flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги боржника ПАТ «Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів «Донбасшляхбуд» м.Донецьк по справі № 42/167б

02 квітня 2015, 12:28
  
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Запорізької області
УХВАЛА
01.04.2015
                                                                       Справа № 42/167б
 
 
За заявою кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіс Фінанс" м.Київ (правонаступника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО ЛІЗИНГ", м. Київ)
до боржника Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м. Донецьк
про банкрутство           
 
Ліквідатор   арбітражний керуючий Шугалєєва І.Г.
         
Суддя Ніколаєнко Р.А.        
 
без виклику сторін
ВСТАНОВИВ:
 
            30.03.2015 господарським судом Запорізької області отримано клопотання ліквідатора ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД” арбітражного керуючого Шугалєєвої І.Г. від 12.03.2015, заявлене в рамках справи господарського суду Донецької області № 42/167б про банкрутство ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД”.   
            Згідно з розпорядженням голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 № 28-р розгляд справ, підсудних господарському суду Донецької області, здійснюється господарським судом Запорізької області.
            Відповідно до ст.1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
            Шляхом автоматичного розподілу заяв між суддями розгляд вищезгаданого клопотання призначено судді Ніколаєнку Р.А.
            Клопотання приймається до розгляду.
Встановлено, що ухвалою господарського суду Донецької області від 18.11.2010 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ЄВРО ЛІЗИНГ", м. Київ, господарським судом Донецької області порушена справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк, внаслідок його фінансової неспроможності.  
Постановою від 09.07.2013 боржника - Публічне акціонерне товариство "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк, визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, до 09.07.2014, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Шарого Андрія Миколайовича.
В газеті "Голос України" №132 від 19.07.2013 опубліковано оголошення про визнання боржника - Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк, банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Ухвалою від 26.03.2014 припинено повноваження ліквідатора Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк Шарого Андрія Миколайовича та призначено ліквідатором по справі №42/167б про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД", м.Донецьк Шугалєєву Ірину Григорівну.
Відповідно до ухвали господарського суду Донецької області від 02.04.2014 у справі №42/167б задоволено клопотання ліквідатора ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД” та визнано учасником провадження по справі організатора аукціону – ТОВАРНУ БІРЖУ«УНІВЕРСАЛ ПЛЮС».
Звернувшись до господарського суду Запорізької області з клопотанням від 12.03.2015, ліквідатор арбітражний керуючий Шугалєєва І.Г. просить зобов'язати ТОВАРНУ БІРЖУ«УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 36380662, місце розташування м. Київ, вулиця Воровського, будинок 29-6) розмістити оголошення в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр») із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими статтею 59 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», про проведення аукціону з продажу майна боржника ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД»(код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл.,   місто Донецьк, вул.Університетська, б.36) окремими частинами (лотами).
Суд знаходить клопотання ліквідатора обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке. 
За змістом ст. 49 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі - Закон про банкрутство) продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється організатором аукціону в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону.
25.03.2014     ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД” (далі - ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД») в особі ліквідатора Шарого А.М. з організатором аукціону ТБ«УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» укладено договір про проведення аукціону.
            31.01.2015 організатором аукціону ТБ«УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» здійснено заходи щодо оприлюднення оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» для його подальшого оприлюднення відповідно до вимог ст. 58 Закону про банкрутство та   Порядку   оприлюднення   відомостей,   які   підлягають   розміщенню на веб-сайті державного органу з питань банкрутства, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 10.07.2014 року за № 1104/5. зареєстрованого в МЮУ 11.07.2014 за №802/25579 (надалі - Порядок оприлюднення відомостей). 
Відповідно до зазначеного Порядку оприлюднення відомостей, які підлягають розміщенню на веб-сайті державного органу з питань банкрутства (п.1 розділу 11 «Порядок розміщення відомостей та оприлюднення оголошення (повідомлення)») організатор аукціону не пізніше ніж за двадцять робочих днів до дня початку аукціону заповнює на веб-сайті Вищого господарського суду України єдину (спільну) електронну форму оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника, вносить до неї всі необхідні відомості та додає текст оголошення (повідомлення).
Згідно п.п.6-9 розділу II зазначеного Порядку оприлюднення відомостей перебіг строку для опрацювання та оприлюднення оголошення на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України розпочинається з дня, наступного за днем отримання листа щодо заповнення електронної форми та розміщення відомостей. Адміністратор має забезпечити цілодобовий доступ відповідальних осіб структурного підрозділу Міністерства (далі - відповідальна особа) до поданих відомостей з метою їх перевірки. Рішення про оприлюднення оголошення приймаються відповідальними особами протягом строку, передбаченого Законом.
Так, 31.01.2015 організатором аукціону Товарною біржею «Універсал Плюс» заповнено на веб-сайті Вищого господарського суду України єдину (спільну) електронну форму оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника, внесено до неї всі необхідні відомості та додано текст оголошення, що підтверджується листом, який було надіслано на електронну пошту організатора аукціону про реєстрацію оголошення та присвоєння публікації № 14095.  
Проте, Міністерством юстиції України не здійснено розміщення оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД».
Натомість, 06.02.2015 Міністерство юстиції України надіслало на електронну пошту організатора аукціону повідомлення про відхилення оголошення з продажу майна ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД», тоді як Порядком оприлюднення відомостей передбачено надіслання повідомлень про відмову в оприлюдненні оголошення.
Згідно п.9 розділу II Порядку оприлюднення відомостей у разі невідповідності оголошення або відомостей вимогам Закону відповідальна особа у десятиденний строк на електронну адресу організатора аукціону надсилає повідомлення про відмову в оприлюдненні оголошення із зазначенням підстав для відмови.
Міністерство юстиції повідомило організатора аукціону ТБ «УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» про «неможливість публікації даного оголошення на веб-сайті», виходячи з того, що відповідно до частини п'ятої статті 44 Закону про банкрутство ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами. Проте, оголошення про проведення аукціону містить інформацію щодо продажу майна боржника частинами.
Суд знаходить, що вимоги ст.44 Закону про банкрутство щодо здійснення продажу майна боржника у вигляді цілісною майнового комплексу при організації аукціону були дотримані, що слідує з наступного.
Ухвалою господарського суду Запорізької області у справі № 42/1676 від 12.11.2014  організатора аукціону ТОВАРНУ БІРЖУ «УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» було зобов'язано розмістити оголошення про проведення аукціону з продажу цілісного майнового комплексу ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» (код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл., місто Донецьк, вул. Університетська. 6.36) в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр») із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими ст. 59 Закону про банкрутство.
На виконання ухвали суду ТОВАРНОЮ БІРЖЕЮ «УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» опубліковано оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута цілісного майнового комплексу ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» в газеті «Голос України» (випуск №226 від 22.11.2014) та розміщено на веб-сайті організатора аукціону.
Проведення аукціону з продажу майна ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» у вигляді цілісного майнового комплексу призначено на 16.12.2014. Але аукціон з продажу майна банкрута ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» не відбувся у зв'язку з відсутністю заявок на придбання майна, що підтверджується протоколом ТБ «УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» №16/12/14 від 12.12.2014.  
Викладене підтверджує, що заходи з продажу майна боржника ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД»   у вигляді цілісного   майнового комплексу здійснено належним чином та відповідно до вимог Закону про банкрутство.
Частиною 5 ст. 44 Закону про банкрутство   встановлено, що у разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.
Згідно із зазначеним, організатором аукціону відповідно до заяви ліквідатора здійснено заходи щодо подальшого оприлюднення оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» частинами, за результатом чого і отримано 06.02.2015 повідомлення про відхилення оголошення з продажу майна ПАТ «ТРЕСТ«ДОНБАСШЛЯХБУД».
Враховуючи вжиття належних заходів щодо реалізації майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу згідно з вимогами, встановленими Законом про банкрутство, та організації аукціону з продажу цілісного майнового комплексу ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД», який був призначений на 16.12.2015 та який не відбувся через відсутність заявок на придбання майна, відхилення Міністерством юстиції України оголошення про проведення аукціону з продажу майна ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» з номером публікації № 14095 через нездійснення продажу майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу є необґрунтованим.
Організатором аукціону 13.02.2015   був направлений лист до Міністерства юстиції України, в якому ТБ «УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» просила врахувати викладені обставини та здійснити розміщення оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» відповідно до Порядку оприлюднення відомостей, які підлягають розміщенню на веб-сайті державного органу з питань банкрутства, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 10.07.2014   за № 1104/5, зареєстрованого в МЮУ 11.07.2014 за № 802/25579.
Також, 13.02.2015 організатором аукціону ТБ «УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» знову заповнено на веб-сайті Вищого господарського суду України   єдину (спільну) електронну форму оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника, внесено до неї всі необхідні відомості та додано текст оголошення, що підтверджується листом, надісланим на електронну пошту організатора аукціону про реєстрацію оголошення та присвоєння публікації № 14602.
Проте, Міністерство юстиції України знову не здійснило розміщення оголошення про проведення аукціону з продажу майна банкрута ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» та 19.02.2015 надіслало на електронну пошту організатора аукціону повідомлення про відхилення оголошення з продажу майна ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД»   з  тих самих підстав та з посиланням на недотримання вимог щодо продажу майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу.  
Відповідно до п.9 розділу II Порядку оприлюднення відомостей, відповідальна особа державного органу з питань банкрутства має перевірити відповідність оголошення або його відомостей вимогам Закону.
Вимоги до змісту оголошення та його відомостей, які встановлені   ст.59 Закону про банкрутство,   дотримані організатором аукціону при поданні для оприлюднення оголошення.
Згідно зі ст.3 Закону про банкрутство державний орган з питань банкрутства, зокрема, має сприяти створенню організаційних, економічних, інших умов, необхідних для реалізації процедур відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Однак, у справі про банкрутство боржника ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД» державний орган з питань банкрутства двічі не здійснив розміщення оголошення на веб-сайті та, разом з тим, двічі надсилав організатору аукціону ТБ «УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» повідомлення про неможливість розміщення оголошення (про відмову в розміщенні оголошення) за необґрунтованими підставами. 
З огляду на викладене, на підставі матеріалів клопотання та приписів законодавства, враховуючи необхідність здійснення заходів щодо реалізації виявлених майнових активів боржника, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання ліквідатора та зобов’язати ТОВАРНУ БІРЖУ«УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 36380662, місце розташування м. Київ, вулиця Воровського, будинок 29-6) розмістити оголошення в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр») із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими статтею 59 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», про проведення аукціону з продажу майна боржника ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД»(код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл.,   місто Донецьк, вул.Університетська, б.36) окремими частинами (лотами).
            На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 40, 49, 59 Закону України   “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 22.12.2011 № 4212-VІ, ст.ст.4-1, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
У Х В А Л И В :
 
Клопотання ліквідатора арбітражного керуючогоШугалєєвої І.Г. від 12.03.2015 прийняти до розгляду.
            Клопотання ліквідатора від 12.03.2015 задовольнити.
Зобов'язати ТОВАРНУ БІРЖУ«УНІВЕРСАЛ ПЛЮС» (код ЄДРПОУ 36380662, місце розташування м. Київ, вулиця Воровського, будинок 29-6) розмістити оголошення в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр») із зазначенням адреси веб-сайту організатора аукціону, на якому розміщено повний текст оголошення з відомостями, передбаченими статтею 59 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», про проведення аукціону з продажу майна боржника ПАТ «ТРЕСТ «ДОНБАСШЛЯХБУД»(код ЄДРПОУ 03450063, місцезнаходження підприємства: 83050, Донецька обл.,   місто Донецьк, вул.Університетська, б.36) окремими частинами (лотами).
 
Копії ухвали надіслати кредитору (ініціюючому), боржнику, ліквідатору, ТБ “УНІВЕРСАЛ ПЛЮС”.                  
 
 
                 Суддя                                                                                Р.Ніколаєнко