flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ „Українська акціонерна страхова компанія АСКА” по справі № 908/2070/15-г

22 квітня 2015, 16:18
номер провадження справи 6/66/15
  
      ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
   Запорізької області
   УХВАЛА
 
м. Запоріжжя                                                                                                                Справа № 908/2070/15-г
22.04.2015 р.
 
За позовом                  Приватного акціонерного товариства „Страхова компанія „Український страховий стандарт” (м. Київ)
 
До                                 Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія АСКА” (м. Донецьк; поштова адреса: м. Київ)                                
                                       
Про стягнення 17 189 грн. 65 коп. 
 
                                                                             Суддя                    Місюра Л.С.
За участю представників:
 
Від позивача:             не з’явився
 
Від відповідача:        не з’явився
 
Розглянувши матеріали справи за позовом Приватного акціонерного товариства „Страхова компанія „Український страховий стандарт” м. Київ до Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія АСКА” м. Донецьк (м. Київ), про стягнення 17 189 грн. 65 коп., суд –
 
                                                            В С Т А Н О В И В:
 
Позивач в позовній заяві просить стягнути з відповідача витрати, пов’язані з оплатою страхового відшкодування, у розмірі 17 189 грн. 65 коп.
До судового засідання від позивача надійшло клопотання вих. № 1045 від 09.04.2015 року про приєднання додаткових доказів, в якому він, зокрема, просить розглянути справу за відсутності його представника.
Крім того, позивачем надано окреме клопотання вих. № 1042 від 09.04.2015 року про розгляд справи за відсутності представника позивача.
Клопотання позивача приймаються судом, оскільки вони подані у відповідності до вимог ст. 22 Господарського процесуального кодексу України (надалі – ГПК України).
Відповідач надав суду клопотання № 269-17/1 від 14.04.2015р., в якому просить суд відкласти розгляд справи призначений на 22.04.2015 року об 11 годині 00 хвилин, у зв’язку з неможливістю явки у судове засідання представника відповідача.
Клопотання відповідача приймається судом оскільки заявлено у відповідності до ст. 22 та 77 ГПК України, але не підлягає задоволенню, з огляду на наступне: відповідач не надав суду документи на підтвердження поважності причини неявки у судове засідання на виклик суду.
Суд вважає за необхідне вказати відповідачу, що ухвала господарського суду є обов’язковою для виконання. А також, необхідно зазначити, що відповідач є юридичною особою, і чинний ГПК України не обмежує коло осіб, які можуть з’явитися в судове засідання та представляти інтереси юридичної особи.
В матеріалах справи міститься Спеціальний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців № 20356257 від 31.03.2015 року, відповідно до якого Приватне акціонерне товариство „Українська акціонерна страхова компанія АСКА” знаходиться за адресою: проспект Ілліча, буд. 100, м. Донецьк, 83052.
Відповідно до п. 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011р. особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом зазначеної статті 64 ГПК України, зокрема, в разі, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв’язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.
Однак, листами вих. № 04-16-83 від 20.01.2015р. та № 04-16-416 від 30.03.2015р. Запорізька дирекція УДППЗ „Укрпошта” повідомила про припинення приймання поштових відправлень на /з територію (ї) Донецької та Луганської областей, у т.ч. м. Донецьк.
З огляду на вказане, у господарського суду була відсутня можливість направити ухвалу суду від 31.03.2015 року відповідачу на адресу: проспект Ілліча, буд. 100, м. Донецьк, 83052, про що складено відповідний акт від 31.03.2015 року.
На підставі викладеного, ухвала суду від 31.03.2015 року про порушення провадження у справі та призначення засідання суду була розміщена на офіційному сайті господарського суду Запорізької області, про що свідчать відповідні копії витягів з сайту.
Крім того, позивачем при зверненні до суду з позовом була зазначена інша поштова адреса відповідач, а саме: вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 5, м. Київ, 03186.
Ухвала суду про порушення провадження у справі та призначення судового засідання від 31.03.2015 року була направлена відповідачу на вказану вище поштову адресу.
На день розгляду справи поштове відділення не повернуло до суду примірники ухвал, які направлялись відповідачу на поштову адресу.
Крім того, текст ухвали про порушення провадження у справі та призначення судового засідання від 31.03.2015 року був направлений відповідачу на адресу його електронної пошти, про що свідчить витяг з журналу реєстрації вихідної кореспонденції електронною поштою № 06-05/953 від 03.04.2015р.
До того ж, про місце, день та час розгляду справи, зміст позовних вимог відповідач був повідомлений телефонограмою суду 03.04.2015 року, про що свідчить витяг з журналу реєстрації телефонограм та факсограм № 02-17/72 від 03.04.2015 року. 
Все вказане вище свідчить про те, що господарським судом було вжито всіх можливих та залежних від суду заходів для повідомлення відповідача про наявність в провадженні суду даної справи, про день, місце та час судового засідання.
Позивач та відповідач, повідомлені про місце, день та час розгляду справи, в порядку, передбаченому ГПК України, в судове засідання не з’явилися, сторони всі витребувані судом документи не надали, відповідач проти позову не заперечив.
У зв’язку з неявкою сторін, витребуванням додаткових документів, розгляд справи слід відкласти.
Керуючись ст. ст. 22, 77, 86 ГПК України, суд –
                                
                                                         У Х В А Л И В :
 
Розгляд справи відкласти до 21.05.2015 р. об 10 год. 00 хв.
 
Зобов’язати позивача у строк до 15.05.2015р.виконати дії танадати документи, витребувані ухвалою суду від 31.03.2015р., а також надати суду:
письмово вказати, чи включена сума ПДВ в суму позову; письмово вказати, чи являється стягувана позивачем сума вартістю відновлювального ремонту, чи ні; письмово вказати, чи здійснювався відновлювальний ремонт автомобіля, чи ні; у випадку здійснення відновлювального ремонту – письмово вказати,  чи являлася особа, яка здійснювала відновлювальний ремонт автомобіля платником ПДВ, або ні; надати документи, на підтвердження того, чи являлася особа, яка здійснювала ремонт платником ПДВ, або ні; письмово вказати та документально підтвердити, чи сплачена потерпілому сума з ПДВ, або ні; у випадку проведення відновлювального ремонту – письмово вказати та документально підтвердити, чи виплачувалася особі, яка здійснювала ремонт вартість ремонту з ПДВ, або ні;
належним чином засвідчені читаємі копії витребуваних документів – надати суду для справи, оригінали надати в судове засідання – для огляду. У випадку неможливості направити письмові пояснення та додані до них документи поштою – надіслати на адресу електронної пошти господарського суду Запорізької області:E-mail: inbox@zp.arbitr.gov.ua /із зазначенням номеру справи та судді/.
 
Зобов’язати відповідача у строк до 15.05.2015р. виконати дії танадати документи, витребувані ухвалою суду від 31.03.2015р., письмово пояснити суду та надати документи, які підтверджують поважність причин неявки вашого представника в судове засідання 22.04.2015р. а також надати суду:
докази того, що позивачем у суму позову включена сума ПДВ; письмово вказати, чи здійснювався відновлювальний ремонт автомобіля, чи ні; у випадку здійснення відновлювального ремонту – письмово вказати  чи являлася особа, яка здійснювала відновлювальний ремонт автомобіля платником ПДВ, або ні; надати документи, на підтвердження того, чи являлася особа, яка здійснювала ремонт платником ПДВ, або ні; письмово вказати та документально підтвердити, чи сплачена потерпілому сума з ПДВ, або ні; у випадку проведення відновлювального ремонту – письмово вказати та документально підтвердити, чи виплачувалася особі, яка здійснювала ремонт вартість ремонту з ПДВ, або ні;
читає му копію страхового полісу № АС / 8505990;
У випадку неможливості направити письмові пояснення та додані до них документи поштою – надіслати на адресу електронної пошти господарського суду Запорізької області: E-mail: inbox@zp.arbitr.gov.ua /із зазначенням номеру справи та судді/;належним чином засвідчені копії витребуваних документів – надати суду для справи, оригінали надати в судове засідання – суду для огляду. Забезпечити явку в судове засідання уповноваженого представника, за наявності можливості.
 
Суд вважає за необхідне попередити сторін, що за невиконання вимог суду, у тому числі у випадку неявки представника, у відповідності з ст. 83 ГПК України, суд має право стягнути в доход Державного бюджету України із сторони, яка ухиляється від вчинення дій, покладених судом штраф у розмірі до 1 700 грн. 
 
 Суддя                                                                                                              Л.С. Місюра