flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності нежитлове приміщення, яким користувалась громадська організація та стягнув заборгованість з орендної плати

26 квітня 2017, 10:54

            Запорізька міська рада звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом до громадської організації «Асоціація майстрів боді-білдінга»  про розірвання договору оренди нежитлового приміщення та усунення перешкод у користуванні ним.

Встановлено, що у вересні 2006 року між Комбінатом комунальних підприємств Жовтневого району та громадською організацією «Асоціація майстрів боді-білдінга» був укладений договір оренди нежитлового приміщення по вул. Фортечній в м. Запоріжжя, яке належить територіальній громаді міста.
Вказаним договором на відповідача був покладений обов’язок щодо своєчасного внесення орендної плати.
Однак, відповідач систематично порушував свої зобов’язання зі сплати орендних платежів, внаслідок чого утворився борг з орендної плати у розмірі понад 130 тис. грн.
Вказані обставини відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та умов спірного договору є підставою для його розірвання та стягнення заборгованості.
Крім того, правовим наслідком дострокового розірвання договору оренди є обов’язок орендаря повернути займане ним приміщення. Відповідно до норм ЦК України, Запорізька міська рада як власник майна має право вимагати усунення перешкод у користуванні своїм майном.
За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 28.03.2017 було прийнято рішення по справі №908/100/17, яким позов  про стягнення заборгованості по орендній платі задоволено, з відповідача стягнуто суму боргу в розмірі 138093,58 грн. Рішенням суду від 11.04.2017 по справі №908/319/17 договір оренди розірвано, громадську організацію «Асоціація майстрів боді-білдінга» зобов’язано усунути перешкоди у користуванні нежитловим приміщенням шляхом їх виселення на користь територіальної громади м. Запоріжжя.
Зазначені рішення суду не оскаржувались в апеляційному порядку та набрали законної сили.