 
 
Ухвала підписана: 16.03.2015р.
 
             
 Суддя                                                                                                             Л.С. Місюра