flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «Донбас Крим», м. Донецьк, справа № 908/4493/15

13 серпня 2015, 17:12

 

 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД
Запорізької області
УХВАЛА
10.08.2015р.                                                                                                                 № 908/4493/15
 
Суддя   Боєва О.С.,  
розглянувши позовну заяву
за позовом Публічного акціонерного товариства “Український Бізнес Банк” (юр. адр.: 83001, м. Донецьк, вул. Артема, буд. 125; факт. адр.: 02660, м. Київ, пр. Гагаріна, 23) в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ “УКРБІЗНЕСБАНК”
до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас Крим» (83054, м. Донецьк, пр. Київський, буд. 46)
про стягнення 161878,23 грн.,
 
ВСТАНОВИВ:
 
10.08.2015р. до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява (№ 4383 від 31.07.2015р.) Публічного акціонерного товариства “Український Бізнес Банк” в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ “УКРБІЗНЕСБАНК” до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас Крим», про стягнення 161878,23 грн.
            Питання про прийняття позовної заяви, порушення провадження у справі, відповідно до приписів ст.ст. 61, 64 Господарського процесуального кодексу України, вирішується суддею не пізніше трьох днів із дня надходження позовної заяви.
            Згідно з ч. 2 ст. 15 ГПК України справи у спорах, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав, а також справи у спорах про визнання недійсними актів розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.
Як вбачається з позовної заяви, місцезнаходженням відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас Крим» є:м. Донецьк, пр. Київський, буд. 46.
Відповідно, справа за позовом до визначеного позивачем відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас Крим», про стягнення суми,підсудна господарському суду Донецької області.
Згідно зі ст. 1 Закону України від 12.08.2014р. “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення антитерористичної операції було змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим у районі проведення антитерористичної операції судам.
Розпорядженням Голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 р.                  № 28-р “Про зміну територіальної підсудності господарських справ” визначено, що розгляд господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, здійснюється: господарських справ, підсудних господарському суду Донецької області – господарським судом Запорізької області.
            Статтею 3 зазначеного Закону від 12.08.2014 р. визначено, що голова відповідного вищого спеціалізованого суду видає розпорядження про відновлення роботи місцевого або апеляційного суду. Визначення територіальної підсудності справ, розгляд яких розпочинається після видання головою відповідного вищого спеціалізованого суду розпорядження про відновлення роботи місцевого, апеляційного суду у зв’язку із зміною меж району або завершенням антитерористичної операції, здійснюється без урахування положень цього Закону.
Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції”, Указу Президента України від 12.11.2014 р. № 868/2014 “Про внесення змін до мережі господарських судів України” та на підставі подання Державної судової адміністрації України від 22.04.2015 р.          № 8-8141/15 про можливість відновлення роботи господарського суду Донецької області Головою Вищого господарського суду України видано Розпорядження від 24.04.2015 р.                  № 21-р “Про відновлення роботи господарського суду Донецької області”. Згідно з пунктом 1 даного Розпорядження, з 27.04.2015 р. відновлено роботу господарського суду Донецької області за адресою: м. Харків, проспект Леніна, 5. Пунктом 2 вказаного Розпорядження зазначено, що господарському суду Запорізької області забезпечити розгляд справ (проваджень, за виключенням справ про банкрутство), підсудних господарському суду Донецької області, що надійшли на розгляд господарського суду Запорізької області до 27.04.2015р. на підставі Закону України “Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції” та розпорядження Голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 р. № 28-р.
Відповідно до ст. 17 Господарського процесуального кодексу України, якщо справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п’яти днів із дня надходження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.
Враховуючи вищевикладене, позовна заява Публічного акціонерного товариства “Український Бізнес Банк” в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ “УКРБІЗНЕСБАНК” до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбас Крим» про стягнення 161878,23 грн., із доданими до неї документами, згідно зі ст.ст. 15, 17 Господарського процесуального кодексу України підлягає направленню для розгляду за територіальною підсудністю до господарського суду Донецької області.     
            Керуючись ст.ст. 15, 17, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
УХВАЛИВ:
 
            Позовну заяву Публічного акціонерного товариства “Український Бізнес Банк” в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ “УКРБІЗНЕСБАНК”, м. Донецьк, і додані до неї документи, направити за  територіальною підсудністю до господарського суду Донецької області.  
 
            Додаток: позовні матеріали на 41 аркуші, конверт.
 
 
Суддя                                                                      О.С. Боєва