flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги боржника Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України , кредитора УПФУ в Пролетарському районі , кредитора ВВД ФСС України в Пролетарському районі

24 квітня 2015, 15:16
   Номер провадження справи 16/38/15
 
  
  ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Запорізької області
УХВАЛА
 
23.04.2015
                             
                                 Справа №  5006/1/56-8б/2012
 
 
За заявою кредитора (заявника) Управління Пенсійного фонду України в Пролетарському районі м.Донецька
до боржника Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України
 
 про банкрутство
 
 ліквідатор   арбітражний керуючий Бєлий О.С.
        
Суддя Ніколаєнко Р.А.        
Представники:
від кредитора - не з’явився
від боржника – не з’явився
 
ВСТАНОВИВ:
 
   30.03.2015 господарським судом Запорізької області від ліквідатора арбітражного керуючого Бєлого О.С. отримано звіт ліквідатора та матеріали з господарської справи господарського суду Донецької області № 5006/1/56-8б/2012 про банкрутство Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України, м.Донецьк (код ЄДРПОУ 05776188).
Згідно з розпорядженням голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 № 28-р розгляд справ, підсудних господарському суду Донецької області, здійснюється господарським судом Запорізької області.
            Відповідно до ст.1 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
            Шляхом автоматичного розподілу справ між суддями розгляд поданих ліквідатором Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України  матеріалів про банкрутство боржника призначено судді Ніколаєнку Р.А.
У постанові господарського суду Донецької області від 16.04.2013 зазначено, що згідно статуту Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва м. Донецьк це підприємство є експериментальною базою НДІОМШБ (п.1.1), яке є державною власністю (п. 1.2).
Відповідно до п.2 цього статуту предметом діяльності ДЕШ НДІОМШБ є виготовлення, використання та випуск експериментальних зразків та дослідних партій, машин, устаткування, обладнання, які забезпечують ріст технічного рівня в шахто будівельних організаціях та підприємств вугільної промисловості.
Згідно листа від 24.07.2012р. № 06/3-16/1600 Головного управління статистики у Донецькій області Дослідно-експериментальна шахта Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва МІН значиться в ЄДРПОУ за організаційно-правовою формою як державне підприємство, вид діяльності –дослідження і розробка в галузі природничих та технічних наук.
 Відповідно до письмових пояснень Фонду державного майна України №10-17-2796 від 05.03.2013р. за даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Дослідно-експериментальна шахта Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва (код ЄДРПОУ: 05776188; організаційно-правова форма господарювання: 140 – Державне підприємство; місцезнаходження: м. Донецьк, вул. Степногірська, 1 значиться за Міністерством енергетики та вугільної промисловості України.
   Поруч з цим, відповідно до наявного в матеріалах справи листа Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 07.03.2013р. №17/0431 Дослідно-експериментальна шахта науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України не належить до сфери управління Міненерговугілля.
 Також, протягом вирішення питання щодо подальшого провадження у справі суд неодноразово зобов’язував державний орган з питань банкрутства надати відомості щодо розміру частки державної власності у статутному фонді підприємства боржника (у відсотках) - Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України.
 Станом на теперішній час доказів перевищення частки державної власності у статутному фонді підприємства боржника понад 25% суду не надано.
              Разом з тим, як встановлено постановою Донецького апеляційного господарського суду від 05.12.2012р., виходячи зі змісту ст.1 Гірничого закону України та враховуючи положення п.2 статуту, боржник Дослідно-експериментальна шахта Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва МІН не є шахтою, яка здійснює видобування корисних копалин, а лише займається дослідженням і розробкою в галузі природничих та технічних наук.
 У постанові Донецького апеляційного господарського суду від 05.12.2012р. також вказано, що постановою Донецького окружного адміністративного суду від 04.08.2009р. у справі № 2а-11103/09/0570 за позовом Державної податкової інспекції у Пролетарському районі м. Донецька до Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України м. Донецьк про припинення юридичної особи, якою адміністративним судом позов задоволено повністю, припинено юридичну особу Дослідно-експериментальну шахту Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвеглепрому України м.Донецьк та призначено ліквідатором ДПІ у Пролетарському районі м. Донецька.
Ухвалою від 02.04.2015 матеріали справи № 5006/1/56-8б/2012 прийнято до розгляду з присвоєнням справі   номеру провадження 16/38/15, призначено засідання суду на 23.04.2015.
Представники сторін, ліквідатор в засідання суду не з’явилися.
Водночас, представлені ліквідатором матеріали, а також інформація по справі з бази даних “Діловодство спеціалізованого суду” господарського суду Донецької області суддя знаходить достатніми для розгляду справи по суті.
Зазначається, що боржника - Дослідно-експериментальну шахту Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України визнано банкрутом згідно з положеннями ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 № 2343-ХІІ.
            До реєстру вимог кредиторів банкрута ліквідатором включені:
1. Управління Пенсійного фонду України в Пролетарському районі м.Донецька з вимогами в розмірі 116164,21 грн. другої черги задоволення;
2. Відділення виконавчої дирекції соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Пролетарському районі м.Донецька з вимогами в розмірі 55066,50 грн. другої черги задоволення.
Вимоги в загальному розмірі 171230,71 грн. залишилися незадоволеними в зв’язку з відсутністю майна боржника.
             Розглянувши наданий звіт ліквідатора та матеріали ліквідаційної процедури, суд вважає, що підстави для відкладення розгляду справи відсутні, ліквідатором вжито всіх встановлених Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” заходів по здійсненню та завершенню ліквідаційної процедури.
           Згідно з матеріалами справи та документами, що підтверджують проведену ліквідаційну процедуру, зокрема – інформаційними довідками органів реєстрації прав на майно, Держземагентства, Держсільгоспінспекції та інш. майна, земельних ділянок,     корпоративних прав банкрут не має.  
            Виконавчі документи щодо боржника на виконанні у ДВС не перебувають, що підтверджено довідкою ППВР ВДВС Донецького ОУЮ.
            Проведеною ліквідатором роботою встановлено, що майно банкрута, за рахунок якого можливо було б погасити кредиторську заборгованість відсутнє, що підтверджено матеріалами ліквідаційної процедури та відображено у ліквідаційному балансі.
            Виконана ліквідатором робота та заходи, що вживались для виявлення та розшуку майна боржника,    є вичерпаними, проте сформувати ліквідаційну масу банкрута виявилося неможливим.   
Оцінивши звіт, що відповідає вимогам ст. 32 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та ліквідаційний баланс, матеріали, що стосуються здійснення ліквідаційної процедури, вислухавши кредитора (ліквідатора), суд вважає за необхідне звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.
Враховуючи, що за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не залишилось майна для здійснення статутної діяльності,   Дослідно-експериментальну шахту Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України слід ліквідувати, провадження по справі припинити.
Відповідно до ч.6 ст.31 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.  
В зв’язку з допущенням в ухвалі від 02.04.2015 у даній справі описки при зазначенні часу проведення судового засідання описку слід в порядку ст.89 ГПК України виправити: в абз.3 резолютивної частини ухвали замість “об 11.00” вказати “об 11-20”. 
Керуючись ст.ст. 5, 32, 34, ч.6 ч.1 ст.40, 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 14.05.1992 № 2343-ХІІ, ч.1 розд.Х Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”   в редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VІ, ст.ст.4-1, 86, 89 Господарського процесуального кодексу України, суд                
                                                    
УХВАЛИВ:
 
Виправити описку ухвалі від 02.04.2015 у справі № 5006/1/56-8б/2012: в абз.3 резолютивної частини ухвали замість “об 11.00” вказати “об 11-20”. 
            Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - Дослідно-експериментальної шахти Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України- затвердити.
Банкрута - Дослідно-експериментальну шахту Науково-дослідного інституту організації та механізації шахтного будівництва Мінвуглепрому України - ліквідувати.
Провадження у справі припинити.
Вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважати погашеними.  
Ліквідатору передати до архіву фінансово-господарські документи банкрута.
 
 Копії ухвали надіслати кредиторам, банкруту, ліквідатору, державному реєстратору реєстраційної служби Запорізького МУЮ (Орджонікідзевський район), Іллічівському  відділенню Маріупольської ОДПІ, Головному управлінню статистики у Донецькій області, відділу з питань банкрутства ГТУЮ у Запорізькій області. 
 
 
          Суддя                                                                             Р.Ніколаєнко