flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відому боржника – Спільного українсько-російського підприємства “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі Товариства з обмеженою відповідальністю у справі № 908/2284/15-г

08 липня 2015, 16:33
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4
Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88
 
УХВАЛА
08.07.2015                                                                                                                            справа №908/2284/15-г
Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни,
за участю:
представника ініціюючого кредитора: не з’явився;
представника боржника: не з’явився;
представника ПАТ «КБ «УФС»: не з’явився;
розпорядника майна – арбітражного керуючого Комарової А.В., ухвала суду від 23.04.2015;
представник заявника ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області у судове засідання не з’явився,
розглянувши матеріали справи №908/2284/15
Кредитори:
1)           Товариство з обмеженою відповідальністю «ТК «МЕРЕЖЕВИЙ СТАНДАРТ» (02002, м. Київ, вул. Каховська, 60-А; скорочено – ТОВ “ТК “МЕРЕЖЕВИЙ СТАНДАРТ”);
2) Публічне акціонерне товариство «КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ» (83050, м. Донецьк, пр. Миру, 5-Б, адреса для листування: 01033, м. Київ, вул. Микільсько-Ботанічна. 6/8; скорочено – ПАТ «КБ «УФС»);
3)     Державна податкова інспекція у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області (87515, Донецька область, м. Маріуполь, вул.. Італійська, 59; скорочено – ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області);
Боржник – Спільне українсько-російське підприємство “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (83086, м. Донецьк, вул. Першотравнева, 12; скорочено – СУРП “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі ТОВ),
про визнання банкрутом,
розпорядник майна –арбітражний керуючий Комарова Анжеліка Вячеславівна,
 
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю “ТК “МЕРЕЖЕВИЙ СТАНДАРТ” (ініціюючий кредитор у справі) звернулось до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення справи про банкрутство відносно СУРП “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі ТОВ (боржник у справі).
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 07.04.2015 у справі №908/2284/15-г заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/42/15, підготовче засідання суду призначено на 07.04.2015, зобов’язано арбітражного керуючого Комарову Анжеліку Вячеславівну, кандидатура якої визначена автоматизованою системою, надати суду, у термін до 20.04.2015, заяву на участь у справі в порядку статті 114 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, від сторін витребувано документи згідно з резолютивною частиною ухвали суду.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 23.04.2015 порушено провадження у справі про банкрутство СУРП “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі ТОВ, визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора “ТК “МЕРЕЖЕВИЙ СТАНДАРТ” у розмірі 769517,12 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Комарову А.В., тощо .
23.04.2015 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднене оголошення №17279 про порушення справи про банкрутство СУРП “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі ТОВ.
28.05.2015 до господарського суду надійшла заява Публічного акціонерного товариства “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ” (вх.№09-06/24248 від 28.05.2015) з вимогами до боржника. Згідно відбитку поштового штемпелю на конверті заява подана 22.05.2015.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 29.05.015 у справі №908/2284/15 заяву прийнято та призначено до розгляду в попередньому засіданні господарського суду на 18.06.2015.
08.06.2015 до господарського суду надійшла заява ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області (вх.№09-06/25599 від 08.06.2015) з вимогами до боржника. Згідно відбитку поштового штемпелю на конверті заява подана 03.06.2015.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 10.06.2015 у справі №908/2284/15 заяву прийнято та призначено до розгляду в попередньому засіданні господарського суду на 18.06.2015.
18.06.2015 розпорядником майна подано реєстр вимог кредиторів, до якого не включені кредиторські вимоги ПАТ “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ” з обґрунтувань ненадання кредитором розпоряднику майна належних доказів в підтвердження заявлених вимог “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ”.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 18.06.2015 розгляд справи відкладено на 08.07.2015, у Публічного акціонерного товариства “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ” витребувано додаткові докази в обґрунтування заявлених кредиторських вимог.
06.07.2015 від ПАТ “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ” надійшли письмові пояснення , додаткові документи. Крім того представник банку зазначає, що у зв’язку із великою завантаженістю не може прийняти участь у судовому засіданні 08.07.2015, просить визнати грошові вимоги кредитора до боржника.
В судовому засіданні розпорядник майна зазначила, що нею не визнано вимоги ПАТ “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ”.
 
Заслухавши пояснення розпорядника майна, вивчивши доводи заяв кредиторів, перевіривши подані документи та наявні матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд затверджує реєстр вимог кредиторів за результатами попереднього засідання господарського суду, виходячи з наступного.
Відповідно до частини першої статті 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – Закон про банкрутство) конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, зобов’язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.
Згідно із частиною другою статті 23 Закону про банкрутство кредитор, за заявою якого порушено провадження у справі, має право заявити додаткові грошові вимоги до боржника у межах строку, встановленого частиною першою цієї статті.
Забезпечені кредитори зобов’язані подати заяву з грошовими вимогами до боржника під час провадження у справі про банкрутство лише в частині вимог, що є незабезпеченими, або за умови відмови від забезпечення.
Склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов’язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника.
Майнові вимоги кредиторів до боржника мають бути виражені в грошових одиницях і заявлені до господарського суду в порядку, встановленому цією статтею.
Кредитори за вимогами щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також за вимогами щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров’ю громадян, сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування мають право протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують.
Копії відповідних заяв та доданих до них документів кредитори надсилають боржнику та розпоряднику майна.
В силу частини третьої статті 23 Закону про банкрутство, кредитори мають в обов’язковому порядку додати до заяви документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника.
Згідно із частиною другою статті 25 Закону про банкрутство, у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, у тому числі щодо яких були заперечення боржника і які не були внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, а також ті, що визнані боржником та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, і вирішує питання про його затвердження.
За результатами розгляду вимог кредиторів господарський суд виносить ухвалу, в якій зазначаються:
- розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, які вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів;
- розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів;
- дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів;
- дата підсумкового засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство або ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, яке має відбутися у строки, встановлені частиною другою статті 22 цього Закону.
У реєстрі вимог кредиторів повинні міститися відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов'язаннями, черговість задоволення кожної вимоги.
Неустойка (штраф, пеня) враховується в реєстрі вимог кредиторів окремо від основних зобов'язань у шосту чергу та може бути предметом мирової угоди.
Погашення неустойки (штрафу, пені) у справі про банкрутство можливе лише в ліквідаційній процедурі при спрощеному порядку розгляду справи про банкрутство.
В пункті 21 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 №01-06/606/2013 «Про Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI)» зазначено, що попереднє засідання суду згідно із статтею 25 Закону повинно бути проведено не пізніше двох місяців та десяти днів і тільки у разі великої кількості кредиторів – не пізніше трьох місяців після проведення підготовчого засідання суду. Вирішення питання про те, чи є кількість кредиторів великою, покладається на господарський суд з урахуванням обставин конкретної справи; при цьому має братися до уваги не лише кількісний склад кредиторів, але й склад грошових вимог, наявність і зміст заперечень розпорядника майна, боржника, інших кредиторів тощо. Останній абзац частини другої цієї статті містить вичерпний перелік підстав для внесення змін до затвердженого господарським судом реєстру вимог кредиторів. У визначенні господарським судом розміру вимог кредитора, що забезпечені майном боржника, до уваги має братися оцінка майна, погоджена сторонами у відповідному договорі застави (іпотеки). Що ж до черговості задоволення вимог кредиторів, які пов'язані зі сплатою штрафних санкцій, то такі вимоги стосуються всіх кредиторів незалежно від забезпеченості їх грошових вимог.
Після оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство СУРП “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі ТОВ до господарського суду звернулись: 1) ПАТ “КБ “УФС” з вимогами в розмірі 2169987,901 грн., 2) ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області з вимогами у розмірі 6270,75 грн.
Розглянувши вимоги ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області в сумі 6270,75 грн. основної заборгованості з орендної плати за землю, суд зазначає наступне:
Оголошення про порушення справи про банкрутство СУРП “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі ТОВ оприлюднене 23.04.2015 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет за №17279.
Строк подачі кредиторських вимог сплинув 23.05.2015.
Згідно відбитку поштового штемпелю на конверті, доданого до заяви, ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області вимоги заявлено 03.06.2015, тобто після закінчення строку, встановленого для їх подання.
Правові наслідки недотримання граничного строку подачі заяви конкурсного кредитора встановлені частиною четвертою статті 23 Закону про банкрутство, згідно з якою вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються  в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.
Оскільки ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області у встановлений законом строк не звернулась до господарського суду, вимоги податкової інспекції в розмірі 6270,75 грн. боргу з орендної плати за землю не є конкурсними і погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.
Як свідчать матеріали справи, заява ПАТ “КБ “УФС” з кредиторськими вимогами до боржника подана із дотриманням визначеного статтею 23 Закону про банкрутство строку.
Розглянувши вимоги ПАТ “КБ “УФС” у розмірі 2169987,90 грн. основного боргу, в тому числі 1882352,94 грн. - заборгованість за тілом кредиту та 287634,96 грн. боргу за нарахованими процентами, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог, виходячи з наступного.
З наданих кредитором у справу документів вбачається, що вимоги банку ґрунтуються на кредитному договорі про відкриття кредитної лінії №008/2296-Кл від 30.10.2013, за умовами якого Кредитор надає Боржнику кредит у вигляді відновлювальної кредитної лінії, яка не може перевищувати 2000000,00грн.
На виконання умов Кредитного договору Банк (кредитор у справі) надав боржникові грошові кошти у розмірі 2000000,00грн. шляхом перерахування їх на поточний рахунок боржника, відкритий в ПАТ «КБ «Український фінансовий світ», що підтверджується меморіальними ордерами, довідкою про рух коштів на особових рахунках боржника, виписками з особових рахунків боржника, розрахунками Банку, тощо ( вказані документи долучено до матеріалів справи).
Згідно з розрахунком ПАТ «КБ «Український фінансовий світ», заборгованість боржника за кредитним договором станом на 23.04.2015 складає 2169987,90 грн. основного боргу, в тому числі 1882352,94 грн. - заборгованість за тілом кредиту та 287634,96 грн. боргу за нарахованими процентами.
 
 Розрахунок суми боргу кредитором здійснено вірно, з врахуванням дати порушення провадження у справі про банкрутство та введення мораторію на задоволення вимог кредиторів (том 1 а.с.88).
З наданих ку справу документів вбачається, що  вимоги кредитора забезпечені заставою майна боржника відповідно до договору іпотеки № 008/2296-Кл/1 від 30.10.2013, який посвідчено приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу Кадровим С.В. та зареєстровано в реєстрі за №2496. Згідно з вказаним договором  Боржник передав Банку в іпотеку, в забезпечення виконання основного зобов’язання у розмірі 2000000,00 грн. за Кредитним договором про відкриття кредитної лінії №008/2296-Кл від 30.10.2013, сплати 25 відсотків річних за користування кредитною лінією, сплати неустойки (штрафу, пені), вбудоване приміщення, розташоване за адресою м. Донецьк, вул. Первомайська (Ворошиловський район), будинок 12.
З наведеного вбачається, що  розмір забезпечених вимог складається і із суми тіла кредиту ( у рамках 2000000,00грн), і із суми нарахованих відсотків, що у загальному обсязі становить 2169987,90 грн., отже, суми заявлених банком кредиторських вимог.
Таким чином, суд визнає вимоги  ПАТ «КБ «Український фінансовий світ» в розмірі 2169987,90 грн., як забезпечені вимоги, та включає їх до реєстру вимог кредиторів згідно черговості, встановленої п. 9 статті 45 Закону про банкрутство.
Затверджуючи реєстр вимог кредиторів, слід також врахувати визнані судом у підготовчому засіданні вимоги ініціюючого кредитора ТОВ «ТК «МЕРЕЖЕВИЙ СТАНДАРТ» в загальному розмірі 769517,12 грн. боргу за основним платежем, а також 28867,92 грн. пені.
Керуючись ст.ст. 2, 7, 23-25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 41, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
УХВАЛИВ:
Визнати вимоги конкурсних кредиторів:
- Публічного акціонерного товариства “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ” в розмірі 2169987,90грн. - забезпечені вимоги.
- Визнати вимоги Державної податкової інспекції у Ворошиловському районі м. Донецька Головного управління Міндоходів у Донецькій області в розмірі 6270,75 грн. такими, що не є конкурсними із погашенням в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.
 
Затвердити реєстр вимог кредиторів:
1) перша черга – відсутні;
2) друга черга – відсутні;
3) третя черга – відсутні;
4) четверта черга:
- Товариство з обмеженою відповідальністю «ТК «МЕРЕЖЕВИЙ СТАНДАРТ» з вимогами в сумі 769517,12 грн.;
5) п’ята черга – відсутні;
6) шоста черга:
 - ТОВ «ТК «МЕРЕЖЕВИЙ СТАНДАРТ» з вимогами у розмірі 28867,92 грн. пені;
- Державна податкова інспекція у Ворошиловському районі м. Донецька Головного управління Міндоходів у Донецькій області з вимогами у розмірі 6270,75 грн.
 
Вимоги забезпечені заставою майна боржника внести до реєстру окремо:
- Публічне акціонерне товариство “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ” з вимогами у розмірі 2169987,90грн.
Зобов’язати розпорядника майна внести до реєстру окремо відомості про майно боржника – Спільного українсько-російського підприємства “ІНТЕР-ВЕСТ ЛТД” у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (83086, м. Донецьк, вул. Першотравнева, 12; ідент. код – 19385362), що є предметом забезпечення Публічного акціонерного товариства “КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК “УКРАЇНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ”.
Зобов’язати розпорядника майна привести реєстр вимог кредиторів у відповідність до даної ухвали суду.
Визначити дату проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів – 31.07. 2015.
Підсумкове засідання господарського суду призначити на 04.08.2015 о 10-30 год. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна, 4, корпус 1, зал судового засідання № 304.
Копії ухвали надіслати: кредиторам; боржнику; розпоряднику майна.
 
Суддя                                                                    Т.М. Шевченко