flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ “Всеукраїнський банк розвитку”, ТОВ “МАГНІТ”, ДП “ДЮФОР” про винесення ухвали у справі № 908/2095/15-г .

01 квітня 2015, 15:48
 
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
УХВАЛА
про повернення позовної заяви
       
 30.03.2015                                                                                                                                 Справа № 908/2095/15-г
 
Суддя господарського суду Запорізької області Немченко О.І., розглянувши матеріали позовної заяви
за позовом: Публічного акціонерного товариства “Всеукраїнський банк розвитку” (01135,   м. Київ, вул.. Чорновола В’ячеслава, буд. 25)
до відповідача - 1: Товариства з обмеженою відповідальністю “МАГНІТ” (83000,                          м. Донецьк, бул. Пушкіна, буд. 2а)
до відповідача – 2: Дочірнього підприємства “ДЮФОР” (83001, м. Донецьк,                                    бул. Пушкіна, буд. 2а)
про стягнення 261 923 грн. 76 коп.
 
                                                                                                                                                                                     ВСТАНОВИВ:
 
30.03.2015 р. до господарського суду Запорізької області від Публічного акціонерного товариства “Всеукраїнський банк розвитку” надійшли матеріали позовної заяви б/н                     від 26.03.2015 року про стягнення заборгованості за кредитним договором 261 923 грн.                 76 коп. з Товариства з обмеженою відповідальністю “МАГНІТ” та Дочірнього підприємства “ДЮФОР”, яким було присвоєно номер 908/2095/15-г.
Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов до висновку, що позовна заява підлягає поверненню на підставі пункту 2 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, виходячи з наступного:
Статтями 54 та 57 ГПК України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.
Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 54 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційні коди суб’єкта господарської діяльності за їх наявності (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки фізичної особи - платника податків за його наявності.
Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адрес.
Відповідно до ст.. 1,ч. 1 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” від 15.05.2003 року місцезнаходження юридичної особи – це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.
У випадках, передбачених статтею 56 ГПК України, місцезнаходження відповідача визначається за даними його державної реєстрації як суб'єкта господарювання.
У позовній заяві позивачем вказане найменування відповідача- 2 – Дочірнє підприємство “ДЮФОР”, його місцезнаходженням зазначено – 83050, м. Донецьк,                                вул.. Щорса, буд. 38, кв. 6а,  ідентифікаційний код 35794891.
За даними Єдиного державного реєстру які отримав суд, місцезнаходженням відповідача-2 як суб’єкта господарювання (юридичної особи) – Дочірнього підприємства “ДЮФОР” 83001, м. Донецьк, бул. Пушкіна, буд. 2а.
Варто також зазначити, що правильна адреса відповідача зазначена позивачем у доданих до позовної заяви документах (додатковій угоді № 1 до договору поруки).
Ч. 1, ст...16 та ч. 1 ст . 18 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” від 15.05.2003 року закріплено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру. Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.
Відповідно до п. 3.5. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” недодержання вимог статей 54, 56 та пунктів 2 і 3 частини першої статті 57 ГПК щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК.
Відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адрес.
Отже, зі вступної частини самої заяви та документів доданих до неї вбачається, що позивачем зазначені недостовірні данні щодо відповідача -2 у справі, що не відповідає положенням п. 2 ч. 2 ст. 54 Господарського процесуального кодексу та є підставою для повернення заяви згідно п. 2 ч.1 ст. 63 Господарського  процесуального кодексу України.
Також, суд звертає увагу позивача на те, що копії документів, що подаються до суду необхідно засвідчувати відповідно до п. 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 N 55, а разі якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях, установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог. Відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.
З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності повернення позовної заяви Публічного акціонерного товариства “Всеукраїнський банк розвитку” про стягнення заборгованості за кредитним договором 261 923 грн. 76 коп. з Товариства з обмеженою відповідальністю “МАГНІТ” та Дочірнього підприємства “ДЮФОР”, без розгляду.
При цьому, суд зауважує, що у відповідності до ч. 3 ст. 63 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду у загальному порядку після усунення допущених порушень.
 
Керуючись   п. 2 ч. 1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
УХВАЛИВ:
 
 Позовну заяву Публічного акціонерного товариства “Всеукраїнський банк розвитку” про стягнення заборгованості за кредитним договором 261 923 грн. 76 коп. з Товариства з обмеженою відповідальністю “МАГНІТ” та Дочірнього підприємства “ДЮФОР”, без розгляду.
 
Додаток на адресу позивача у справі:матеріали заяви із доданими до неї документами на 67 аркушах.
 
 
                  Суддя                                                                                   О.І. Немченко