flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ ТОВ «ЗЕГНА ГЛОБАЛ» ТА ФОП ГРИШАЄВА О.І. ПРО РОЗГЛЯД СПРАВИ 908/2512/15-г 02.06.2015 о 15 год. 00 хв.

02 червня 2015, 10:36
 
 номер провадження справи 1/27/15         
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 
УХВАЛА
  
 19.05.2015                                                                                                Справа № 908/2512/15-г
за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Зегна Глобал” (43000, м. Луцьк)
до відповідача: Фізичної особи-підприємця Гришаєва Олега Івановича (87537, Донецька область, м. Маріуполь)
про стягнення 24 555 грн. 14 коп.
           
Суддя Немченко О.І.
 
Представники сторін:
від позивача – не з’явився
від відповідача – не з’явився
 
                                                                ВСТАНОВИВ:
 
Товариство з обмеженою відповідальністю “Зегна Глобал” звернулося до господарського суду Запорізької області з позовною заявою про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу № 01-12/14 від 01.12.2014 року 24  555 грн. 14 коп. з яких: 9  600 грн. 00 коп. – основного боргу, 6  744 грн. 17 коп. – пені, 8  210 грн. 97 коп. 40% річних з фізичної особи-підприємця Гришаєва Олега Івановича.
Позов заявлено на підставі ст. 509,526,530,610,611,612,629 Цивільного кодексу України, ст. 193,198,220 Господарського кодексу України та п. 1.1,4.1,6.1,7.2,10.3 умов договору купівлі-продажу № 01-12/14 від 01.12.2014 року, Додатку №1 від 01.12.2014 року до договору купівлі-продажу № 01-12/14 від 01.12.2014 року. і обґрунтовано посиланням на неналежне виконання відповідачем своїх зобов’язань щодо поставки товару.
14.04.2015 р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі, судове засідання призначено на 19.05.2015 р., про що сторони були повідомлені належним чином, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.
15.05.2015 року до канцелярії господарського суду Запорізької області від позивача надійшли письмові пояснення по справі, заява про розгляд справи за відсутності представника позивача та інші витребувані судом документи.
Представники сторін у судове засідання 19.05.2015 р. не з’явився. Відповідач витребувані ухвалою суду документи не надав.
Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.
Враховуючи неявку представників сторін у судове засідання та неподання витребуваних доказів, для встановлення наявності чи відсутності обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги та правильного вирішення господарського спору, відповідно до ст.. 77 ГПК України суд відклав розгляд справи на 02.06.2015 на 15 год.00 хв.
В п. 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від             26.12.2011 р. зазначено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.
Статтею 77 ГПК України встановлено, що нез’явлення в судове засідання представників сторін, інших учасників судового процесу, є підставою для відкладення розгляду справи в межах строків, встановлених ст. 69 ГПК України.
На підставі викладеного, зважаючи на неявку в судове засідання представників сторін, клопотання позивача про відкладення розгляду справи та не виконання відповідачем ухвали суду, судом вирішено відкласти розгляд справи на 02.06.2015 р. о   15 год. 00 хвил., зобов`язавши сторони виконати вимоги суду, викладені у даній ухвалі.
Відповідно до ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.
Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового процесу та інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку. 
Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.
Стаття 75 Господарського процесуального кодексу України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані судом документі не надані.
Отже, у разі нез'явлення представників сторін за викликом господарського суду та ненадання витребуваних судом документів, останній має право відкласти розгляд справи, розглянути спір за наявними у справі матеріалами, а також вжити заходів, передбачених пунктом 5 статті 83 Господарського процесуального кодексу України або статтею 90 Господарського процесуального кодексу України.
Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним вдруге попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується своїм правом щодо стягнення в дохід Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України зі сторони штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
Керуючись ст.ст.     22, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
 
УХВАЛИВ :
1. Розгляд справи відкласти.
2. Судове засідання призначити на 02.06.2015 р. о 15 год. 00 хв.
 3. 1. Забезпечити явку в судове засідання компетентних представників сторін (доручення, належним чином оформлене, яке підтверджує повноваження представника, оригінал – суду для огляду, копію, належним чином завірену, – в матеріали справи).
       3.     Пояснення у справі надавати в письмовому вигляді. Документи суду надавати в оригіналі – для огляду та копіях (у читаємому варіанті), належним чином завірених, для залучення до матеріалів справи.
       4.     Письмові пояснення та копії документів направити (надати) до суду заздалегідь, оригінали доказів представити суду в судовому засіданні.
       5.     Позивачу заздалегідь направити на адресу відповідача обґрунтований, документально підтверджений (з посиланням на договір купівлі-продажу   № 01-12/14 від 01.12.2014 року) та підписаний уповноваженими особами (керівниками чи керівниками та бухгалтерами) акт звірки взаємних розрахунків на час звернення до суду із цим позовом та розгляду справи в суді. Відповідачу розглянутий, заповнений та підписаний (із зауваженнями чи без) акт звірки надати суду.
Позивача - надати суду: докази отримання відповідачем позовної заяви та додатків до неї; нормативне обґрунтування щодо заявленої до стягнення суми основного боргу (повернення передоплати та щодо пені та процентів); надати суду уточнений розрахунок; всі оригінали документів, доданих до позовної заяви та на які є посилання у позовній заяві; інші докази в підтвердження виконання сторонами договірних зобов’язань (листи, заявки, товаросупровідні документи, рахунки, довіреності, платіжні вимоги (доручення), податкові накладні, тощо); всі докази належного виконання Вами умов договору № 01-12/14 від 01.12.2014 р., специфікацій до договору; всі докази в підтвердження наявності спірної заборгованості; докази направлення позивачем відповідачу претензій, вимог, листів, у т.ч. щодо повернення суми передоплати, тощо та докази отримання їх відповідачем; письмові докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; провести звірку взаємних розрахунків з відповідачем; довіреність на представника.
Відповідача - надати суду: паспорт, свідоцтво ФОП; довідку про підтвердження Ваших повних банківських реквізитів; у письмовому вигляді (а також у разі потреби на електронну пошту суду – inbox@zp.arbitr.gov.ua); відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; заяву про відкриття поточного рахунку; докази виникнення між сторонами спірних правовідносин саме на виконання умов договору від № 01-12/14 від 01.12.2014 р.; всі оригінали (для огляду суду), доданих позивачем до позовної заяви та на які є посилання у позовній заяві; контррозрахунок суми основного боргу, пені, 40% річних (із посиланням на відповідні документи дати та суми проплат, дати та суми поставок і періоди виникнення простроченої заборгованості); листування з позивачем щодо спірних правовідносин; письмовідокази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; провести звірку взаємних розрахунків з позивачем на день подання позову та розгляду справи в суді (акт звірки підписаний з боку директора (чи директора та бухгалтера) товариства, в якому міститься посилання на договір поставки № 01-12/14 від 01.12.2014 р. (специфікації) та відповідні документи про оплати, поставки, строки виникнення заборгованості та залишок боргу); довіреність на представника.
 
Відповідачу копію відзиву із доданими документами (контррозрахунком, тощо) терміново направити позивачу, докази направлення надати в судове засідання.
 
Письмові пояснення, відзив (заперечення) та належним чином завірені копії витребуваних документів надати заздалегідь до канцелярії суду чи заздалегідь направити до суду поштовим (а також і електронним) зв’язком.
 
Явку уповноважених представників сторін визнати обов’язковою.
 
Копії ухвали направити сторонам у справі.
 
Попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених у вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п.  5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
 
                    Суддя                                                                                         О.І. Немченко