flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ», м. Добропілля Донецької області у справі № 908/2339/15-г

10 квітня 2015, 13:18

 

 

   Господарський суд Запорізької області
 Ухвала
     про повернення позовної заяви про тлумачення договору
 
10 квітня 2015 р.                                                                                      Справа № 908/2339/15
 м. Запоріжжя
 
Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського Володимира Анатолійовича, розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ» (код з ЄДР-37014600), м. Добропілля Донецької області, та додані до неї матеріали, про тлумачення договору, –
                                               Установив:
 
До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява (вх. №2603/09-05 від 07.04.2015р.) Товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ» (код з ЄДР-37014600), м. Добропілля Донецької області, про тлумачення договору.
Суд, вивчивши позовну заяву та додані до неї матеріали, вважає їх такими, що підлягають поверненню без розгляду з наступних підстав.
Відповідно до частини 2 статті 36 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом – ГПК України) письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.
В процесі підготовки і оформлення документів необхідно дотримуватись правил, які забезпечують їх юридичну силу. 
Так, документ має юридичну силу за наявності обов’язкових для цього виду документа реквізитів.
Зокрема, документи оформляються на бланках, мають встановлений комплекс реквізитів і відповідний порядок їх розташування, установлений Національним стандартом України.
Порядок засвідчення копій, що подаються до суду, встановлений пунктом 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації", затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003р. 
Зокрема, готуючи та оформлюючи документи, заявник згідно з вказаним стандартом відмітку про засвідчення копії документа повинен складати зі слів: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.
Відповідно до п. 2.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (стаття 36 ГПК). Подані сторонами копії документів, виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо), засвідчуються підписом особи, яка їх виготовила або яка перевірила їх на відповідність оригіналам, із зазначенням її прізвища, ініціалів та посади (якщо вона є посадовою особою) та з прикладенням печатки (за її наявності).
 Але всупереч зазначеним вимогам законодавства долучені до заяви фотокопії документів належним чином не засвідчені, крім відтиску печатки на них інші необхідні реквізити відсутні.
Відповідно до статті статтею 63 Господарського процесуального кодексу України господарський суд повертає позовну заяву та додані до неї документи без розгляду, якщо у ній не вказано доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини. 
Оскільки заявником у належний спосіб не доведено тих обставин, на які він посилається, а у господарського суду на цій стадії відсутня можливість встановити їх, заява підлягає поверненню без розгляду за зазначених вище підстав.
            Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що 16.02.2015р. господарський суд Запорізької області розглянув спір за позовом Публічного акціонерного товариства „Завод залізобетонних конструкцій № 1” до Товариства з обмеженою відповідальністю „ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ”  у справі № 908/5802/14, в судовому рішенні дана правова оцінка договору постачання, на який посилається заявник. Також у даний час це рішення переглядається судом апеляційної інстанції, який також надасть правову оцінку і п. 4.4 договору. Згідно зі статтею 99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами цих справ у першій інстанції. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку користується правами, наданими суду першої інстанції.  
 
Керуючись статтями 41, 45, 63 та 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
Ухвалив:
 
Повернути без розгляду позовну заяву позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ДТЕК ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ» (код з ЄДР -37014600), м. Добропілля Донецької області, та додані до неї матеріали, про тлумачення договору.     
Копію ухвали надіслати  заявнику.
Додаток на адресу заявника: заява з додатками всього на 36 арк., в тому числі оригінал платіжного доручення № 2111540251 від 31.03.2015р. про сплату судового збору у розмірі - 1.218 грн. 
 
           Суддя                                                                    В.А. Кричмаржевський