flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПАТ КБ «Приватбанк» та Установи "Академія ремесел" ВОІ "Союз організацій інвалідів України" про відкладення розгляду справи № 908/670/16 на 10.05.2016 р. на 15 год. 00 хв.

05 травня 2016, 17:19

 номер провадження справи  1/11/16

      
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
 
УХВАЛА
 
  
 05.05.2016                                                                         Справа № 908/670/16
за позовом: Публічного акціонерного товариства Комерційний банк “Приватбанк” (юридична адреса: 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50; адреса для листування: 49027, м. Дніпропетровськ, а/с 1800)
до відповідача: Установи "Всеукраїнський навчальний-культурний центр психологічної підтримки, соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів "Академія ремесел" Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" (71100, Запорізька область, м. Бердянськ,  вул. Ювілейна, буд.56)
про стягнення  28 673 грн. 13 коп.
 
Суддя Немченко О.І.
 
Представники сторін:
від позивача –   не з’явився
від відповідача – не з’явився
 
                                                                ВСТАНОВИВ:
 
10.03.2016р. до господарського суду Запорізької області надійшов позов Публічного акціонерного товариства Комерційний банк “Приватбанк”  до Установи "Всеукраїнський навчальний-культурний центр психологічної підтримки, соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів "Академія ремесел" Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" про стягнення  28 673 грн.13 коп.
Позов заявлено на підставі ст.ст. 1, 12,15,22,49, 54-57 ГПК України, ст.ст. 173-175,198 ГК України, ст.ст. 526,530,610,629,1054 ЦК України.
10.03.2016 р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі, судове засідання призначено на 31.03.2016 р., про що сторони були повідомлені належним чином, відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.
31.03.2016 р. від позивача надійшли документи, витребувані ухвалою суду.
Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про причини неявки суд не повідомив.
Відповідно до п. 3.9.1.  Постанови  Пленуму Вищого господарського суду України  № 18 від 26.12.2011р. “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції”  Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини 1 статті 64 та статті 87 ГПК.
            За даними Єдиного державного реєстру які отримав суд, місцезнаходженням відповідача як суб’єкта господарювання  Установи "Всеукраїнський навчальний-культурний центр психологічної підтримки, соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів "Академія ремесел" Всеукраїнської організації інвалідів "Союз організацій інвалідів України" - 71100, Запорізька область, м. Бердянськ,  вул. Ювілейна, буд.56.
Ч. 1, ст.16 та ч. 1 ст. 18 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” від 15.05.2003 року  закріплено, що Єдиний  державний реєстр створюється з метою забезпечення державних   органів,   а   також   учасників   цивільного  обороту достовірною  інформацією  про  юридичних  осіб  та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру. Якщо   відомості,   які  підлягають  внесенню  до  Єдиного державного реєстру,  були внесені  до  нього,  то  такі  відомості вважаються  достовірними  і  можуть  бути  використані  в  спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.
 Відповідно до п. 3.9.1 Постанови пленуму ВГСУ  № 18 від 26.12.2011 р. “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції” в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.
Ухвала від 10.03.2016 надіслана судом на адресу відповідача підприємством зв'язку не повернута до господарського суду Запорізької області.
Представник позивача в судовому засіданні 31.03.2016 р. до початку розгляду справи по суті заявила усне клопотання про відкладення розгляду справи для надання можливості врегулювати даний спір мирним шляхом.
Враховуючи клопотання позивача, неявку представника відповідача у судове засідання та неподання витребуваних доказів, для встановлення наявності чи відсутності обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги та правильного вирішення господарського спору, відповідно до ст.77 ГПК України, суд відклав розгляд справи на 05.05.2016 на 14 год.30 хв.
Представники сторін в судове засідання 05.05.2016 р. не з явились, про причини неявки суд не повідомили. Сторони належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи.
Статтею 77 ГПК України встановлено, що нез’явлення в судове засідання представників сторін, інших учасників судового процесу, є підставою для відкладення розгляду справи в межах строків, встановлених ст. 69 ГПК України.
Враховуючи неявку представників сторін, відповідно до ст.77 ГПК України, суд відклав розгляд справи на 10.05.2016 на 15 год.00 хв., про що сторони повідомлені належним чином.
Відповідно до ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України, невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне відповідальність, встановлену цим кодексом та іншими законами України.
Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського  суду України від  15.03.2010р. № 01-08/140, матеріали справ, звернення господарських судів і учасників судового  процесу та  інша інформація, яка надходить до Вищого господарського суду України, свідчать, що в  діяльності деяких сторін, третіх осіб у справах набула поширення практика зловживання своїми процесуальними правами. Зокрема, мають місце нез'явлення  представників учасників судового процесу в судові засідання без поважних  причин та без повідомлення причин, подання необґрунтованих клопотань про вчинення судом процесуальних дій, подання зустрічних позовів без дотримання вимог Господарського процесуального кодексу України, одночасного оскарження судових рішень в апеляційному і в касаційному порядку, подання апеляційних та касаційних скарг на судові акти, які не можуть бути оскаржені, тощо. Подібна практика, спрямована на свідоме невиправдане затягування судового процесу, порушує права інших учасників судового процесу та суперечить вимогам статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником  якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судому продовж розумного строку. 
Водночас, згідно з частиною третьою статті 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно  користуватися  належними  їм процесуальними правами,  виявляти  взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та  об'єктивного  дослідження  всіх  обставин  справи.
Стаття 75 Господарського процесуального кодексу України дозволяє суду розглянути спір за наявними у справі матеріалами, у випадку, якщо відзив на позов та витребувані  судом  документі не надані.
Отже, у разі нез'явлення представників сторін за  викликом  господарського суду та ненадання витребуваних судом документів, останній має право відкласти розгляд справи, розглянути спір за наявними у справі матеріалами, а також вжити заходів, передбачених пунктом 5 статті  83 Господарського процесуального кодексу України або статтею 90 Господарського процесуального кодексу України.
Враховуючи вище наведене, суд вважає необхідним попередити сторін, що у разі невиконання вимог суду, викладених в даній ухвалі, суд скористується  своїм правом щодо стягнення в дохід Державного бюджету України згідно з п. 5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України зі сторони штрафу за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
Керуючись ст.ст.  22, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд
 
УХВАЛИВ :
1. Розгляд справи відкласти.
2. Судове засідання призначити на 10.05.2016 р. о 15 год. 00 хв.
Позивачу –  докази погашення відповідачемзаявленої до стягнення суми повністю або частково (відповідні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначенням платежу),  а також інші  докази  у разі мирного врегулювання спору; листування з відповідачем по суті спору (з доказами направлення або вручення кореспонденції); провести звірку взаємних розрахунків з відповідачем, надати суду двосторонній акт звірки, а також документи в підтвердження акту звірки;докази листування з відповідачем по суті спору (у разі наявності);  письмові докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору; докази врегулювання спору мирним шляхом, довіреність на представника.
Відповідачу – надати суду: правовстановлюючі документи, довідку про підтвердження Ваших повних банківських реквізитів; у письмовому вигляді; відзив на позовну заяву, заперечення до позову (в разі наявності), документи в обґрунтування відзиву, заперечень; заяву про відкриття поточного рахунку; обґрунтований контррозрахунок суми позову, де вказати точні періоди (дні, місяці, роки), за які нараховані суми боргу окремо, відсотків, пені; письмово вказати конкретну суму наданого вам позивачем кредиту та документально підтвердити отримання кредиту у відповідній сумі; докази погашення Вами заявленої до стягнення суми повністю або частково (відповідні платіжні документи із зазначенням дати, суми та призначенням платежу), а також інші  докази  у разі мирного врегулювання спору;  все листування з позивачем; у випадку не погашення – письмово обґрунтувати причини та надати суду всі документи на підтвердження ваших доводів;  провести звірку взаємних розрахунків з позивачем, надати суду двосторонній акт звірки, а також документи в підтвердження акту звірки; докази листування з  позивачем по суті спору (у разі наявності); письмові докази, які мають суттєве значення для вирішення спору по суті та інші документи, які необхідні для всебічного та об’єктивного розгляду спору;  довіреність на представника.
 
Відповідачу копію відзиву терміново направити позивачу, докази направлення надати в судове засідання.
 
Письмові пояснення, відзив (заперечення) та належним чином завірені копії витребуваних документів надати заздалегідь до канцелярії суду чи заздалегідь направити до суду поштовим зв’язком.  (Копії документів, що подаються до суду необхідно засвідчувати відповідно до п. 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 N 55, а разі якщо інструкціями з діловодства, які діють у відповідних органах, підприємствах, установах і організаціях, установлено додаткові вимоги щодо оформлення копій, - також і цих вимог. Відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.)
 
Явку уповноважених представників сторін визнати обов’язковою.
 
Копії ухвали направити сторонам у справі.
 
Попередити сторони, що у разі невиконання вимог суду, викладених у вищезазначеній ухвалі, суд має право згідно з п.5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу  України, стягнути в доход Державного бюджету України з винної сторони штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.
 
 
                    Суддя                                                                                         О.І. Немченко