flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Державного підприємства “Донецька залізниця”, справа № 908/3549/15

11 червня 2015, 09:23
                                                              
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Запорізької області
УХВАЛА
 
                                                                                  
09 червня 2015 року                                                                                                         Справа № 908/3549/15
м. Запоріжжя
 
Суддя Соловйов В.М., розглянувши матеріали   
За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю АЗОВКОНТРАКТ
до відповідача: Державного підприємства “Донецька залізниця”
простягнення 26 832, 00 грн.
 
     ВСТАНОВИВ :
 
08.06.2015р. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява ТОВ АЗОВКОНТРАКТ до відповідача ДП “Донецька залізниця” про стягнення з відповідача на користь позивача збитків в розмірі 26 832, 00 грн.
Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.06.2015р. справу призначено для розгляду судді Соловйову В.М.
Суд вважає, що справа не підсудна господарському суду Запорізької області.
Особливості визначення територіальної підсудності в районі проведення антитерористичної операції встановлено статтею 1 Закону України від 12.08.2014р.                 № 1632-VII "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції".
Зокрема, частиною 1 цієї статті унормовано, що у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення антитерористичної операції змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим в районі проведення антитерористичної операції таким судам, та забезпечити розгляд:
господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, - господарськими судами, що визначаються головою Вищого господарського суду України.
За приписами ч. 2 ст. 6 "Прикінцеві положення" Закону № 1632-VII, закони та інші нормативно-правові акти України діють у частині, що не суперечить цьому Закону.
Розпорядженням Вищого господарського суду України від 02.09.2014р. № 28-р “Про зміну територіальної підсудності господарських справ” на підставі подання Державної судової адміністрації України від 26.08.2014 № 8-4166/14 та від 29.08.2014               № 8-4211/14, ст. 1 Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", ст. 34 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що розгляд господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, здійснюється такими судами:
господарських справ, підсудних господарському суду Донецької області, господарським судом Запорізької області.
Визначення територіальної підсудності в разі зміни меж району або завершення антитерористичної операції встановлено статтею 3 Закону України від 12.08.2014р. № 1632-VII "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції":
Державна судова адміністрація України на підставі прийнятих в установленому законом порядку рішень про зміну меж або завершення антитерористичної операції в разі відновлення належних умов діяльності місцевих судів, апеляційних судів, які знаходяться в районі, де проводилася антитерористична операція, направляє до відповідного вищого спеціалізованого суду подання про можливість відновлення роботи відповідного місцевого, апеляційного суду. Голова відповідного вищого спеціалізованого суду видає розпорядження про відновлення роботи визначеного в поданні Державної судової адміністрації України місцевого або апеляційного суду.
Визначення територіальної підсудності справ, розгляд яких розпочинається після видання головою відповідного вищого спеціалізованого суду розпорядження про відновлення роботи місцевого, апеляційного суду у зв’язку із зміною меж району або завершенням антитерористичної операції, здійснюється без урахування положень цього Закону.
Розпорядженням Вищого господарського суду України від 24.04.2015р. № 21-р “Про відновлення роботи господарського суду Донецької області” відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції”, Указу Президента України від 12.11.2014р. № 868/2014 “Про внесення змін до мережі господарських судів України” та на підставі подання Державної судової адміністрації України від 22.04.2015 р.                    № 8-8141/15 про можливість відновлення роботи господарського суду Донецької області визначено:
1. Відновити роботу господарського суду Донецької області з 27.04.2015р. за адресою: м. Харків, проспект Леніна, 5.
2. Господарському суду Запорізької області забезпечити розгляд справ (проваджень; за виключенням справ про банкрутство), підсудних господарському суду Донецької області, що надійшли на розгляд господарського суду Запорізької області до 27.04.2015р. на підставі Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням анти терористичної операції” та розпорядження Голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014р. № 28-р.   
Таким чином, останнім днем вчинення господарським судом Запорізької області дій, передбачених Розділами IX, X ГПК України на стадії прийняття позовних заяв, що надійшли на адресу суду та підсудних господарському суду Донецької області, вважається день, що передує цьому терміну (в даному випадку - 26 квітня 2015 року).
З урахуванням вихідних, таким останнім робочим днем є 24.04.2015р.
Позовна заява ТОВ АЗОВКОНТРАКТнадійшла до господарського суду Запорізької області 08.06.2015р.
За змістом позовної заяви, спір виник між сторонами у зв’язку із неналежним виконанням ДП “Донецька залізниця” своїх зобов’язань, які виникли на підставі залізничної накладної № 41688680 від 13.01.2015р., яка за своїм змістом є договором перевезення.
Отже, правовідносини між сторонами виникли при виконанні господарських договорів.
Відповідно до статей 13, 15 ГПК України, підсудність справ визначається за предметними і територіальними ознаками.
Виняток з цього правила становить виключна підсудність справ (стаття 16 ГПК України).
За приписами ч. 2 ст. 15 ГПК України, справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.
Згідно ст. 17 Закону України від 15.05.2003р. N 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
Таким чином, місцезнаходження відповідача визначається за даними його державної реєстрації як суб'єкта господарювання.
Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Державне підприємство “Донецька залізниця” знаходиться за адресою: 83001, м. Донецьк, вул. Артема, 68.
Тобто, з 27.04.2015р. ГПК України чітко визначена територіальна підсудність цієї справи - за місцезнаходженням відповідача, і така справа не може бути розглянута господарським судом Запорізької області за вибором позивача чи на підставі Закону України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції" та Розпорядження Вищого господарського суду України від 02.09.2014р. № 28-р “Про зміну територіальної підсудності господарських справ”.
Згідно ч.1 ст.17 ГПК України, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п’яти днів з дня находження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.
 
Керуючись ст. 15, 17, 86 ГПК України, Законом України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції", Розпорядженням ВГСУ від 24.04.2015р. № 21-р “Про відновлення роботи господарського суду Донецької області”, суд
                                               
УХВАЛИВ:
 
Матеріали справи № 908/3549/15 за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю “АЗОВКОНТРАКТ” до відповідача Державного підприємства “Донецька залізниця” про стягнення з відповідача на користь позивача збитків в розмірі 26 832,00 грн. надіслати за встановленою підсудністю до господарського суду Донецької області за адресою: 61022, м. Харків, пр-т. Леніна, 5.
 
 
Суддя                                                              В.М.Соловйов