flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги: ТОВ “Торг-Строй Компанія” м. Донецьк, Товариства та ТОВ “Шляхове будівництво “Альтком” Донецька область, м. Маріуполь справа № 908/2267/15-г

05 серпня 2015, 14:34
     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
 
УХВАЛА
 
 03.08.2015                                                                                                  Справа № 908/2267/15-г
 
Колегія суддів у складі: головуючого -   Боєва О.С., суддів: Смірнов О.Г., Сушко Л.М.,
розглянувши зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Торг-Строй Компанія” (83030, м. Донецьк, вул. Майська, буд. 86)
до Товариства з обмеженою відповідальністю “Шляхове будівництво “Альтком” (87525, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Бахчиванджи, буд. 2)
про стягнення суми 12000 грн.,
 
ВСТАНОВИЛА:
 
Положеннями ст. 22 ГПК України, зокрема, передбачено, що відповідач має право до початку розгляду господарським судом справи по суті подати зустрічний позов.
Відповідно до ст. 60 ГПК України відповідач має право до початку розгляду господарським судом справи по суті подати до позивача зустрічний позов для спільного розгляду з первісним позовом. Зустрічний позов повинен бути взаємно пов'язаний з первісним. Подання зустрічного позову провадиться за загальними правилами подання позовів.
Зустрічна позовна заява підлягає поверненню у зв`язку з наступним.
1) Відповідно до ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі.
Частиною 1 статті 4 Закон України “Про судовий збір” встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Згідно з п. 2.1 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру, ставка судового збору становить 2 відсотка ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат.
Відповідно до п. 4 ст.63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.
Доказів сплати судового збору за подання зустрічного позову ТОВ “Торг-Строй Компанія” не надано.
Між тим, у позовній заяві позивач за зустрічним позовом просить відстрочити сплату судового збору до прийняття судового рішення. Обґрунтовуючи дане клопотання позивач посилається на скрутний фінансовий стан на підприємстві.
Згідно зі ст. 8 Закон України “Про судовий збір” враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.
Відповідно до приписів п. 3.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. № 7 “Про деякі питання практики застосування розділу VІ Господарського процесуального кодексу України” єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закон України “Про судовий збір”, є врахування ним майнового стану сторін. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.
За приписами ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Статтею 34 ГПК України передбачено, що господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.
Однак доказів на підтвердження існування скрутного фінансового становища, яке станом на день подачі зустрічного позову перешкоджає сплаті судового збору у встановленому порядку та розмірі ТОВ “Торг-Строй Компанія” взагалі не надано.
За таких обставин, клопотання заявника про відстрочення сплати судового збору задоволенню не підлягає.
2) Відповідно до ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.
Статтею 56 ГПК України встановлений обов’язок позивача при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.
Відповідно до п. 6 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів надсилання відповідачеві копій позовної заяви і доданих до неї документів.
Крім того, відповідно до п. 3.5 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” у разі коли до позовної заяви додано докази надсилання відповідачеві копії лише самої заяви, але відсутні докази надсилання йому копій доданих до неї документів, така заява підлягає поверненню на загальних підставах згідно з пунктом 6 частини першої статті 63 ГПК.
Позивачем за зустрічним позовом на підтвердження направлення відповідачу копії зустрічної позовної заяви не додано жодного доказу.
З огляду на вищевикладене, а також враховуючи, що наведенні норми чинного законодавства не передбачають обов’язку суду прийняти позовну заяву, а потім витребувати докази відправлення копії позовної заяви відповідачута докази сплати судового збору у разі відхилення клопотання про відстрочення сплати судового збору, суд дійшов висновку щодо необхідності повернення без розгляду зустрічної позовної заяви ТОВ “Торг-Строй Компанія”.
Враховуючи вищевикладене, зустрічна позовна заява підлягає поверненню судом без розгляду.
Згідно з ч. 3 ст. 63 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.
На підставі викладеного, керуючись п. 4, п. 6 ч. 1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд     
 
УХВАЛИВ:
 
            Зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Торг-Строй Компанія”, м. Донецьк, повернути без розгляду.
 
            Додаток: зустрічна позовна заява на 2 аркушах.
 
 Головуючий суддя                                                                      О.С. Боєва
 
 Суддя                                                                                     О.Г. Смірнов
 
 
 Суддя                                                                                       Л.М.Сушко