flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судового процесу у справі № 908/123/15-г

27 квітня 2016, 10:51

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

           

  25.04.2016р.                                                                                        Справа № 908/123/15-г

 

за позовом публічного акціонерного товариства “Металургійний комбінат “Азовсталь” (87500, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Лепорського, 1)

до відповідача приватного акціонерного товариства “Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат” (85740, Донецька обл., м. Докучаєвськ, вул. Тельмана, буд. 2)

про стягнення суми 166 761 814,09 грн.

 

Суддя Азізбекян Т.А.

 

Представники сторін:

від позивача: Щира В.Л., довіреність від 25.12.2015р. № 09-18/4545

від відповідача (заявник): Лук'янчиков В.І., довіреність від 16.12.2015р.

 

14.04.2016р. до господарського суду Запорізької області від приватного акціонерного товариства “Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат”, в порядку ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, надійшла заява про відстрочку виконання рішення господарського суду Запорізької області від 05.03.2015р. по справі № 908/123/15-г

Ухвалою від 14.04.2016р. дану заяву прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 25.04.2016р.

Розгляд заяви здійснювався без застосування технічних засобів судового процесу.

В обґрунтування заяви відповідач вказує, що м. Докучаєвськ знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області, на якій тимчасово відсутні та не виконують свої функції органи державної влади України. Через знаходження підприємства на тимчасово окупованій території Донецької області ПрАТ «ДФДК» не має будь-яких можливостей завозити вкрай необхідні для проведення виробничої діяльності вибухові матеріали та паливо. Поставки промислових вибухових речовин та засобів ініціювання в Донецьку область заборонені з жовтня 2014р. і з цього моменту буропідривні роботи ПрАТ «ДФДК» не здійснювались. Сертифікатом ТПП України від 04.12.2014р. № 5651/05-4 починаючи з 27.11.2014р. для відповідача засвідчене настання форс-мажорних обставин при здійсненні господарської діяльності на території м. Докучаєвська Донецької області. Отже, з причин та обставин, що знаходяться поза волею та контролем відповідача, починаючи з четвертого кварталу 2014 року та по сьогоднішній день, ПрАТ «ДФДК» позбавлене законних підстав для отримання необхідних для проведення буропідривних робіт вибухових матеріалів та засобів, що унеможливлює видобуток флюсо-доломітної продукції і, як наслідок, її реалізацію та отримання грошових коштів від покупців сировини. Підприємство знаходиться у надскладному фінансовому становищі, існує виключно за рахунок залучення позик, а виконання судового рішення шляхом постійного арешту рахунків ПрАТ «ДФДК» у найкоротшій перспективі призведе до відмови позикодавців від надання відповідачу фінансової допомоги, що в свою чергу залишить підприємство без обігових коштів та призведе до припинення виплат заробітної плати та сплати податків та зборів, чого досі не відбувалося. Просить суд відстрочити виконання рішення господарського суду Запорізької області строком до 31.03.2017р.

Позивач не заперечував про надання відстрочки виконання рішення суду.

Розглянувши матеріали заяви, заслухавши пояснення сторін, суд –

 

ВСТАНОВИВ:

 

Рішенням господарського суду Запорізької області від 05.03.2015р. у справі                                 № 908/123/15-г позов ПАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” до ПрАТ “Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат” задоволено частково та стягнуто з приватного акціонерного товариства “Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат” на користь публічного акціонерного товариства “Металургійний комбінат “Азовсталь” суму 126 023 702 грн. 70 коп. основного боргу, суму 9 153 996 грн. 12 коп. – 3% річних, суму 31 581 539 грн. 89 коп. інфляційних втрат, суму 7 3078 грн. 87 коп. витрат зі сплати судового збору.

На виконання рішення господарського суду Запорізької області видано наказ № 908/123/15-г від 02.04.2015р.

Заявник пояснив, що 12.04.2016р. від обслуговуючого його рахунки банку стало відомо факт відкриття старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішення Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Кошкером Іваном Анатолійовичем  виконавчого провадження № 50615194 на виконання вищезазначеного рішення господарського суду (постанова про відкриття виконавчого провадження від 25.03.2016р.) та про накладення арешту на кошти ПрАТ «ДФДК» на рахунках, що відкриті у ПАТ «Перший український міжнародний банк» та Філії - Донецьке обласне управління публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України (постанова про арешт коштів боржника від 06.04.2016р.).

Відповідно до ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Отже, господарський суд на підставі ст. 121 ГПК має право за заявою сторони, у виняткових випадках залежно від обставин справи відстрочити виконання рішення.

Оскільки згадана стаття не обмежує відповідне право господарського суду певним строком, воно може бути реалізоване у будь-який час після набрання рішенням законної сили і до його фактичного повного виконання, в межах строку пред’явлення наказу до виконання. Також не обмежується право заявника на повторне звернення з відповідною заявою, якщо вона вже розглядалася судом.

Застосовуючи заходи, передбачені статтею 121 ГПК, суд враховує наступне.

Відстрочка - це відкладення чи перенесення виконання рішення на новий строк, який визначається господарським судом.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. № 9 «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України», підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Господарський процесуальний кодекс України не визначає переліку обставин, які свідчать про неможливість виконання рішення чи ускладнюють його виконання. Тому суд оцінює докази, що підтверджують зазначені обставини, за правилами ст. 43 ГПК України.

Указом Президента України від 14.04.2014р. № 405/2014 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». Прийняття вищевказаного Указу Президента зумовило проведення антитерористичної операції (АТО) на сході України. За інформацією Служби безпеки України (лист від 13.06.2014р. №33/2117) та Міністерства внутрішніх справ України (лист від 26.06.2014р. №12/3-2428) 07 квітня 2014 року згідно з вимогами чинного законодавства України (ст. ст. 10, 11 Закону України «Про боротьбу з тероризмом») прийнято рішення щодо проведення антитерористичної операції (далі - АТО) в Донецькій, Луганській областях.

ПрАТ «ДФДК» є одним з найбільших виробників флюсової сировини в Україні. Це основний вид господарської діяльності підприємства, що до недавнього часу забезпечував фінансову стабільність підприємства, а надходження коштів від реалізації флюсо-доломітної продукції було єдиним джерело формування фінансових ресурсів підприємства.

Як вказує заявник, видобуток сировини у виробничому процесі ПрАТ «ДФДК» можливий лише методом буропідривних робіт зі застосуванням промислових вибухових речовин та засобів ініціювання.

Докучаєвськ знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області, на якій тимчасово відсутні та не виконують свої функції органи державної влади України.

Через знаходження підприємства на тимчасово окупованій території Донецької області ПрАТ «ДФДК» не має будь-яких можливостей завозити вкрай необхідні для проведення виробничої діяльності вибухові матеріали та паливо, що обумовлено дією Наказу Першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України (керівника Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей) від 12.06.2015р.   № 415 ог «Про затвердження Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей».

Відповідно до зазначеного наказу заборонено ввезення на неконтрольовану територію бензину та інших нафтопродуктів, а також засобів, що використовують заряд вибухової речовини. Фактично ж поставки промислових вибухових речовин та засобів ініціювання в Донецьку область заборонені з жовтня 2014р. і з цього моменту буропідривні роботи ПрАТ «ДФДК» не здійснювались.

Так, показники добичі та виробництва товарної продукції у 2015 році у порівнянні з 2014 роком знизились більш ніж у п’ять разів, а починаючи з січня 2016 року добича та виробництво готової продукції взагалі не проводяться.

Тобто, проведення антитерористичної операції у Донецькій області фактично призвело до майже зупинення виробничої діяльності підприємства.

Сертифікатом Торгово-промислової палати України від 04.12.2014р. № 5651/05-4 починаючи з 27.11.2014р. для відповідача засвідчене настання форс-мажорних обставин при здійсненні господарської діяльності на території м. Докучаєвська Донецької області (копія міститься в матеріалах справи).

Таким чином, починаючи з четвертого кварталу 2014 року та по сьогоднішній день, ПрАТ «ДФДК» позбавлене підстав для отримання необхідних для проведення буропідривних робіт вибухових матеріалів та засобів, що унеможливлює видобуток флюсо-­доломітної продукції і, як наслідок, її реалізацію та отримання грошових коштів від покупців сировини.

Також заявник наголошує на тому, що підприємство наразі знаходиться у надскладному фінансовому становищі, існує виключно за рахунок залучення позик, а виконання судового рішення шляхом постійного арешту рахунків ПрАТ «ДФДК» у найкоротшій перспективі призведе до відмови позикодавців від надання відповідачу фінансової допомоги, що в свою чергу залишить підприємство без обігових коштів та призведе до припинення виплат заробітної плати та сплати податків та зборів, чого досі не відбувалося.

Через постійне зниження реалізації продукції починаючи з 2015 року, зменшення прибутку і збереження негативних тенденцій щодо зниження обсягів робіт і зайнятості відповідач змушений був оголосити з лютого 2015 року безстроковий простій підприємства (копія наказу міститься в матеріалах справи) та вимушений проводити поступове скорочення чисельності штату працівників. Враховуючи комплекс оптимізаційних заходів адміністрації, штатна чисельність підприємства скоротилась з 2627 осіб на 01.01.2014р. до 1571 осіб станом на 01.04.2016р.

Таким чином, ПрАТ «ДФДК» здійснює усі можливі заходи для мінімізації витрат на персонал підприємства, при цьому залишаючись соціально відповідальним підприємством і не допускаючи масового звільнення працівників.

Проведення активної фази АТО на території міста Докучаєвськ та постійні бойові дії, фактично позбавляють можливості ПрАТ «ДФДК» проводити хоча б якусь промислово-виробничу діяльність з видобутку флюсо-доломітної продукції.  та змушують адміністрацію підприємства дбати виключно про безпеку своїх працівників, та про збереження їх життя, що визнається в Україні найвищою соціальною цінністю.

Враховуючи вищенаведені обставини, значний розмір грошових коштів, що стягуються з відповідача, та припинення можливості використовувати банківські рахунки підприємства у зв’язку з їх арештом, негайне його виконання, може призвести до негативних наслідків.

Отже, проаналізувавши матеріали справи, суд констатує існування об’єктивних обставин, які ускладнюють виконання рішення.

Відстрочення виконання судового рішення у цій справі надасть можливість відповідачу збалансувати фінансовий стан, відновити господарську діяльність, а також за цей період вирішити питання щодо погашення заборгованості ПАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь”

За таких обставин судом задовольняється заява приватного акціонерного товариства “Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат” про відстрочку виконання рішення господарського суду Запорізької області від 05.03.2015р. по справі № 908/123/15-г до 31.03.2017р.

Керуючись ст. ст. 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

Заяву приватного акціонерного товариства “Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат” задовольнити.

Відстрочити виконання рішення господарського суду Запорізької області від 05.03.2015р. по справі № 908/123/15-г - до 31.03.2017р.

 

Ухвала суду набирає законної сили в день її прийняття – 25.04.2016р., згідно зі ст. 115 Господарського процесуального кодексу України є обов’язковою на всій території України та повинна виконуватись у порядку, встановленому Законом України “Про виконавче провадження”.

 

 

Суддя                                                Т.А. Азізбекян