flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома ТОВ “Теплотехніка” справа № 908/1368/15-г

22 квітня 2015, 08:52
До відома товариству з обмеженою відповідальністю Теплотехніка” (місто Донецьк) (908/1368/15-г)
 
за позовом Новолуганської сільської ради Артемівського району Донецької області (84573, Донецька область, Артемівський район, с. Новолуганське, вул. Первомайська, 38)
до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю “Теплотехніка” (83054, місто Донецьк, вул. Лівобережна, 73-б)
про зобов’язання виконати умови договору про закупівлю робіт за державні кошти у повному обсязі
 
Ухвала про залишення позову без розгляду від 21.04.2015 р.
 
До господарського суду Запорізької області 03.03.2015 року звернувся позивач – Новолуганська сільська рада Артемівського району Донецької області з позовною заявою до відповідача – товариства з обмеженою відповідальністю “Теплотехніка” про зобов’язання виконати умови договору про закупівлю робіт за державні кошти у повному обсязі. Позовні вимоги вмотивовані неналежним виконання відповідачем зобов’язань за договором про закупівлю робіт за державні кошти № 16/06-14т від 16.06.2014 р., а саме не проведення реконструкції КНС-1. КНС-2, КНС-3, КНС-4. В обґрунтування своєї правової позиції посилався на ст.ст. 11, 16, 509, 525, 526, 610, 629, 837, 861 ЦК України, ст. 193 ГК України.
Ухвалою суду від 04.03.2015 року порушено провадження у справі № 908/1368/15-г, присвоєно справі номер провадження 18/37/15, судове засідання призначене на 01 квітня 2015 року, в порядку ст. 65 ГПК України сторін зобов’язано надати необхідні документи для всебічного, повного та об’єктивного розгляду спору. Позивача зобов’язано надати докази направлення копії позовної заяви з додатками на адресу відповідача; договір з додатками, змінами та доповненнями (оригінал суду для огляду); докази виконання зобов’язань за договором; чітко визначити спосіб здійснення відповідачем дій направлених на відновлення прав та законних інтересів (спосіб або шлях); нормативне та документальне обґрунтування заявлених позовних; докази порушення прав та законних інтересів позивача діями або бездіяльністю відповідача; листування з відповідачем по суті спору (з доказами направлення або вручення вихідної кореспонденції); достовірні відомості про державну реєстрацію відповідача, а також юридичну та фактичну адресу відповідача, у т.ч. на час розгляду справи (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, інші документи). У зв’язку з неявкою представників сторін, невиконанням вимог суду, розгляд справи відкладався на 21.04.2015 р. 
Представник позивача в судове засідання повторно не з’явився, витребувані судом документи не надав, поважності причин невиконання вимог суду та неявки не зазначив. 
Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, представник відповідача в судове засідання за викликом не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався. Згідно листа УДППЗ "Укрпошта" від 30.03.2015 р. № 04-16-416 місто Донецьк входить до переліку населених пунктів, до яких не здійснюються поштові відправлення. Інформацію про час та місце судового засіданні розміщено на сторінці господарського суду Запорізької області на офіційному веб-порталі "Судова влада України". Таким чином, господарським судом Запорізької області вжито всіх заходів для належного повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи відповідно до Інформаційного листа Вищого господарського суду України № 01-06/1290/14 від 12.09.2014 р. (за наступними змінами та доповненнями).
Згідно ст. 22 ГПК України, сторони зобов’язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об’єктивного дослідження всіх обставин справи.
У відповідності із ст. 33 ГПК України, обов’язок доказування і подання доказів покладається на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Згідно роз’яснень Вищого Господарського Суду України, які викладені в інформаційному листі від 15.03.2010 року № 01-08/140 “Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві” – неявка в судові засідання учасників судового процесу (сторін), ненадання витребуваних судом документів та доказів, необхідних для повного розгляду справи – подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку.
Неподання або несвоєчасне подання стороною у справі, іншим учасником судового процесу доказів з неповажних причин, спрямоване на затягування судового процесу, може розцінюватися господарським судом як зловживання процесуальними правами.
Статтею 129 Конституції України встановлено, що основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.
Згідно із ст. 43 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.
За приписами ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.
Аналогічна правова позиція викладена в пункті 2.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” (з наступними змінами).
Згідно п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України, якщо позивач без поважних причин не подав витребуваних господарським судом матеріалів, необхідних для вирішення спору, або представник позивача не з’явився на виклик у засідання господарського суду і його нез’явлення перешкоджає вирішенню спору, господарський суд залишає позов без розгляду.
За таких обставин, враховуючи те, що позивач без поважних причин не надав витребувані судом оригінали документів, доданих до позову, не представив докази надсилання копії позовної заяви з додатком на адресу відповідача. позов підлягає залишенню без розгляду на підставі п. 5 ст.81 ГПК України, що не позбавляє позивача права звернутися до суду на загальних підставах після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду.
Керуючись ст. п. 5 ч. 1 ст. 81, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -
УХВАЛИВ:
 
1.      Позов залишити без розгляду.
 
 
Повний текст ухвали знаходиться в Єдиному державному реєстрі судових рішень або її можливо отримати в канцелярії господарського суду Запорізької області за адресою: місто Запоріжжя, вулиця Тюленіна, 21/Шаумяна, 4.
Суддя Носівець В.В.