flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності земельну ділянку площею 0,6242 га на узбережжі Азовського моря

05 травня 2017, 11:00

Бердянська міська рада звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом про витребування з чужого незаконного володіння земельної ділянки комунальної форми власності, що розташована на Бердянській косі на узбережжі Азовського моря.

Встановлено, що у серпні 2007 року між Бердянською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю було укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,6242 га для будівництва туристичного притулку строком на 8 років.

Оскільки строк дії договору оренди сплив в серпні 2015 року, позивач спрямував на адресу відповідача повідомлення, в якому пропонував орендарю в добровільному порядку звільнити займану земельну ділянку та повернути її Бердянській міській раді в стані придатному для її подальшого використання.

Однак, відповідач земельну ділянку не звільнив та не повернув її власнику відповідно до умов договору.

Чинним ЦК України визначено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави зобов’язана повернути потерпілому це майно.

Бердянська міська рада як власник майна має право витребувати майно із чужого незаконного володіння.

За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 05.04.2017 було прийнято рішення по справі №908/344/17, яким позов задоволено, товариство з обмеженою відповідальністю зобов’язано повернути земельну ділянку комунальної форми власності площею 0,6242 га на користь Бердянської міської ради.

Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили, видано наказ на його виконання.