flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «Донбасбізнескомпані», м.Донецьк по справі № 42/167б

02 квітня 2015, 12:29
  
 
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Запорізької області
УХВАЛА
01.04.2015
                                                                            Справа № 42/167б
 
 
Cуддя   Ніколаєнко Р.А., розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ” (83003, м.Донецьк, пр.Ілліча, 36) про заміну кредитора
у справі господарського суду Донецької області № 42/167б 
за заявою кредитора товариства з обмеженою відповідальністю “АВІС ФІНАНС м.Київ (правонаступника товариства з обмеженою відповідальністю “ЄВРО ЛІЗИНГ”, м.Київ)
до боржника публічного акціонерного товариства “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД”, 83050, м.Донецьк, вул.Університетська, 36, код ЄДРПОУ 03450063
про банкрутство
Ліквідатор   арбітражний керуючий Шугалєєва І.Г.
     
без виклику учасників
 
ВСТАНОВИВ:
           
30.03.2015 господарським судом Запорізької області отримано заяву ПАТ “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ”, м.Донецьк про заміну кредитора у справі № 42/167б про банкрутство ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД”, провадження у якій порушено господарським судом Донецької області.  
Згідно з розпорядженням голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 № 28-р розгляд справ, підсудних господарському суду Донецької області, здійснюється господарським судом Запорізької області.
            Відповідно до ст.1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
            Шляхом автоматичного розподілу заяв між суддями розгляд вищезгаданого клопотання призначено судді Ніколаєнку Р.А.
            Встановлено, що ухвалою господарського суду Донецької області від 18.11.2010 за заявою ТОВ "ЄВРО ЛІЗИНГ", м. Київ, господарським судом Донецької області порушено справу про банкрутство боржника внаслідок його фінансової неспроможності.  
Постановою від 09.07.2013 боржника - ПАТ "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД" визнано банкрутом, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Шарого Андрія Миколайовича.
В газеті "Голос України" №132 від 19.07.2013 опубліковано оголошення про визнання боржника - Публічного акціонерного товариства "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.
Ухвалою від 26.03.2014 припинено повноваження ліквідатора ПАТ "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД" Шарого Андрія Миколайовича та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Шугалєєву Ірину Григорівну.
 Як вище зазначалося, 30.03.2015 господарським судом Запорізької області отримано заяву ПАТ “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ” про заміну кредитора у справі № 42/167б про банкрутство.  
ПАТ “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ” просить замінити кредитора – ПАТ “ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ АКЦІОНЕРНИЙ БАНК”, м.Київ на нового кредитора - ПАТ “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ”, м.Донецьк.
Розглянувши заяву, вивчивши представлені матеріали та дані БД господарського суду Донецької області “Діловодство спеціалізованого суду”, суд знайшов підстави для задоволення заяви. 
   Так, встановлено, що ухвалою господарського суду Донецької області від 19.02.2012 у справі про банкрутство № 42/167б про банкрутство ПАТ "Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "ДОНБАСШЛЯХБУД" було затверджено реєстр вимог кредиторів.
 Серед інших, визнано вимоги ПАТ “Всеукраїнський Акціонерний Банк” (ПАТ “Ві Ей Бі Банк”) в розмірі 8503409,16 грн. першої черги та окремо – 33958,02 грн. – штрафні санкції, пеня.
 Кредиторські вимоги ПАТ «Ві Ей Бі Банк» виникли на підставі заборгованості Боржника за Кредитним договором № 2 від 23.01.2008 (надалі - Кредитний договір), що укладений між ПАТ «Ві Ей Бі Банк» (Кредитодавець), який на момент укладення Кредитного договору мав найменування «ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ АКЦІОНЕРНИЙ БАНК) та ПАТ "ТРЕСТ ПО БУДІВНИЦТВУ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ АВТОМОБІЛЬНИХ ШЛЯХІВ "ДОНБАСШЛЯХБУД" (Позичальник), який на момент укладення Кредитного договору мав найменування «ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ТРЕСТ ПО БУДІВНИЦТВУ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ АВТОМОБІЛЬНИХ ШЛЯХІВ "ДОНБАСШЛЯХБУД".
   01.07.2014 ПАТ «Ві Ей Бі Банк», як Первісний кредитор, на підставі Договору відступлення прав вимоги №36/07-14 (надалі - Договір відступлення) відступив Новому кредитору – ТОВ «ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ» (ТОВ «ДБК») права вимоги до Боржника за Кредитним договором та за Договором поруки №2/трест від 06.02.2009, укладеним між ПАТ «Ві Ей Бі Банк» та Поручителем - Корпорацією «ІНДУСТРІАЛЬНА СПІЛКА ДОНБАСУ» (надалі - Договір поруки).
Згідно з п.п.1.1, 1.2, 1.6 Договору відступлення ПАТ «Ві Ей Бі Банк», як Первісний кредитор, передає, а ТОВ «ДБК», як Новий кредитор, приймає усі права вимоги за Кредитним договором та Договором поруки. Відступлення прав здійснюється у повному обсязі. З дати відступлення (переходу) прав вимоги ТОВ «ДБК» стає кредитором Боржника за Кредитним договором та правами, пов’язаними з ним. Заборгованість Боржника станом на день укладення Договору відступлення становить 15757845,47 грн.
Згідно з п.1.5 Договору відступлення, відступлення прав вимоги здійснюється на платній основі. Вартість прав вимоги на день укладення Договору відступлення складає 8000000,00 грн. Права вимоги вважаються відступленими і переходять до ТОВ «ДБК» в момент оплати ним вартості прав вимоги у повному обсязі та/або здійснення заліку (зарахування зустрічних вимог). Датою відступлення (переходу до ТОВ «ДБК») прав вимоги є дата здійснення ТОВ «ДБК» оплати вартості прав вимоги та/або дата здійснення заліку (зарахування) зустрічних вимог.
 П.2.1 Договору відступлення сторони домовились, що сплата за відступлення прав вимоги здійснюється у строк до 08.07.2014 (включно).
Зобов'язання ТОВ «ДБК» з оплати 5781331,73 грн. виконані шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 5781331,73 грн. у порядку, передбаченому ст.601 Цивільного кодексу України, ст.203 Господарського кодексу України, що підтверджується Заявою про зарахування зустрічних вимог від 08.07.2014.
 Зобов'язання зі сплати 2218668,27 грн. також припинені належним виконанням, а саме – ТОВ «ДБК» 08.07.2014 перерахувало за визначеними у Договорі відступлення   реквізитами 2218668,27 грн., що підтверджується випискою по особовим рахункам   за 08.07.2014.
Таким чином, 08.07.2014 року ТОВ «ДБК» набуло усіх прав вимоги до Боржника за Кредитним договором та Договором поруки.
Про здійснене відступлення прав вимоги повідомлено Боржника таПоручителя повідомленням про відступлення права вимоги від 09.07.2014.
Крім іншого, в п. 1.3. Договору відступлення відображено, що цей Договір є підставою здійснення дій, пов’язаних, із заміною ПАТ «Ві Ей Бі Банк» на ТОВ «ДБК» за вимогами, що виникають на підставі Кредитного договору, Договору поруки або у зв’язку з ними, в тому числі є підставою для заміни сторони у справі №42/167б про банкрутство Боржника згідно зі ст.25 Господарського процесуального кодексу України.
Статтею 25 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі заміни кредитора чи боржника в зобовязанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах  господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони   на будь-якій стадії судового процесу.
За таких вищевикладених обставин заяву ТОВ “ДБК” слід визнати обґрунтованою, задовольнити заяву та замінити кредитора - ПАТ “ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ АКЦІОНЕРНИЙ БАНК”, м.Київ на правонаступника - ПАТ “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ”, м.Донецьк, яке набуло прав вимоги до Боржника - ПАТ “Трест по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів “ДОНБАСШЛЯХБУД”.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4-1, 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 2, 40 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 22.12.2011 № 4212-VІ, суд
 
У Х В А Л И В :
 
Прийняти заяву товариства з обмеженою відповідальністю “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ”, м.Донецьк     про заміну кредитора до розгляду.
            Заяву товариства з обмеженою відповідальністю “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ”, м.Донецьк     про заміну кредитора задовольнити.
Замінити кредитора - ПАТ “ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ АКЦІОНЕРНИЙ БАНК”, м.Київ на нового кредитора – правонаступника - ПАТ “ДОНБАСБІЗНЕСКОМПАНІ”, м.Донецьк.
 
            Копії даної ухвали надіслати заявнику, ПАТ “Ві Ей Бі Банк”, ліквідатору.        
  
                                 Суддя                                                                                Р.Ніколаєнко