flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ “Банк Форум”, м. Київ , ФОП Табачника Яна Павловича, м. Торез Донецької області та ТОВ “Донхімтранс”, м. Торез Донецької області по справі №908/4591/14.

02 червня 2015, 10:13
 номер провадження справи 33/104/14
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ       
УХВАЛА
  
 21.05.2015                                                                                                                               Справа № 908/4591/14
 
Суддя господарського суду Запорізької області Мірошниченко М.В., розглянувши заяву Фізичної особи-підприємця Табачника Яна Павловича про відстрочку виконання рішення суду по справі 908/4591/14
за позовом Публічного акціонерного товариства “Банк Форум” , м. Київ.
до відповідача-1 Фізичної особи-підприємця Табачника Яна Павловича , м. Київ.
до відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю “Донхімтранс” , м. Київ.
про стягнення суми,
 
ВСТАНОВИВ:
 
Рішенням господарського суду Запорізької області від 15.01.2015р. у справі                          № 908/4591/14 позов задоволено. Стягнуто солідарно з ФОП Табачника Я.П. та ТОВ “Донхімтранс” на користь ПАТ “Банк Форум” заборгованість за кредитним договором           № 6-0032/13/15- LTf від 25.09.2013 р. в сумі 96914 євро 79 євроцентів, що за курсом НБУ станом на 04.11.2014 р. становить 1571910 грн. 79 коп., в тому числі: прострочена заборгованість по поверненню кредитних коштів – 23107 євро 49 євроцентів; поточна заборгованість по поверненню кредитних коштів – 65390 євро 35 євроцентів; прострочена заборгованість за нарахованими процентами – 6840 євро 71 євроцент; поточна заборгованість за нарахованими процентами -1086 євро 55 євроцентів; пеня з розрахунку подвійної облікової ставки НБУ за простроченими процентами – 489 євро 69 євроцентів.
30.01.2015р. було видано наказ про примусове виконання вказаного рішення.
21.05.2015 р. в господарський суд Запорізької області від ФОП Табачника Я.П. (відповідача-1 у справі) надійшла заява (вих. б/н від 20.05.2015 р.) про відстрочку виконання рішення суду по справі 908/4591/14 до закінчення дії АТО.
Розглянувши зазначену заяву господарський суд дійшов висновку, що заява підлягає поверненню без розгляду виходячи з наступного.
Відповідно до ст. 121 Господарського процесуального кодексу України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, за поданням прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.
Згідно із п. 7.3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України “Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постав господарських судів України”                         від 17.10.2012 р. № 9 заяву про надання відстрочки, розстрочки, зміну способу і порядку виконання рішення слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи. Зокрема, заявник повинен подати докази надіслання другій стороні копії цієї заяви і доказів на її обґрунтування, сторони мають бути повідомлені про час і місце розгляду заяви тощо.
У разі неподання заявником доказів надіслання другій стороні відповідних копій заява і додані до неї документи не пізніше трьох днів з дати надходження заяви повертаються заявникові без розгляду на підставі пункту 6 частини першої статті 63, статті 121 ГПК, про що виноситься ухвала.
Згідно із пунктом 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Частиною 1 статті 56 ГПК України передбачено, що позивач, прокурор зобов’язані при подання позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Так, відповідно до Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270, належним доказом направлення копії заяви з додатком іншим учасникам судового процесу є оригінал розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека), виданий відправникові поштового відправлення.
Пунктом 61 Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.
Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.
За приписами ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи (ч.1 ст. 34 ГПК України).
Частиною 2 ст. 34 ГПК України встановлено, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч.1 ст. 36 ГПК України).
Відповідно до ч. 2 ст. 36 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.
Таким чином, належним доказом направлення сторонам копії заяви та доданих до неї документів є оригінал опису вкладення, з зазначенням адреси і найменуванням адресанта та заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до заяви.
В даному випадку, вищезазначені норми заявником не дотриманні, зокрема, ним не надано доказів надсилання копії заяви та доданих до неї документів на адресу позивача та відповідача-2 у справі № 908/4591/14 - ПАТ “Банк Форум”.
Не надання заявником оригіналу опису вкладення, який би свідчив про надсилання на адресу іншого учасника судового процесу копії заяви є безумовним порушенням приписів ст. 56 ГПК України.
Розгляд заяви про розстрочку виконання судового рішення, в даному випадку не може бути здійснений без наявності належних доказів направлення копії заяви учасникам процесу, без їх обізнаності про подання та розгляд відповідної заяви.
При цьому суд звертає увагу заявника на те, що відповідно до п. 5 Інформаційного листа ВГСУ від 12.09.2014 р. № 01-06/1290/14 “Про Закон України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням анти терористичної операції” розгляд заяв і скарг, поданих за зміненою згідно із Законом підсудністю справ, здійснюється відповідними господарськими судами за загальними правилами ГПК.
У разі подання заяви (в т.ч. позовної) або скарги, стосовно якої ГПК передбачено обов’язкове надсилання її копії і копій доданих до неї документів іншим учасникам судового процесу, що знаходяться на території проведення АТО і на адресу яких у зв’язку з цим неможливо надіслати відповідні копії, господарський суд: приймає заяву (скаргу), про що виносить ухвалу; тією ж ухвалою покладає на заявника обов’язок подати документ, яким підтверджується неможливість надсилання копії заяви і доданих до неї документів іншому учасникові судового процесу, що знаходиться на території проведення АТО.
Форму відповідного документа законодавчо не визначено. Отже, ним може бути будь-який документ, виданий (надісланий) адресатові підприємством зв'язку за підписом керівника (заступника керівника, іншої уповноваженої особи) такого підприємства, що свідчив би про неможливість пересилання поштової кореспонденції на територію проведення АТО.
У випадку неподання такого документа позов/заява підлягає залишенню без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 81 ГПК.
З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності повернення заяви (вих. б/н від 20.05.2015 р.) Фізичної особи-підприємця Табачника Я.П. про відстрочку виконання рішення суду по справі 908/4591/14, без розгляду.
Повернення заяви без розгляду не перешкоджає повторному зверненню після усунення недоліків.
Керуючись ст. 56, п. 6 ч. 1 ст. 63, 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, суд                
                                                                УХВАЛИВ:
 
Заяву Фізичної особи-підприємця Табачника Яна Павловича, м. Торез Донецької області про відстрочку виконання рішення суду по справі 908/4591/14, повернути без розгляду.
 
Додаток: матеріали заяви на 3 аркушах.
 
Суддя                                                                     М.В. Мірошниченко