flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги кредитора - ПП «Дефкон» та ліквідатора у справі № 908/4954/14 про банкрутство ТОВ «Євро папір Україна» (відхилення вимог кредиторів)

30 листопада 2015, 12:04

номер провадження справи - 21/72/14-29/74/15

    Господарський  суд  Запорізької  області

 

 


Ухвала

за результатами розгляду кредиторських вимог ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві 

 

26 листопада 2015р.                                                    Справа № 908/4954/14

м. Запоріжжя

 

Кредитор Приватне підприємство «Дефкон», код з ЄДРПОУ-37656112 (83003 м. Донецьк пр. Ілліча, 89)

Банкрут Товариство з обмеженою відповідальністю “Європапір Україна”, код з ЄДРПОУ – 37506536 (69001 м. Запоріжжя, вул. Шаумяна, 12)

про банкрутство

ліквідатор Ільченко Андрій Володимирович (83210 м. Донецьк вул. М.Островського, 12, адреса для листування: 69001 м.Запоріжжя а/с - 1374) 

 

Суддя                                                               Кричмаржевський В.А.

 

               За участю представників:

        кредитора  не зявився

        боржника    Клименка О.Ю.  

 

                                                   Установив:

 

До господарського суду Запорізької області 22.12.2014р. надійшла письмова інформація разом з довідкою Державної податкової інспекції у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві (вх. № 9839/9/26-55-10), з яких вбачається наявність у боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю “Європапір Україна”, код з ЄДРПОУ – 05789274, м.Запоріжжя, перед бюджетом заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі – 2224грн.

У зв’язку із скасуванням постановою Донецького апеляційного господарського суду від 29.09.2015р. у справі №  908/4954/14 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Європапір Україна» ухвали господарського суду Запорізької області від 16.04.2015р. в частині розгляду заяви ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві про визнання кредиторських вимог на суму – 2.224,00 грн., про затвердження звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу банкрута, справу передано на розгляд до господарського суду Запорізької області на стадію ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 26.10.2015р. розгляд справи призначений на 26.11.2015р. о 10-00год., зобов’язано ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві надати документальні докази, що підтверджують наявність заборгованості у боржника перед бюджетом у розмірі – 2.224 грн., їх  оригінали для огляду, нормативне та документальне обґрунтування заявлених вимог, пояснення стосовно правової природи виникнення боргу на суму – 2.224 грн.

Але податкова інспекція вимог ухвали суду від 26 жовтня 2015р. не виконала, витребуваних документів не надала, представник інспекції в судове засідання не зявився.

Представник боржника заперечує проти існування заборгованості у розмірі – 2.224 грн., пояснюючи відсутністю у інспекції документальних доказів.

    З огляду на обмеженість розгляду справи визначеними законом процесуальними строками, суд розглядає вимоги податкової інспекції за наявними у справі доказами, судове засідання відбулося за відсутності представника ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві, згідно зі статтею 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надану податковою інспекцією довідку про заборгованість боржника перед бюджетом, заслухавши пояснення представника боржника, суд вважає грошові вимоги ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві у розмірі – 2.224грн. такими, що не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статей 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.                                                                                                          Ухвалою від 26 жовтня 2015р. у цій справі суд зобов’язав ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві до 17 листопада 2015р. надати суду документальні докази, що підтверджують наявність заборгованості у боржника перед бюджетом у розмірі - 2.224грн., їх оригінали суду для огляду, нормативне та документальне обґрунтування заявлених вимог, пояснення стосовно правової природи виникнення боргу на вказану суму.                   Але ця ухвала ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві не виконана з невідомих суду причин. Тобто, у матеріалах справи є лише довідка цієї податкової інспекції, де вказано про наявність боргу у боржника перед бюджетом у вищезгаданому розмірі, чого явно недостатньо для підтвердження заборгованості, оскільки суду невідомо на підставі чого вона виникла та нарахована (правова природа виникнення боргу): чи наданої боржником звітності, чи рішення про застосування фінансових санкцій до боржника тощо, відсутній розрахунок нарахованого боргу, період нарахування.                                                                                                           Статтею 1 та ч.1 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що первинний документ – це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.                                                                                                                                                   Але всупереч статтям 33, 34 ГПК України податковою інспекцією не надано жодного первинного документа, який свідчить про заборгованість боржника перед бюджетом, а відтак не доведено належними документальними доказами існування боргу у боржника на суму – 2.224 грн.           Борг за відсутності належних та допустимих доказів його виникнення не може бути визнаний судом.   

  Керуючись статтями 2 та 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                          Ухвалив:

 

           Грошові вимоги Державної податкової інспекції у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю “Європапір Україна”, код з ЄДРПОУ- 37506536,  м.Запоріжжя, у розмірі – 2.224 грн. відхилити.    

 

Копію ухвали надіслати: кредитору, боржнику, ліквідатору (адреса для листування: 69001 м.Запоріжжя а/с – 1374), ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві.

 

     Суддя                                                                     В.А. Кричмаржевський