flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ “ММК імені Ілліча” та ДП «Донецька залізниця» про відкладення розгляду справи № 908/1233/15-г на 21.04.2015 р. на 15 год. 30 хв.

23 березня 2015, 10:43
 
 номер провадження справи 1/15/15
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
УХВАЛА
  
 19.03.2015                                                                                                     Справа № 908/1233/15-г
 
за позовом: Публічного акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” (87504, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Левченка, буд. 1)
до відповідача: Державного підприємства “Донецька залізниця” (83062, м. Донецьк, вул. Артема, буд.68)
про стягнення 19 770 грн. 38 коп.
 
Суддя Немченко О.І.
 
Представники сторін:
від позивача – не з’явився
від відповідача – не з’явився
 
                                                                ВСТАНОВИВ:
 
Публічне акціонерне товариство Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” звернулось до господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення 19  770 грн. 38 коп.. збитків за незбереження вантажу при перевезенні.
Позов заявлено на підставі ст. ст. 526, 527, 612 Цивільного кодексу України, ст. ст. 175, 193, 224, 225 Господарського кодексу України, п. 27 Правил перевезення вантажів та ст. Статуту залізниць України і обґрунтовано неналежним виконанням залізницею зобов’язання щодо збереження вантажу.
26.02.2015 р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі, судове засідання призначено на 19.03.2015 р., про що сторони були повідомлені належним чином.
Клопотанням № 09/27 від 16.03.2015 р., яке надійшло до канцелярії суду, позивач підтримав позов повністю та просив суд розглянути справу без участі представника позивача.
18.03.2015 р. від відповідача у справі електронною поштою також надійшло клопотання, в якому відповідач вказував на неотримання позовної заяви, просив зобов’язати відповідача направити позовну заяву, у зв’язку з чим відкласти розгляд справи.
Судом клопотання відповідача було задоволено.
Судове засідання здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.
В п. 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від             26.12.2011 р. зазначено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.
Статтею 77 ГПК України встановлено, що нез’явлення в судове засідання представників сторін, інших учасників судового процесу, є підставою для відкладення розгляду справи в межах строків, встановлених ст. 69 ГПК України.
Враховуючи неявку сторін, та необхідність витребування від сторін пояснень та документів, для встановлення наявності чи відсутності обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги та правильного вирішення господарського спору, відповідно до ст. 77 ГПК України, суд відклав розгляд справи на 21.04.2015 на 15 год.30 хв.
Відповідно до ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.
Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового процесу та інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку. 
Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.
Стаття 75 Господарського процесуального кодексу України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані судом документі не надані.
Отже, у разі нез'явлення представників сторін за викликом господарського суду та ненадання витребуваних судом документів, останній має право відкласти розгляд справи, розглянути спір за наявними у справі матеріалами, а також вжити заходів, передбачених пунктом 5 статті 83 Господарського процесуального кодексу України або статтею 90 Господарського процесуального кодексу України.
Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується своїм правом щодо стягнення в дохід Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України зі сторони штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
Керуючись ст.ст.     22, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
 
УХВАЛИВ :
1. Розгляд справи відкласти.
2. Судове засідання призначити на 21.04.2015 р. о 15 год. 30 хв.
3. Зобов’язати сторони:
Позивача - надати суду: докази в підтвердження вартості 1 тони вантажу -1 259 грн. 26 коп., пояснення щодо відмітки про видачу вантажу (розділ Ж) у комерційному акті                № AQ654397/52/758 від 04.11.2014 р.; докази направлення (вручення) відповідачу претензії на спірну суму, відповідь відповідача на Вашу претензію; довіреність на представника.
         Позивачу – копію позовної заяви з усіма додатками терміново (до 30.03.2015 р.) направити на електронну адресу ДП “Донецька залізниця” - nu@railway.dn.ua. Докази направлення представити суду.
Відповідача - правовстановлюючі документи, довідку про підтвердження банківських реквізитів, відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності в письмовому вигляді, а також в електронному вигляді надіслати на адресу електронної пошти господарського суду Запорізької області: E-mail: inbox@zp.arbitr.gov.ua /із зазначенням номеру справи та судді/), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; комерційні акти, накладні, пояснення щодо відмітки про видачу вантажу (розділ Ж) у комерційному акті № AQ654397/52/758 від 04.11.2014 р.; письмові пояснення, чи складались протягом шляху прямування потягу інші акти зважування та візуального огляду вагонів (надати відповідні акти); докази дати повідомлення позивача про невідповідність маси вантажу по спірній накладній, у випадку не повідомлення – письмово обґрунтувати причини та надати суду всі документи на підтвердження ваших доводів; детальний та обґрунтований контррозрахунок спірної суми із зазначенням у ньому всіх документів, що його підтверджують та всі документи на його підтвердження та в обґрунтування – надати суду; претензія позивача на спірну суму, ваша відповідь на претензію (докази відправки), у випадку не надання відповіді – письмово обґрунтувати причини та надати суду всі документи на підтвердження ваших доводів; довіреність на представника.
 
Відповідачу копію відзиву із доданими документами терміново (до 10.04.2015 р.) направити позивачу, докази направлення надати в судове засідання.
 
Письмові пояснення, відзив (заперечення) та належним чином завірені копії витребуваних документів надати заздалегідь до канцелярії суду чи заздалегідь направити до суду поштовим (а також і електронним) зв’язком.
 
Копії ухвали направити сторонам у справі.
 
Повторно попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених у вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п.     5 ст.     83 Господарського процесуального кодексу України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
 
                    Суддя                                                                                      О.І. Немченко