flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув з приватного підприємства на користь запорізького Водоканалу понад 200 тис. грн. за скид наднормативних забруднень в міську каналізацію

19 квітня 2017, 15:39

Комунальне підприємство «Водоканал» звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення додаткової плати за скид понаднормативних забруднень в комунальну каналізацію м. Запоріжжя.

Встановлено, що у січні 2010 року між КП «Водоканал» та приватним підприємством було укладено договір про надання послуг з питного водопостачання та приймання стічних вод у системи каналізації.

Умовами договору було встановлено, що відповідач зобов’язався виконувати скид стоків, якість та температура яких мають відповідати вимогам чинного законодавства. У випадку перевищення складу забруднюючих речовин та температурного показника в стічних водах, відповідач має внести плату за скид наднормативних забруднень.

В липні 2016 року центральною лабораторією стічних вод Водоканалу було проведено відбір проб стічних вод, яким зафіксовано, що вміст нафтопродуктів в них перевищував встановлену норму майже у 4 рази, а вміст заліза в більш ніж 9 разів.

На підставі виявлених порушень, Водоканалом було направлено вимогу відповідачу щодо внесення плати за скид наднормативних забруднень, однак відповідач відмовився виконати зазначену вимогу.

Обов’язок підприємств, якими перевищуються норми скиду забруднюючих речовин у воду щодо внесення додаткової плати за такий скид встановлено Правилами приймання стічних вод підприємств в комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, місцевими правилами та умовами спірного договору.

З огляду на викладене, Господарським судом Запорізької області 22.03.2017 було прийнято рішення по справі №908/177/17, яким позов задоволено, з відповідача стягнуто на користь КП «Водоканал» плату за скид понаднормативних забруднень в комунальну каналізацію м. Запоріжжя в сумі 202080,19 грн.

Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.