flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ „Українська акціонерна страхова компанія Аска”, справа № 908/2070/15-г

09 червня 2015, 08:40
                                                                                        № провадження справи 6/66/15
                                                                                            ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
                                                                                                  Запорізької області 
                                                                                          Р І Ш Е Н Н Я
                                                                                                                                      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
 
м. Запоріжжя                                                                                                  
03.06.2015р.                                                                                                                       Справа № 908/2070/15-г
 
За позовом                  Приватного акціонерного товариства „Страхова компанія „Український страховий стандарт” (----------, м. Київ, --------)
 
До                                 Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія Аска” (--------м. Донецьк, ------; поштова адреса------- м. Київ, ---------)                                
                                      
Про стягнення 17 189 грн. 65 коп. 
 
                                                                                                          Суддя             Місюра Л.С.
За участю представників :
 
Від позивача:             не з’явився 
 
Від відповідача:         не з’явився 
 
Розглянувши матеріали справи за позовом Приватного акціонерного товариства „Страхова компанія „Український страховий стандарт” м. Київ до Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія Аска” м. Донецьк (м. Київ), про стягнення 17 189 грн. 65 коп., суд –
 
                                                            В С Т А Н О В И В:
 
Позивач в позовній заяві просить стягнути з відповідача витрати, пов’язані з оплатою страхового відшкодування, у розмірі 17 189 грн. 65 коп.
Позивач надавав клопотання вих. № 1045 від 09.04.2015 року та № 1042 від 09.04.2015 року про приєднання додаткових документів, в яких він, зокрема, просив розглянути справу за відсутності його представника.
Крім того, позивачем надано окреме клопотання вих. № 1250 від 27.04.2015 року, в якому позивач просить суд розглянути справу без участі представника позивача за наявними у справі матеріалами, а також зазначає: що сума ПДВ не включена в суму позову, оскільки розрахунок ціни позову здійснюється на основі Звіту ТОВ «ЕКСПЕРТ» № 1975 від 05.12.2013 року – а саме: вартість відновлювального матеріального збитку, завданого власнику автомобіля Geelyдерж. номер АН 1149 ІК становить 17 189 грн. 65 коп. Страхове відшкодування було перераховано на ТОВ «АІС Автодом Донецьк» та розраховане відповідно до рахунку-фактури № 9791 від 22.11.2013 року ТОВ «АІС Автодом Донецьк» в розмірі всього: 18 649 грн. 63 коп., де ПДВ 3 108грн.. 26 коп., разом без ПДВ 15 541 грн.. 37 коп. 
Клопотання позивача про розгляд справи за відсутністю його представника, були прийняти судом, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутністю представника позивача, за наявними в справі матеріалами, відповідно до ст. 75 ГПК України.
Від відповідача на електронну адресу суду надійшла заява № 313-17/1 від 20.05.2015 року, в якій він просить суд розглянути справи за відсутністю представника відповідача, у зв’язку з неможливістю участі представника відповідача у судовому засіданні.
Заява відповідача була прийнята судом.
Крім того, відповідач надав суду відзив на позовну заяву № 312-17/1 від 20.05.2015 року, в якому вказав наступне: між позивачем та Гаманом Андрієм В'ячеславовичем 11.11.2013 року було укладено договір № 0111-0502-012 добровільною страхування транспортного засобу, що є предметам застави (надалі за текстом — Договір). 14.11.2013 року, тобто через три дня після підписання Договору, сталась дорожньо-транспортна пригода з забезпеченим договором транспортним засобом. Внаслідок ДТП автомобілю, що належить на праві приватної власності Гаману А.В. було заподіяно механічні пошкодження. Частиною 4 ст. 18 Закону України «Про страхування» передбачено, що договір страхування набирає чинності з моменту внесення першого страхового платежу, якщо інше не передбачене договором страхування. Відповідно до п. 22.1. Договору, договір набуває чинності і дня наступного за днем сплати першого страхового платежу в повному обсязі на поточний рахунок чи до каси страховика, але не раніше дата, зазначеної в договорі як кінцевий строк внесення страхового платежу, та автоматично припишеться з 00 годин 00 хвилин наступного дня, який слідує за днем, обумовленим ним договором як дата припинення першого строку дії договору, якщо черговий страховий платіж не надійшов страховику в передбачений термін. Згідно з п. 22.2. договору, у випадку, коли період часу від дата: укладання договору до дата надходження страхового платежу або чергового платежу на поточний рахунок чи до каси страховика перевищує п'ять робочих днів, відповідальність Страховика за Договором настає після надходження страхового платежу за умови повторного огляду застрахованого транспортного засобу та з моменту підписання сторонами відповідного Акту огляду. Підпунктом 23.4.3 договору встановлено, що дія цього договору припиняється за згодою сторін, а також у разі несплати страхувальником страхових платежів встановлених договором строки. При чому договір вважається достроково припиненим у випадку, якщо перший (або черговий) страховий платіж не був сплачений в порядку, передбаченому цим договором. Враховуючи те, що ДТП трапилась 14.11.2013 року, відповідач мас сумніви чи було внесено страхувальником позивача страховий платіж по договору вад 11.11.2013 року до настання ДТП, а як наслідок чи діяв договір на момент настання ДТП. Враховуючи вищевикладене, відповідач просить суд витребувати у позивача належним чином оформленні докази сплати страхувальником Гаманом А.В, страхового платежу за договором № 0111-0502-0121 добровільного страхування транспортного засобу. Вказані докази відповідач просить суд зобов'язати позивача також надіслати на поштову адресу ПрАТ "УАСК АСКА" (03186, м. Київ, вул. А. Антонова, 5).
За клопотанням позивача строк розгляду справи був продовжений на 15 днів. Розгляд справи двічі відклався.
03.06.2015р. розгляд справи продовжений та прийнято рішення.
Позивач та відповідач, повідомлені про місце, день та час розгляду справи, в порядку, передбаченому ГПК України, в судові засідання тричі не з’явились, про причини неявки суд не повідомили.
Від відповідача на електронну адресу суду надійшла заява №341-17/1 від 02.06.2015р., в якій він просить суд розглянути справи за відсутністю представника відповідача, у зв’язку з неможливістю участі представника відповідача у судовому засіданні.
Заява відповідача приймається судом.
 Приймаючи клопотання позивача та відповідача, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутністю представників позивача та відповідача, за наявними в справі матеріалами, відповідно до ст. 75 ГПК України.
Розглянувши та оцінивши всі матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:       
Між позивачем та Гаман Андрієм В’ячеславовичем був укладений поліс обов’язкового страхування цивільно – правової відповідальності №АС/6606544.
В п. 3 вказаного полісу був визначений строк його дії з 00 годин 00 хвилин 11.11.2013р. по 10.11.2014р. 
11.11.2013 року між позивачем (страховиком за договором) та Гаман Андрієм В’ячеславовичем (страхувальником за договором) був укладений договір добровільного страхування транспортного засобу, що є предметом застави № 0502-0121 (надалі – договір страхування).
Предметом договору страхування є майнові інтереси, які не суперечать законодавству України, і пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням об’єктами страхування, вказаними в пунктах 6 та 8 цього договору.
Згідно з п. 6 договору страхування, об’єктом страхування є автомобіль Geely, реєстраційний номер АН1149ІК.
В п. 9 договору страхування передбачено страхові ризики, на які поширює дію договір страхування, зокрема, дорожньо-транспортна пригода, стихія та інші події, протиправні дії третіх осіб, незаконне заволодіння (угон).
Відповідно до умов розділу 19 договору страхування, страхувальник зобов’язався з моменту, коли про настання події, що має ознаки страхового випадку, стало відомо страхувальнику, будь-яким чином повідомити позивача протягом 24 годин (у разі настання події за кордоном – протягом 48 годин) без врахування неробочих днів.
Розділом 20, зокрема, п. п. 20.2 договору страхування, був погоджений перелік документів, які має надати страхувальник на підтвердження настання страхового випадку.
Згідно з п. 21.1.1 договору страхування, позивач (страховик) зобов’язаний протягом 2 (двох) робочих днів, як тільки йому стане відомо про настання події, що має ознаки страхового випадку, вжити заходів щодо оформлення всіх необхідних документів для своєчасної виплати страхового відшкодування страхувальнику.
Відповідно до п. 22.1. договору, договір набуває чинності і дня наступного за днем сплати першого страхового платежу в повному обсязі на поточний рахунок чи до каси страховика, але не раніше дата, зазначеної в договорі як кінцевий строк внесення страхового платежу, та автоматично припишеться з 00 годин 00 хвилин наступного дня, який слідує за днем, обумовленим ним договором як дата припинення першого строку дії договору, якщо черговий страховий платіж не надійшов страховику в передбачений термін.
Згідно з п. 22.2. договору, у випадку, коли період часу від дата: укладання договору до дата надходження страхового платежу або чергового платежу на поточний рахунок чи до каси страховика перевищує п'ять робочих днів, відповідальність Страховика за Договором настає після надходження страхового платежу за умови повторного огляду застрахованого транспортного засобу та з моменту підписання сторонами відповідного Акту огляду.
Підпунктом 23.4.3 договору встановлено, що дія цього договору припиняється за згодою сторін, а також у разі несплати страхувальником страхових платежів встановлених договором строки. При чому договір вважається достроково припиненим у випадку, якщо перший (або черговий) страховий платіж не був сплачений в порядку, передбаченому цим договором.
Гаман А.А. перерахував позивачу грошові кошти в сумі 3 730 грн. 50 коп. та 243 грн., що підтверджується квитанціями № 17001.694.3 від 31.10.2013р. та № 17001.694.1 від 31.10.2013р. та виписками по особовим рахункам від 01.11.2013р.
Позивач надав суду докази направлення відповідачу вказаних документів та копії договору та полісу.
За умовами п. 24.16.1 договору страхування, після настання страхового випадку та визначення суми страхового відшкодування письмово протягом 2 (двох) робочих днів після підписання страхового акту надіслати запит до Банка з метою з’ясування способу виплати страхового відшкодування.
Згідно з п. 24.16.2 договору страхування, виплата страхового відшкодування проводиться позивачем на підставі письмової заяви на виплату страхового відшкодування страхувальника (його уповноваженого представника, правонаступника) відповідно до умов цього договору та страхового акту, який складається позивачем або уповноваженою особою. Страхове відшкодування сплачується виключно за письмовим погодженням з Банком, порядок та спосіб сплати страхового відшкодування буде викладено в наданому листі Банку.
Відповідно до п. 24.17 договору страхування, виплата страхового відшкодування проводиться за умови визнання події страховим випадком і визначення розміру страхового відшкодування.
За умовами п. 24.23 договору страхування, до позивача (страховика), що виплатив страхове відшкодування, переходить в межах виплаченої суми, право вимоги (регресу), яке страхувальник (або інша особа, що одержала страхове відшкодування) мають до особи, відповідальної за завдання збитків.
Згідно з р. 11 договору страхування, термін дії договору погоджено до 11.11.2018 року.
14.11.2013 року приблизно о 16 годині 30 хвилин на проспекті Ілліча у м. Донецьку сталася дорожньо - транспортна пригода за участю автомобіля Geely, реєстраційний номер АН1149ІК під керуванням Гамана А.В., та автомобіля ГАЗ, реєстраційний номер АН 3807 НТ під керуванням Ігнатова Є.С.
15.11.2013 року страхувальник (Гаман А.В.) надав позивачу повідомлення про настання випадку, який має ознаки страхового.
Відповідно до довідки № 9302273 про дорожньо-транспортну пригоду від 29.11.2013 року, дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок порушення Ігнатовим Є.С. п. 13.1 Правил дорожнього руху (порушення правил маневрування).
Застрахованому позивачем автомобілю Geely, реєстраційний номер АН1149ІК, було завдано технічних пошкоджень, про що вказано в довідці ДАІ б/н від 15.11.2013р. та № 9302273 від 29.11.2013р.
22.11.2013 року було складно протокол огляду транспортного засобу, яким було зафіксовано наявні внаслідок ДТП пошкодження автомобіля Geely, реєстраційний номер АН1149ІК.
05.12.2013 року, на замовлення позивача, Товариством з обмеженою відповідальністю „Експерт” був складений звіт № 1975 про оцінку колісного транспортного засобу - автомобілюGeely, реєстраційний номер АН1149ІК.
За результатами проведено оцінки було визначено, що вартість відновлювального ремонту автомобіля становить 17 189 грн. 65 коп.
06.12.2013 року страхувальник надав позивачу заяву про виплату страхового відшкодування внаслідок настання страхового випадку.
Позивачем 16.12.2013 року складено розрахунок суми страхового відшкодування та визначено суму до сплати 18 235 грн. 13 коп.
03.01.2014 року позивачем складно страховий акт № 1870-1850/13 та визначено суму страхового відшкодування в розмірі 18 235 грн. 13 коп.
На виконання умов договору страхового позивачем було погоджено з Банком порядок виплати суми страхового відшкодування.
Банк листом вих. № 10.1-186/67-23649 від 03.12.2013 року надав згоду на виплату страхового відшкодування або на рахунок ремонтного підприємства, або видати на руки страхувальнику.
Відповідно до ч. 1 ст. 22 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.
Згідно ч. 2 ст. 22 ЦК України. збитками, зокрема, є втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).
За умовами ч. 3 ст. 22 ЦК України збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.
За умовами п. 15.19 договору, у разі прийняття страховиком рішення про виплату страхового відшкодування, страховик протягом десяти робочих днів з моменту складання страхового акту, здійснює виплату страхового відшкодування.
Товариством з обмеженою відповідальністю „АІС Автодом Донецьк” було проведено ремонт пошкодженого автомобіля Geely, реєстраційний номер АН1149ІК, та виставлено страхувальнику рахунок – фактуру № 9791 від 22.11.2013 року на суму 18 649 грн. 63 коп.
Платіжним дорученням № 199 від 03.02.2014 року позивач перерахував на користь страхувальника суму страхового відшкодування, визначену страховим актом № 1870-1850/13 від 03.01.2014 року, в розмірі 18 235 грн. 13 коп.
Відповідно до статті 993 Цивільного кодексу (надалі – ЦК) України, статті 27 Закону України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.
Відповідно до статті 1188 ЦК України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується на загальних підставах, а саме: шкода, завдана одній особі з вини іншої особи, відшкодовується винною особою.
Згідно з ч. 1 статті 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.
Винною особою у ДТП, що відбулась 14.11.2013 року, являється Ігнатов Є.С., вина якого у дорожньо-транспортній пригоді встановлена постановою Калінінського районного суду м. Донецька від 13.12.2013 року у справі № 256/9346/13-п.
Зазначена постанова набрала законної сили 24.12.2013 року, про що вказано судом на тексті самої постанови.
Таким чином, після виплати страхового відшкодування за договором страхування до позивача перейшло право зворотної вимоги, яке власник автомобіля – страхувальник, має до особи, відповідальної за завдані збитки – до Ігнатова Є.С.
Відповідно до ст. 5 Закону України „Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, об’єктом обов’язкового страхування цивільно - правової відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов’язані з відшкодуванням особою, цивільно - правова відповідальність якої застрахована, шкоди, заподіяної життю, здоров’ю, майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.
Цивільно – правова відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров’ю та майну третіх осіб при експлуатації автомобіля ГАЗ, реєстраційний номер АН 3807 НТ, застрахована у Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія Аска”, згідно з полісом обов’язкового страхування цивільно – правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АС/8505990.
Статтею 1187 Цивільного кодексу України передбачено, що шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об’єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.
Джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов’язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів, обладнання.
Вина Ігнатова Є.С. у скоєнні ДТП 14.11.2013 року під час керування автомобілем ГАЗ, реєстраційний номер АН 3807 НТ, підтверджується постановою Калінінського районного суду м. Донецька від 13.12.2013 року у справі № 256/9346/13-п, яка набрала законної сили 24.12.2013 року.
Відповідно до пункту 15.1 статті 15 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» договір страхування першого типу передбачає страхування відповідальності за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю, майну третіх осіб внаслідок експлуатації транспортного засобу, визначеного в договорі страхування, будь - якою особою, яка експлуатує його на законних підставах.
Відповідно до пунктів 1, 3 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов’язків є, зокрема, договори та інші правочини, завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі.
Згідно із статтею 528 Цивільного кодексу України, виконання обов’язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства або суті зобов’язання не випливає обов’язок боржника виконати зобов’язання особисто. У цьому разі кредитор зобов’язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.
Відповідно до статті 22 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», при настанні страхового випадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи.
Згідно із статтею 6 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховим випадком є подія, внаслідок якої заподіяна шкода третім особам під час дорожньо - транспортної пригоди, яка сталася за участю забезпеченого транспортного засобу і внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована за договором.
Оскільки відповідач застрахував цивільно – правову відповідальність при експлуатації автомобіля ГАЗ, реєстраційний номер АН 3807 НТ, то він (відповідач), зобов’язаний відповідати за завдані збитки третім особам.
Таким чином, відповідальною особою за завдані збитки при експлуатації автомобіля ГАЗ, реєстраційний номер АН 3807 НТ, є Приватне акціонерне товариство „Українська акціонерна страхова компанія Аска” - відповідач у справі.
Вказана правова позиція також підтверджується рішеннями Верховного суду України від 21.03.2007 року та від 25.11.2008 року.
Відповідно до статті 993 Цивільного кодексу України, статті 27 Закону України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, у межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за завдані збитки.
Після виплати страхового відшкодування за договором страхування до позивача перейшло право вимоги до особи, відповідальної за збитки, завдані при експлуатації автомобіля ГАЗ, реєстраційний номер АН 3807 НТ.
Автомобіль ГАЗ, реєстраційний номер АН 3807 НТ, був застрахований відповідачем згідно з полісом обов’язкового страхування цивільно – правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АС/8505990.
У страховому полісі зазначено, що ліміт відповідальності за шкоду майну складає 100 000 грн.
Відповідно до п. 9.1 ст. 9 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно –правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, обов’язків ліміт відповідальності страховика – це грошова сума, в межах якої страховик зобов’язаний провести виплату страхового відшкодування відповідно до умов договору страхування.
Цим же полісом визначена сума шкоди, завданої майну, у розмірі 50 000 грн., сума франшизи – 0 (нуль) грн. 
Як зазначалось вище, приписами ст. 12 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно – правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, розмір франшизи при відшкодуванні шкоди, заподіяної майну потерпілих, встановлюється при укладенні договору обов’язкового страхування цивільно – правової відповідальності і не може перевищувати 2 відсотки від ліміту відповідальності страховика, в межах якого відшкодовується збиток, заподіяний майну потерпілих. Страхове відшкодування завжди зменшується на суму франшизи.  
Фактично, згідно звіту № 1975 про оцінку колісного транспортного засобу - автомобілюGeely, реєстраційний номер АН1149ІК, складного Товариством з обмеженою відповідальністю „Експерт”, розмір шкоди становить 17 189 грн. 65 коп.
Оскільки полісом обов’язкового страхування цивільно – правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АС/8505990 франшиза визначена в розмірі 0 (нуль) гривень, то розмір страхового відшкодування, яке підлягає виплаті, становить суму 17 189 грн. 65 коп.
Позивач направив відповідачу вимогу вих.. № 0945 від 18.04.2014 року щодо сплати суми страхового відшкодування.
Згідно до ст. 33 ГПК України, обов’язок доказування і подання доказів покладається на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Докази додаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Суду не було надано доказів сплати відповідачем на користь позивача страхового відшкодування в сумі 17 189 грн. 65 коп.
Згідно ст. ст. 526 ЦК України та 193 ГК України, зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Зобов’язання, відповідно до статті 599 Цивільного кодексу України, припиняються виконанням, проведеним належним чином.
За таких обставин, вимоги позивача про стягнення з відповідача суми страхового відшкодування у розмірі 17 189грн. 65 коп. є правомірними та обґрунтованими.
Заперечення відповідача не приймаються судом по вказаним вище підставам.
Витрати по сплаті судового збору слід віднести на відповідача, згідно ст. 49 ГПК України.
Керуючись ст. ст. 44 – 49, 75, 82 – 85 ГПК України, суд –
 
 В И Р І Ш И В:
 
Позов задовольнити. Стягнути з Приватного акціонерного товариства „Українська акціонерна страхова компанія Аска” (------- м. Донецьк, ------; поштова адреса: --------, м. Київ, --------; код ЄДРПОУ -------) на користь Приватного акціонерного товариства „Страхова компанія „Український страховий стандарт” (----------м. Київ, ---------; код ЄДРПОУ -------) суму страхового відшкодування у розмірі 17 189 грн. 65 коп. та витрати по сплаті судового збору в сумі 1 827 грн. Надати наказ.
 
 
Повне рішення складено : 03.06.2015р.
 
 
 Суддя                                                                                                    Л.С. Місюра