flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув на користь Державної екологічної інспекції шкоду, заподіяну приватним підприємством державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства

19 квітня 2017, 15:43

Державна екологічна інспекція у Запорізькій області звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом до сільськогосподарського виробничого кооперативу про стягнення шкоди, заподіяної державі внаслідок порушення відповідачем вимог природоохоронного законодавства.

Встановлено, що в жовтні 2016 року Державною екологічною інспекцією було проведено планову перевірку приватного підприємства, в ході якої було встановлено, що підприємством відповідача в 2014 році здійснювався забір води з артезіанських свердловин без дозволу на спеціальне водокористування.

Відповідно до положень Водного кодексу України, водокористувачі зобов’язані здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності дозволу. Зазначеним Кодексом також визначено, що підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані відшкодувати збитки, завдані внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених Законом.

Діяльність відповідача, пов’язана із здійсненням забору води з артезіанських свердловин без дозволу на спеціальне водокористування є протиправною. Закон визначає наслідком такої діяльності спричинення шкоди (збитків) державі.

З урахуванням викладеного, Господарським судом Запорізької області 23.03.2017 було прийнято рішення по справі №908/49/17, яким позов задоволено, з відповідача стягнуто на користь Державної екологічної інспекції у Запорізькій області шкоду, заподіяну державі в сумі 39806,16 грн.

Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.