flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Фізична особа - підприємець Заболотний Дмитро Миколайович, м. Донецьк у справі № 908/1255/16.

19 серпня 2016, 14:25

До відома Фізична особа - підприємець Заболотний Дмитро Миколайович

, м. Донецьк,

у справі    908/1255/16 (номер провадження справи 32/46/16)

 

Суть спору:

за позовом Споживчого товариства “Торговий дім “Ідмар Україна” (03148, м. Київ, Святошинський район, вул. Гната Юри, буд. 9, кімната 414; фактична адреса: 03680,                  м. Київ, вул. Велика Кільцева, буд. № 4а)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “АІСС ГРУП” (69032,                             м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 27)

третя особа 1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю „ТЕПЛОСФЕРА ГРУП" (01033,  м. Київ,                        вул. Саксаганського, буд. 41)

третя особа 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Фізична особа - підприємець Вініченко Олег Іванович (83009, Донецька область, м. Донецьк, вул. Листопрокатників, буд. 13, кв. 59)

третя особа 3, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Фізична особа - підприємець Заболотний Дмитро Миколайович (83016, Донецька область,                 м. Донецьк, вул. Дніпродзержинська, буд. 12, кв. 9)

про захист ділової репутації та стягнення моральної шкоди

                       

 

  Ухвала від 15.08.2016 р.

 

Без виклику представників сторін

           

10.05.2016 р. до господарського суду Запорізької області звернулось Споживче товариство “Торговий дім “Ідмар Україна” з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю “АІСС ГРУП” про захист ділової репутації та стягнення моральної шкоди.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 12.05.2016 р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі № 908/1255/16, присвоєно справі номер провадження  32/46/16, з призначенням судового засідання на 31.05.2016 р.

В судовому засіданні 31.05.2016 р., з метою витребування у сторін документів,  на підставі ст. 77 ГПК України,  оголошено перерву до 08.06.2016 р. 

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 08.06.2016 р. розгляд справи відкладено до 05.07.2016 р.

Ухвалою суду від 05.07.2016 р. на підставі ст. 27 ГПК України,  залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача -  Товариство з обмеженою відповідальністю „ТЕПЛОСФЕРА ГРУП", Фізичну особу підприємця Вініченко Олег Іванович та Фізичну особа підприємця Заболотного Дмитра Миколайовича, розгляд справи відкладено на 20.07.2016 р.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 20.07.2016 р. розгляд справи відкладено до 25.07.2016 р.

Згідно протоколу автоматичного визначення складу колегії суддів від 25.07.2016 р. у зв’язку з особливою складністю справи, справу № 908/1255/16 передано на розгляд колегії суддів у складі трьох суддів: головуючий суддя Колодій Н.А., судді Мойсеєнко Т.В.,  Смірнов О.Г.

 25.07.2016 р. зазначеною колегією справу прийнято до провадження, судове засідання призначено на 15.09.2016 р.

Позов обґрунтовано, зокрема тим, що на сайтах: www.wichlacz.com.ua; www.aiss.com.ua; petlax.com; zp.prom.ua (платформа PROM.UA)- ateplo.com була оприлюднена інформація, яку позивач просить визнати     недостовірною та спростувати.

Відповідач     проти позову заперечує та зазначив, що він не є власником цих сайтів, у зв’язку з чим, не може відповідати за достовірність розміщеної на ньому інформації.

Відповідно до п.12    Постанови Пленуму Верховного суду  України № 1  від 27.02.2009 р. "Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи"   належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник веб-сайта, особи яких позивач повинен установити та зазначити в позовній заяві .

Якщо автор поширеної інформації невідомий або його особу та/чи місце проживання (місцезнаходження) неможливо встановити, а також коли інформація є анонімною і доступ до сайта - вільним, належним відповідачем є власник веб-сайта, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, оскільки саме він створив технологічну можливість та умови для поширення недостовірної інформації.

Дані про власника веб-сайта можуть бути витребувані відповідно до положень    ЦПК в адміністратора системи реєстрації та обліку доменних назв та адреси українського сегмента мережі Інтернет.

Ухвалою суду від 25.07.2016 р. ТОВ “АНЛІМ.ЮЕЙ” було  зобов’язано надати  суду    інформацію про осіб власників веб-сайтів зареєстрованих за доменними іменами www.wichlacz.com.ua; www.aiss.com.ua; petlax.com; zp.prom.ua та повідомити дані про замовників за вказаними    веб-сайтами і повідомити інформацію про    дії щодо перереєстрації     вказаних доменних імен, якщо такі вчинялись.

12.08.2016 р. до господарського суду надійшла інформація від ТОВ “АНЛІМ.ЮЕЙ”, згідно якої реєстратором доменного імені  www.aiss.com.ua є  фізична особа.  Щодо сайтів зареєстрованих за доменними іменами www.wichlacz.com.ua; petlax.com; zp.prom.ua інформація відсутня, оскільки  ТОВ “АНЛІМ.ЮЕЙ” не є їх адміністратором.

Оскільки, відповідачем по справі є Товариство з обмеженою відповідальністю “АІСС ГРУП”, суд вважає за доцільним витребувати  ТОВ “АНЛІМ.ЮЕЙ”  інформацію, чи пов’язаний відповідач якимось чином зі створенням сайту  www.aiss.com.ua.

Крім того, при підготовки колегіального розгляду справи судом було встановлено, що сайти www.wichlacz.com.ua; petlax.com; zp.prom.ua (платформа PROM.UA)- ateplo.com зареєстровані  в домені, який належить Товариству з обмеженою відповідальністю “НІК.ЮЕЙ” (49102, м. Дніпропетровськ, вул. Будьонного, буд. 7, кв. 91, поштова адреса: 49000,                             м. Дніпропетровськ, а/с 80).

Відповідно до ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства     повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись    іншими засобами доказування.

Таким чином, належним та допустимим доказом в розумінні ст. 34 ГПК України, що підтверджує особу власника  веб-сайту на якому розміщено інформаційний матеріал є інформація витребувана від адміністратора системи реєстрації та обліку доменних назв та адреси українського сегмента мережі Інтернет.

Такими адміністраторами є ТОВ “АНЛІМ.ЮЕЙ” та ТОВ “НІК.ЮЕЙ”,  а тому від них слід витребувати зазначену інформацію відповідно до ст. 65 ГПК України, колегія суддів

 

У Х В А Л И Л А:

 

Зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю “АНЛІМ.ЮЕЙ” (61166,                        м. Харків, пр. Леніна, буд. 40, к. 427 А) до 05 вересня 2016 р. надати     суду      інформацію, чи пов’язане Товариство з обмеженою відповідальністю “АІСС ГРУП” якимось чином зі створенням сайту  www.aiss.com.ua.

 

Зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю “НІК.ЮЕЙ” (49102,                               м. Дніпропетровськ, вул. Будьонного, буд. 7, кв. 91, поштова адреса: 49000,                                         м. Дніпропетровськ, а/с 80) до 05 вересня 2016 р. надати суду інформацію про осіб власників сайтів зареєстрованих за доменними іменами www.wichlacz.com.ua; petlax.com; zp.prom.ua (платформа PROM.UA)- ateplo.com  та повідомити дані про замовників за вказаними веб-сайтами, повідомити інформацію про  дії щодо перереєстрації вказаних доменних імен, якщо такі вчинялись, а також інформацію чи пов’язане Товариство з обмеженою відповідальністю “АІСС ГРУП” якимось чином зі створенням сайтів www.wichlacz.com.ua; petlax.com; zp.prom.ua (платформа PROM.UA)- ateplo.com.

 

Інформацію надати у вигляді офіційної довідки, завіреної підписом керівника та печаткою товариства та надіслати її  до Господарського суду Запорізької області за адресою:                            вул. Тюленіна, 21/Шаумяна, 4, м. Запоріжжя, 69001.

 

У випадку невиконання    будь-яких вимог даної ухвали - надати письмові пояснення з обґрунтуванням причин її невиконання.

 

Копію даної ухвали направити сторонам у справі, третім особа, Товариству з обмеженою відповідальністю “АНЛІМ.ЮЕЙ”,  Товариству з обмеженою відповідальністю “НІК.ЮЕЙ”.

 

Головуючий                                                           Н.А. Колодій

 

Судді                                                                        Т.В. Мойсеєнко

 

                                                                                                           О.Г. Смірнов

 

 

З текстом процесуального документу можете ознайомитись на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, а копію даної ухвали ви можете отримати нарочно в канцелярії суду.

 

 

 

              Суддя                                                                                                          Н.А. Колодій