flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ "СЕВА САНТЕ АНІМАЛЬ УКРАЇНА" та ТОВ “УПК "АРТЕМ-АГРО» про відкладення розгляду справи № 908/1721/15-г на 14.05.2015 р. на 9 год. 50 хв.

23 квітня 2015, 12:04
 
 
номер провадження справи 1/20/15         
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
  
 21.04.2015                                                                                            Справа № 908/1721/15-г
 
за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "СЕВА САНТЕ АНІМАЛЬ УКРАЇНА" (04080, м. Київ, вул. В Хвойки, буд. 18/14, корп. 1, оф. 301-3033; адреса для листування: 01004, м. Київ, вул. Пушкінська, 20-А, оф.43 ТОВ "ЛЕКСФОР")
до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю“УКРАЇНСЬКА ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ "АРТЕМ-АГРО" (83086, м. Донецьк, вул. Кобозева, буд. 12)
про стягнення 166 935 грн. 23 грн.
 
Суддя Немченко О.І.
 
Представники сторін:
від позивача – Сьомочкіна Є.М. довіреність б/н від 30.01.2015 року;
від відповідача – не з’явився
 
                                                                ВСТАНОВИВ:
 
Товариство з обмеженою відповідальністю "СЕВА САНТЕ АНІМАЛЬ УКРАЇНА" звернулося до господарського суду Запорізької області з позовною заявою про стягнення заборгованості, пені, інфляційних втрат, 3% річних за договором поставки № 62/13 від 02.01.2013 року у сумі 166    935 грн. 23 коп.. з яких: сума основної заборгованості - 119    184 грн. 26 коп., пеня - 12    499 грн. 66 коп., сума інфляційних втрат - 31    273 грн., 3 % річних – 3    977 грн. 36 коп. з Товариства з обмеженою відповідальністю“УКРАЇНСЬКА ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ "АРТЕМ-АГРО".
Позов заявлено на підставі ст. 526,625 Цивільного кодексу України, ст. 1,193,265 Господарського кодексу України.
17.03.2015 р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі, судове засідання призначено на 21.04.2015 р., про що сторони були повідомлені належним чином, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.
Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про причини неявки суд не повідомив.
 Як встановлено судом, місцем реєстрації відповідача є 83086, м. Донецьк,                    вул. Кобозева, буд. 12
Відповідно до листа Запорізької дирекції УДППЗ “Укрпошта" від 20.01.2015 року           № 04-16-83, УДППЗ “Укрпошта” не приймає до пересилання поштові відправлення у              м. Донецьк, про що судом був складений відповідний акт. Суд неодноразово намагався повідомити відповідача про порушення провадження у справі шляхом телефонного зв’язку, але зв’язок не вдалося встановити. Враховуючи безрезультатні спроби повідомити усіма можливими способами відповідача про доту та час судового засідання, судом розміщена копія ухвали від 17.03.2015 року на офіційному веб-порталі "Судова влада в Україні" в     мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/) (у розділі "Новини та події суду").
Відповідно до Інформаційного листа ВГСУ від 01.12.2014 № 01-06/2052/14 Про внесення змін і доповнень до Інформаційного листа ВГСУ від 12.09.2014 № 01-06/1290/14 "Про Закон України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням АТО" П. 6. Учасник судового процесу, який знаходиться на території проведення АТО, вважатиметься належним чином повідомленим про час і місце засідання господарського суду за таких умов. Якщо у господарського суду наявні достовірні (тобто документально підтверджені підприємством зв’язку) відомості про неможливість здійснення поштових відправлень до певних населених пунктів чи місцевостей, то суд не вчиняє дій, зазначених у підпунктах 1 і 2 цього пункту. У такому разі, а також у випадках, коли поштові відправлення учасникам судового процесу все ж було надіслано, але їх повернуто підприємством зв’язку через неможливість вручення, суд здійснює відповідне повідомлення шляхом надсилання телеграми, телефонограми, з використанням факсимільного зв'язку чи електронною поштою або з використанням інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення. У такому разі на примірнику переданого тексту, що залишається у матеріалах справи, зазначаються дата і година його передачі і прізвища та ініціали осіб, які передали і прийняли текст. У матеріалах справи мають міститися документи, що підтверджують отримання учасником судового процесу повідомлення (завірений судом витяг з журналу реєстрації телефонограм, журналу реєстрації електронних поштових відправлень тощо). За неможливості здійснити повідомлення учасника судового процесу і в такий спосіб - інформація про час і місце судового засідання розміщується на сторінці відповідного суду (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/). У такому разі на роздрукованій сторінці з мережі Інтернет, на якій розміщено інформацію про час та місце засідання господарського суду, зазначаються дата розміщення інформації, прізвище та ініціали судді, у провадженні якого знаходиться відповідна справа, а також вчиняється його підпис. Якщо господарським судом вжито відповідних заходів щодо повідомлення учасника судового процесу, який знаходиться на території проведення АТО, у суду вищої інстанції відсутні підстави для скасування прийнятого судового рішення з посиланням на пункт 2 частини третьої статті 104 або пункт 2 частини другої статті 110 ГПК.
Представник позивача у судовому засіданні 21.04.2015 р. в повному обсязі підтримала позовні вимоги.
            Судом зазначено, що ухвалою від 17.03.2015 року була затребувана накладна № СА-0001443, а також всі докази в підтвердження спірної поставки.
            Позивачем відповідчних документів з цього приводу не надано.
            Судом зауважено на необхідність налдання у наступне судове засідання вказаної накладної та доказів виникнення спірної суми заборгованості саме на підставі доданого договору, у т.ч. щодо суми 26 952 грн. 22 коп. за який період і на підставі чого виникла ця сума, всі докази в підтвердження правомірності зарахування часткових оплат відповідача саме в погашення певних сум поставок.
 За клопотанням представника позивача судове засідання здійснювалося без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.
В п. 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від             26.12.2011 р. зазначено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.
Враховуючи неявку представника відповідача у судове засідання та неподання витребуваних доказів відповідачем та позивачем, для встановлення наявності чи відсутності обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги та правильного вирішення господарського спору, відповідно до ст.. 77 ГПК України суд відклав розгляд справи на 14.05.2015 на                09 год.50 хв.
Статтею 77 ГПК України встановлено, що нез’явлення в судове засідання представників сторін, інших учасників судового процесу, є підставою для відкладення розгляду справи в межах строків, встановлених ст. 69 ГПК України.
Відповідно до ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.
Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового процесу та інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку. 
Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.
Стаття 75 Господарського процесуального кодексу України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані судом документі не надані.
Отже, у разі нез'явлення представників сторін за викликом господарського суду та ненадання витребуваних судом документів, останній має право відкласти розгляд справи, розглянути спір за наявними у справі матеріалами, а також вжити заходів, передбачених пунктом 5 статті 83 Господарського процесуального кодексу України або статтею 90 Господарського процесуального кодексу України.
Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується своїм правом щодо стягнення в дохід Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України зі сторони штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
Керуючись ст.ст. 22, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
 
УХВАЛИВ :
1. Розгляд справи відкласти.
2. Судове засідання призначити на 14.05.2015 р. о 09 год. 50 хв.
3. Забезпечити явку в судове засідання компетентних представників сторін (доручення, належним чином оформлене, яке підтверджує повноваження представника, оригінал – суду для огляду, копію, належним чином завірену, – в матеріали справи).
Пояснення у справі надавати в письмовому вигляді. Документи суду надавати в оригіналі – для огляду та копіях (у читаємому варіанті) , належним чином завірених, для залучення до матеріалів справи.
Письмові пояснення та копії документів направити (надати) до суду заздалегідь, оригінали доказів представити суду в судовому засіданні.
Позивачу заздалегідь направити на адресу відповідача обґрунтований, документально підтверджений (з посиланням на договір купівлі-продажу, специфікації, видаткові накладні, рахунки, платіжні документи про сплату, тощо) акт звірки взаємних розрахунків на час розгляду справи в суді. Сторонам розглянутий, заповнений та підписаний (із зауваженнями чи без) акт звірки надати суду.
4. Зобов’язати сторони надати:
            Позивача - відправити в електронному вигляді позовну заяву та додані до неї документи, а також акт звірки на електронну адресу відповідача: ssurua@mail.ru та за телефоном відповідача (062) 304 11 75 (юрист Беліченко С.С.) дізнатись поштову адресу, на яку відповідачу можливе відправити поштову кореспонденцю та направити на вказану ним адресу копію позовної заяви із доданими документами та акт звірки; докази направлення електронною поштою та поштовим звязком цих документів на дати суду;надати суду: докази надіслання (за допомогою інших поштових компаній або надіслання на електронну пошту чи у інший спосіб) та отримання відповідачем позовної заяви та додатків до неї, а також детального акту звірки взаєморозрахунків на підставі договору; всі оригінали документів, доданих до позовної заяви та на які є посилання у позовній заяві (договір поставки, видаткові накладні, довіреності, банківські виписки, акти звірки); замовлення та відповіді на них; рахунки-фактури: СА- 0001082 від 16.07.2013, СА-0001233 від 08.08.2013, СА-0001406 від 09.09.2013, СА 0001624 від 11.10.2013, СА-0001811 від 08.11.2013, СА-0002070 від 19.12.2013, СА-0000107 від 21.01.2014,СА-0000366 від 28.02.2014, СА-0001485 від 19.08.2014; накладну № СА-0001443; виписки з банківського рахунку на час розгляду справи в суді; всі докази в підтвердження наявності спірної заборгованості; докази виникнення спірної суми заборгованості саме на підставі доданого договору, у т.ч. щодо суми 26 952 грн. 22 коп. за який період і на підставі чого виникла ця сума; всі докази в підтвердження правомірності зарахування часткових оплат відповідача саме в погашення певних сум поставок; пояснення з приводу відсутності між сторонами інших договірних взаємовідносин; перерахування сум пені та річних з урахуванням того, що день сплати не є днем заборгованості з цієї суми, а також перерахунок інфляційних втрат з кожної суми заборгованості за місяць; докази направлення позивачем відповідачу претензій, вимог, листів тощо та докази отримання їх відповідачем; письмові докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; провести звірку взаємних розрахунків з відповідачем; довіреність на представника.
Відповідача - надати суду: правовстановлюючі документи, довідку про підтвердження Ваших повних банківських реквізитів; виписку з банківського рахунку або платіжні документи що підтверджують перерахування Вами коштів відповідно до умов договору поставки № 62/13 від 02.01.2013 року; у письмовому вигляді (а також у разі потреби на електронну пошту суду – inbox@zp.arbitr.gov.ua) відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; докази виникнення між сторонами спірних правовідносин на виконання умов договору поставки № 62/13 від 02.01.2013 року; всі оригінали (для огляду суду), доданих позивачем до позовної заяви та на які є посилання у позовній заяві (договір поставки, видаткові накладні, довіреності, банківські виписки, акти звірки); рахунки фактури: СА- 0001082 від 16.07.2013, СА-0001233 від 08.08.2013, СА-0001406 від 09.09.2013, СА 0001624 від 11.10.2013, СА-0001811 від 08.11.2013, СА-0002070 від 19.12.2013, СА-0000107 від 21.01.2014,СА-0000366 від 28.02.2014, СА-0001485 від 19.08.2014; накладну № СА-0001443; всі докази сплати спірної заборгованості; докази відсутності між сторонами інших договірних взаємовідносин; контррозрахунок спірної суми заборгованості (із посиланням на відповідні документи, акти, рахунки, платіжні документи та дати, проплати і періоди виникнення простроченої заборгованості, а також залишку заборгованості); платіжні документи про сплату заборгованості; акти звірок; листування з позивачем щодо спірних правовідносин; письмовідокази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; провести звірку взаємних розрахунків з позивачем на день подання позову та розгляду справи в суді (акт звірки підписаний з боку директора (чи директора та бухгалтера) товариства, в якому міститься посилання на договір, рахунки на сплату, платіжні документи; довіреність на представника.
 
Відповідачу копію відзиву із доданими документами (у т.ч. контррозрахунком, тощо) терміново направити позивачу, докази направлення надати в судове засідання.
 
Письмові пояснення, відзив (заперечення) та належним чином завірені копії витребуваних документів надати заздалегідь до канцелярії суду чи заздалегідь направити до суду поштовим (а також і електронним) зв’язком.
    
 Позивача - повідомити суд про всі існуючі засоби зв’язку відповідача (існування іншої адреси, на яку можливе направлення поштової кореспонденції; номера телефонів та адресу електронної пошти).
 
Відповідачу - повідомити суд та позивача про всі існуючі засоби зв’язку (існування іншої адреси, на яку можливе направлення на ваше ім’я поштової кореспонденції; номера телефонів та адресу електронної пошти).
 
Відповідачу – враховуючи, що Вашим місцезнаходженням є м. Донецьк, з текстом цієї ухвали в електронному вигляді можна ознайомитись на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, а також на сторінці офіційного веб-порталу “Судова влада в Україні” в мережі Інтернет www.court.gov.ua/sudy у розділі “Новини та події суду”, чи отримати її копію безпосередньо в господарському суді Запорізької області, або поштою, при наданні поштової або іншої адреси, за якою може бути встановлений зв'язок з Вами.
 
Явку уповноважених представників сторін визнати обов’язковою.
 
Копії ухвали направити сторонам у справі.
 
Попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених у вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п.         5 ст.         83 Господарського процесуального кодексу України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
 
                    Суддя                                                                                         О.І. Немченко