flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги: ПАТ “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”, Маріуполь Донецької області та ДП “Донецька залізниця”, м. Донецьк по справі №908/678/15-г.

10 квітня 2015, 10:30
 номер провадження справи 33/22/15
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
 УХВАЛА
  
 31.03.2015                                                                                                              Справа № 908/678/15-г
 
Господарський суд Запорізької області у складі колегії суддів: головуючий суддя – Мірошниченко М.В., судді Боєвої О.С., судді: Науменко А.О.
Розглянувши матеріали справи № 908/678/15-г
за позовом: Публічного акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” (87504 м. Маріуполь Донецької області, вул. Левченка, 1)
до Державного підприємства “Донецька залізниця” (83001, м. Донецьк, вул. Артема, 68) 
про стягнення суми,
 
ВСТАНОВИВ:
 
В господарський суд Запорізької області надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариствоа “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча”,                              м. Маріуполь Донецької області про стягнення з Державного підприємства “Донецька залізниця”, м. Донецьк збитків в розмірі 15828,72 грн.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 03.02.2015 р. порушено провадження у справі № 908/678/15-г, розгляд якої призначено на 03.03.2015 р.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 03.03.2015 р., на підставі ст. 77 ГПК України, розгляд справи було відкладено на 31.03.2015 р.
Станом на 31.03.2015 р. витребувані ухвалами суду від 03.02.2015 р. та                                               від 03.03.2015 р. докази – до суду не надійшли.
При цьому від відповідача 26.03.2015 р. до господарського суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи внаслідок того, що останній не отримав копії позовної заяви з доданими матеріалами, що позбавляє його можливості надати відзив на позовну заяву та виконати вимоги суду. Із урахуванням факту перебування відповідача у зоні АТО, відповідач просить зобов’язати позивача направити копію позовної заяви із додатками на електронну адресу відповідача.
Відповідно до ст. 4-6 ГПК України справи у місцевих господарських судах розглядаються суддею одноособово. Будь-яку справу, що відноситься до підсудності цього суду, залежно від категорії і складності справи, може бути розглянуто колегіально, у складі трьох суддів.
Враховуючи категорію і складність справи (із урахуванням того, що станом на 31.03.2015 р. витребувані ухвалами суду від 03.02.2015 р. та від 03.03.2015 р. докази: направлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами, електронною поштою на електрону адресу відповідача (direction@railway.dn.ua); направлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами за допомогою інших організацій, які не призупинили прийом поштових відправлень до зони проведення АТО; Витяг з ЄДР, виданий Державним реєстратором у підтвердження місцезнаходження ДП “Донецька залізниця”; письмове пояснення із нормативно-правовим обґрунтуванням складу цивільного правопорушення вчиненого відповідачем, внаслідок якого заподіяні збитки у розмірі                   15828, 72 грн. (у розумінні ст. 623 ЦК України) та визначенням факту, що саме позивачу (вантажоутримувачу) заподіяні збитки (а не вантажовідправнику); докази у підтвердження визначення вартості втраченого вантажу - на загальну суму 15828, 72 грн., від Публічного акціонерного товариства “Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча” – до суду не надійшли), із урахуванням розпорядження голови господарського суду від 31.03.2015 р., справа підлягає розгляду у складі колегії суддів.
Відповідно до п. 3.8 постанови Пленуму Вищого господарського суду України “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” № 18 від 26.12.2011 р., розгляд справи починається заново.
Керуючись ст.ст. 4-6, 64, 65, 86 ГПК України, суд –
 
УХВАЛИВ:
 
1. Прийняти справу № 908/678/15-г до свого провадження у складі колегії суддів - головуючий суддя – Мірошниченко М.В., судді Боєвої О.С., судді: Науменко А.О. та призначити її до розгляду на 21.04.2015 р. о 14 год. 15 хв., в судовому засіданні, яке відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Тюленіна, 21/ Шаумяна, 4, корпус 1.
2.Зобов`язати сторони виконати наступні дії:
Позивача: надати належним чином оформлений доказ направлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами, електронною поштою на електрону адресу відповідача (direction@railway.dn.ua, а також nu@railway.dn.ua) та засвідчені копії скриншотів надати до суду; надати докази направлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами за допомогою інших організацій, які не призупинили прийом поштових відправлень до зони проведення АТО, в тому числі до м. Донецьк (кур’єрська служба ТОВ “ГЛОБАЛ-ПОСТ”, ТОВ “НОВА ПОШТА”, ТОВ “Поні Експрес” тощо); Витяг з ЄДР, виданий Державним реєстратором у підтвердження місцезнаходження ДП “Донецька залізниця”; письмове пояснення із нормативно-правовим обґрунтуванням складу цивільного правопорушення вчиненого відповідачем, внаслідок якого заподіяні збитки у розмірі                15828, 72 грн. (у розумінні ст. 623 ЦК України) та визначенням факту, що саме позивачу (вантажоутримувачу) заподіяні збитки (а не вантажовідправнику); докази у підтвердження визначення вартості втраченого вантажу - на загальну суму 15828, 72 грн.; довідку про платіжні банківські реквізити; довідку – станом на момент розгляду справи в суді, що сума 15828,72 грн. відповідачем не сплачена (за підписом керівника та головного бухгалтера); доручення на представника, забезпечити явку компетентного та повноважного представника.
Відповідача - надати нормативно та документально обґрунтований письмовий відзив на позовну заяву, документи в обґрунтування відзиву; при незгоді з розміром заявлених до стягнення збитків - надати контррозрахунок та докази в його обґрунтування; засвідчені копії платіжних документів у підтвердження повної або часткової сплати суми 15828,72 грн. (за наявності); довідку про платіжні банківські реквізити; належним чином засвідчені копії: правовстановлюючих документів (Витяг з ЄДР, Статут), листування з позивачем по суті спору; докази направлення відзиву позивачу; доручення на представника, забезпечити явку компетентного та повноважного представника.
Письмові пояснення, відзиви та належним чином завірені копії витребуваних документів надати до суду завчасно.
Явку уповноважених представників сторін визнати обов’язковою.
Копії ухвали направити сторонам у справі.
Попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п. 5 ст. 83 ГПК України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
 
Головуючий суддя                                                            М.В.Мірошниченко
 
Суддя                                                                       О.С. Боєва
 
Суддя                                                                      А.О. Науменко